Pārlekt uz galveno saturu

Plāno Jelgavas pils fasādes atjaunošanu un energoefektivātes paaugstināšanu

Attēla autors: Lāsma Dobele

25. februārī notika LLU un Jelgavas domes vadības tikšanās ar Rundāles pils muzeja direktoru, mākslas un arhitektūras pieminekļu restaurēšanas speciālistu Imantu Lancmani par Jelgavas pils energoefektivitātes paaugstināšanas un fasādes atjaunošanas projekta norisi.

Jelgavas pils ir lielākais arhitektūras piemineklis Baltijas valstīs un viens no retajiem Jelgavas arhitektūras pieminekļiem, kas saglabājies līdz mūsdienām, kuru ik gadu apmeklē ap 65 tūkstošiem cilvēku, t.sk. tūristi, pasākumu apmeklētāji, studenti, mācībspēki u.c. Lai veicinātu kultūras pieminekļa saglabāšanu un energoefektivitāti, ir plānots veikt Jelgavas pils logu nomaiņu, ventilācijas sistēmas un fasādes atjaunošanu.

Pašlaik Jelgavas pilī ikdienā uzturas ap 1300 studentu, t.sk. ap 70% veido Pārtikas tehnoloģijas fakultātes un Lauksaimniecības fakultātes studenti, turklāt no jaunā mācību gada Jelgavas pili apdzīvos arī Jelgavas Valsts ģimnāzija.

„Mūsu lielākais izaicinājums ir realizēt iecerētos būvdarbus, būtiski netraucējot ierasto darba kārtību pils telpās, kā arī saglabājot Jelgavas pili kā kultūrvēsturisku pieminekli,” uzsver LLU rektore Irina Pilvere.

Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis dalījās pieredzē par Rundāles pils rekonstrukcijas darbiem un izrādīja iniciatīvu sadarboties Jelgavas pils atjaunošanas darbu procesā.

Šobrīd ir izstrādāta tehniskā dokumentācija Jelgavas pils energoefektivitātes paaugstināšanai un fasādes atjaunošanai, izsludināts būvdarbu iepirkums “Jelgavas pils energoefektivitātes paaugstināšana un fasādes atjaunošana” un “Būvuzraudzības pakalpojumi Jelgavas pils energoefektivitātes paaugstināšanai un fasādes atjaunošanai”. Projekta iesniegumu “Jelgavas pils energoefektivitātes paaugstināšana” ir plānots iesniegt emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto projektu atklātā konkursā „Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana valsts nozīmes aizsargājamos arhitektūras pieminekļos”.

Pievienots 04/03/2016