Pārlekt uz galveno saturu

Atklāta Meža un ūdens resursu zinātniskā laboratorija

Attēla autors: Artis Lapa

25. janvārī svinīgi atklāta Meža un ūdens resursu zinātniskā laboratorija, kas atrodas Lauku inženieru fakultātes telpās un ir valsts nozīmes pētījumu centrs šajās nozarēs.

Meža un ūdens resursu zinātniskā laboratorija ir izveidota LLU jau 2011. gadā, reorganizējot aģentūru “Ūdenssaimniecības un zemes zinātniskais institūts” un Koksnes un koksnes materiālu zinātnisko laboratoriju. Kā stāsta laboratorijas vadītāja Inga Grīnfelde, laboratorija sākusi darbību, īstenojot ERAF projektu “Meža un ūdens resursu valsts nozīmes pētījumu centra zinātnes infrastruktūras attīstība”. Projekta ietvaros laboratorija ir aprīkota ar jaunākajām ūdens izpētes tehnoloģijām, kas ļauj veikt padziļinātus ūdens aprites un meliorācijas pētījumus, kā arī iesaistīties starptautiskos pētījumos.

“Laboratorijas spēcīgākais potenciāls slēpjas faktā, ka tajā var veikt starpdisciplinārus pētījumus, sadarbojoties Lauku inženieru un Meža fakultātes pētniekiem. Turklāt tā ir arī ieguvums mūsu studentiem, jo turpmāk viņi laboratorijā varēs apgūt dažādas praktiskās iemaņas un analizēt datus saviem pētījumiem un diplomprojektiem,” stāsta LIF dekāne Daiga Zigmunde.

Līdz ar laboratorijas atklāšanu plašākai sabiedrībai atvēršanas svētki tika svinēti pirmajai laboratorijas zinātnieku grāmatai “Fitoremediācijas izmantošanas iespējas Latvijā”, kuras autores ir Kristīne Valujeva, Inga Grīnfelde un Inga Straupe. Grāmatā apkopots apjomīgs materiāls par fitoremediāciju kā vides piesārņojuma mazināšanas metodi, izmantojot dažādus ūdensaugus.

Laboratorijas misija ir izveidot mūsdienīgu infrastruktūru un zinātniskā aprīkojuma klāstu, lai realizētu pētniecības projektos šādos hidroinženierzinātņu un materiālzinātņu virzienos: hidroloģijā, hidrotehniskajās būvēs, ūdenssaimniecībā un koksnes resursu izmantošanā.

Laboratorija, izmantojot projekta ietvaros iegādāto aprīkojumu, piedāvā šādus pakalpojumus:

  • Ūdens līmeņa monitorings ar datu nolasīšanas intervālu 0,5 s līdz 1 diennakts;
  • Hidroloģisko raksturlielumu aprēķins;
  • Ūdensobjekta gultnes un caurplūduma 3D skanēšana;
  • Ūdensobjektu 3D modeļa izgatavošana;
  • N2O emisiju mērījumu veikšana pasūtītāja objektā;
  • CO2 emisiju mērījumu veikšana pasūtītāja objektā;
  • NH4 emisiju mērījumu veikšana pasūtītāja objektā;
  • CH4 emisiju mērījumu veikšana pasūtītāja objektā;
  • Vides sanācijas (izmantojot fitoremediācijas) metodi projektu izstrāde.

Detalizēta informācija par laboratorijas piedāvājumu, iespējām un kontaktinformācija iegūstama tās mājas lapā

Pievienots 19/02/2016