Pārlekt uz galveno saturu

LLU laboratorijā uzņēmējiem ir iespēja testēt būvkonstrukciju nestspēju

Attēla autors: Artis Lapa

Viens no svarīgākajiem faktoriem būvniecībā ir uzbūvēto ēku un tās konstrukciju izturība, lai nodrošinātu drošu tās izmantošanu. LLU Lauku inženieru fakultātes (LIF) laboratorijā zinošu speciālistu vadībā tiek piedāvāta iespēja uzņēmējiem testēt būvkonstrukciju nestspēju, tādējādi novēršot iespējamus ēku defektus jau projektēšanas posmā.

Palielinoties dažādu jaunu būvmateriālu pieejamībai, pieaugusi arī nepieciešamība to nestspējas un atbilstības paredzētajam izmantojumam noskaidrošanai. Turklāt ikvienam uzņēmējam ir svarīgi arī atrast ekonomiski izdevīgāko konstrukciju veidu, kas atbilst drošības nosacījumiem.

LIF Būvkonstrukciju katedras laboratorija piedāvā unikālu iespēju – ar hidrauliskās preses palīdzību veikt konstrukciju testēšanu lielā mērogā, kas nozīmē, ka laboratorijā var pārbaudīt konstrukcijas to reālajā izmērā.

“Šobrīd mūsu palīdzību ir lūdzis uzņēmums, kam ir svarīgi pārbaudīt Latvijas inženieru izstrādātu risinājumu balkona stiprinājuma mezglam. Būvprojekta pasūtītājs vēlas izmantot nestandarta risinājumu, kas būtu ekonomiski izdevīgs par dārgajiem balkona balstu standarta risinājumiem. Papildus teorētiskajiem aprēķiniem gan inženieri, gan pasūtītājs vēlas eksperimentāli pārbaudīt savienojuma nestspēju. Tādēļ tagad veicam šādas konstrukcijas slogošanu, kuras rezultātā iegūsim arī balkona izlieces,” stāsta būvinženieris un Būvkonstrukcijas katedras vadošais pētnieks Ulvis Skadiņš. Pētījumu klātienē vēro arī pats pasūtītājs, inženieri, kā arī studenti un mācībspēki.

Savukārt uzņēmuma “Mitau Industry” pārstāvis atklāj, ka sākotnēji vēlējušies zinātniekus uzaicināt uz ražotni un veikt testus tajā, taču atklājuši, ka universitātē pieejamās iekārtas nodrošinās uzticamāku rezultātu. Turklāt uzņēmums jau iepriekš sadarbojies ar fakultāti materiāli atbalstot studentu zinātniski pētniecisko darbus.

Līdz šim Būvkonstrukciju katedras laboratorijas un zinātnieku pakalpojumus izmantojuši tādi uzņēmumi kā “Inspecta”, “Tenax”, „Aile Grupa” (UPB) u.c.

Plašāk par sadarbības iespējām interesenti var uzzināt, sazinoties ar LIF Būvkonstrukciju katedras vadītāju Lilitu Ozolu (lilita.ozola@llu.lv) vai docentu Ulvi Skadiņu (ulvis.skadins@llu.lv). 

Pievienots 19/02/2016