Pārlekt uz galveno saturu

LLU Sporta namam – 50

Attēla autors: No LLU arhīva

25. februārī plkst. 18.00 LLU Sporta centrā notiks svinīgs pasākums par godu Sporta nama 50 gadu jubilejai. Tajā tiksies gan bijušie, gan esošie darbinieki, lai dalītos atmiņās par nama būvniecību un tā ilgajiem darbības gadiem, kā arī satiktos ar dažādu sporta veidu kolēģiem.

Par sporta bāzes būvi toreizējā Imanta Sudmaļa bulvārī (tagad Raiņa iela 1) Driksas upes krastā lēmums tika pieņemts 1958. gadā un šajā gadā arī paredzēja sākt būves celtniecību. Aktīvi organizatoriskā darbā iesaistījās rektors Pāvils Zariņš.

Kā stāsta Peldēšanas skolas dibinātājs Uldis Zemzars, tieši rektors bijis tas cilvēks, kas viņu uzaicinājis uz Jelgavu. Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā (LLA, bet tagad – LLU) tika izsludināta vecākā pasniedzēja vieta peldēšanā un U. Zemzars to ieguvis. Ēkas būvniecības laikā viņš ar studentiem rīkojis talkas un piedalījies dažādos darbos, pat dodoties uz Krieviju, lai sagādātu kvarca smiltis topošā baseina filtriem.

“Kad tika plānota Sporta nama būvniecība, diskusijas izraisīja peldbaseins. Es rektoram teicu, ka Sporta nams pilsētā ir kā zelta gredzens, bet Sporta nams ar baseinu – kā zelta gredzens ar briljanta aci,” stāsta U. Zemzars. Pats kā kuriozu atceras, ka savas nezināšanas dēļ pieļāvis kļūdu baseina būvniecībā, jo nepareizās vietās ieplānojis stiprinājumus pār baseinu pārvilktajiem karodziņiem. Tas gan lielu skādi baseinam neesot nesis.

Pēc ilgām diskusijām starp celtniekiem un darba pieņēmējiem (toreizējās LLA Būvdirekciju un Administratīvi saimniecisko daļu) 1965. gada 22. decembrī tika panākta vienošanās par Sporta nama nodošanu. Celtniecībai valsts izlietoja ap 500 tūkst. rubļu, tostarp sagādāja sporta inventāru 6 000 rubļu vērtībā. Sporta zāle bija trešā pēc lieluma republikā – 44 x 17 metri. Turpretim peldbaseins bija  ar sešiem celiņiem, ar 3 un 5 m augstiem lēkšanas torņiem un tā dziļums - 1,30 līdz 4,50 metri. Sporta nama darbību nodrošināja 42 darbinieki.

Jubilejas pasākumā klātesošos uzrunās 4 kādreizējie Sporta nama direktori Uldis Drusts, Ilgonis Šuksta, Viktors Valainis un Vitālijs Golubevs, daloties atmiņās par nama darbību un norisēm viņu pārvaldes laikā. Tāpat klātesošajiem būs iespēja noskatīties divas dokumentālas īsfilmas par Sporta namu.

 

LLA baseinā (1965. gads).
U. Zemzars LLA baseinā (1965. gads) (foto no U. Zemzara personīgā arhīva).

 

Pievienots 23/02/2016