Pārlekt uz galveno saturu

Biedrība “homo ecos:” sadarbībā ar “Zemgales NVO atbalsta Centru” aicina uz fotoizstādi “Klimata liecinieki”

No šā gada 8. līdz 18. martam Latvijas Lauksaimniecības universitātes Aulas foajē (Jelgavas pilī, Lielajā ielā 2) apskatāma fotoizstāde “Klimata liecinieki”. 12 lielformāta bildēs atainoti 12 stāsti par klimata pārmaiņu liecību meklējumiem dažādās Latvijas vietās. 

Tie ir stāsti par izmaiņām dzīvnieku un augu valstī un dabas ritējumā, bet galvenokārt tie ir stāsti pat cilvēkiem, kuri dzīvo saskaņā ar dabu, vērojot norises sev apkārt un mācoties ar pārmaiņām sadzīvot.

Klimats mainās — par to vienisprātis gan zinātnieki, gan Latvijas iedzīvotāji, kuri sabiedrības aptaujā[1] apliecinājuši, ka klimata pārmaiņas ierindo nozīmīgāko globālo problēmu skaitā. Lielākā daļa — 86 % aptaujāto — ir novērojuši klimata pārmaiņu izpausmes arī Latvijā, piemēram, to, ka ziemas kļūst siltākas, vairojas dažādi kukaiņi un arvien biežāk uznāk vētras. Savukārt eksperti norāda, ka klimata pārmaiņas saistās ar dažāda veida izaicinājumiem nākotnē, kuras var uztvert kā iespējas un savlaicīgi tām pielāgoties.

Izstādē dokumentētie klimata liecinieki, viņu dzīvesstāsti un vērojumi uz klimata pārmaiņām ļauj paskatīties to cilvēku acīm, kuri izjūt savu piederību vietai, gadu desmitiem dzīvojot un strādājot noteiktā Latvijas apvidū.

“Mūsu uzmeklētie cilvēki reti lieto jēdzienus “klimata pārmaiņas” vai “globālā sasilšana”. Viņi stāsta par to, kas mainījies viņu dzīvēs, viņu tuvākajā apkaime. Tie ir cilvēki no dažādām Latvijas vietām un viņu stāsti par dabu un darbu mijas ar latvisko dzīvesziņu un arī personīgiem pārdzīvojumiem. Viņus visus vieno rūpes par apkārt notiekošo — vai tie būtu vēja izgāzti koki; tomāti, kas nesārtojas; upes, kurās samazinās ūdens līmenis vai putni, kuri neatgriežas. Tie ir cilvēki, kuri meklē izskaidrojumu notiekošajam un  pielāgošanās iespējas tam. Brīnišķīgi cilvēki, no kuriem daudz var mācīties,” stāsta izstādes veidotāja Agita Pusvilka. Cilvēku stāstus izstādē papildina vides ekspertu skaidrojumi par klimata pārmaiņām.

Izstāde “Klimata liecinieki” no Jelgavas dosies uz Liepāju, bet aprīļa beigās būs apskatāma Rīgā.

Fotoizstāde “Klimata liecinieki” tapusi projekta “Klimata pārmaiņas Latvijā — izaicinājums un iespējas?” ietvaros. Projektu līdzfinansē EEZ finanšu instruments — http://eeagrants.org/
Plašāka informācija par projektu un izstādi — homoecos.lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Laura Melne, projekta sabiedrisko attiecību vadītāja

+371 2862 5489, laura.melne@homoecos.lv

Sociālie tīkli:

facebook->homoecos

twitter.com/homoecos

draugiem.lv/homoecos

 

[1] Portāla Draugiem.lv lietotāju vidū aptaujāti 2140 respondenti 16 līdz 73 gadu vecumā.

Pievienots 04/03/2016