Pārlekt uz galveno saturu

VMF piedalās Baltijas–Vācijas augstskolu biroja projektā „Bioloģiskā daudzveidība Latvijas lauku ainavā”

Attēla autors: Ainārs Auniņš

Sadarbībā ar Georga Augusta Gētingenes universitāti (Georg-August-Universität Göttingen) un Agroekoloģijas un Biodaudzveidības institūtu Manheimā (Institut für Agrarökologie und Biodiversität ifab) tikko uzsākts projekts „Bioloģiskā daudzveidība Latvijas lauku ainavā”. 

Projektu vada Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultāte sadarbojoties ar LLU Veterinārmedicīnas fakultātes (VMF) Preklīniskā institūta zinātniekiem.

Projekta mērķis ir noskaidrot ES Kopējās Lauksaimniecības politikas ieviesto t.s. Ekoloģiskā fokusa platību ietekmi uz putnu un zirnekļu daudzveidību Latvijas lauku ainavā, veicot zinātnisku pētījumu. Pētījumā tiks noskaidrota “zaļināšanas” (“greening”) ietekme uz bioloģisko daudzveidību, salīdzinot labības laukus, kuros ir ekoloģiskā fokusa platības (papuves), ar tauriņziežu sējumiem un kontroles laukiem (bez viena vai otra). Bioloģiskās daudzveidības indikatori būs putni, kurus uzskaitīs ar punktu uzskaites metodi, kā arī zirnekļi, kurus ķers ar Bārbera lamatām. Pētījums notiks 160 punktos (80 punktos Jelgavas apkārtnes zemēs ar intensīvu lauksaimniecību un 80 Skultes apkārtnē pie Limbažiem ar vidēji intensīvu un neintensīvu lauksaimniecību).

Pirms lauka datu ievākšanas 2016. gada 12. aprīlī plkst. 14.30 Dabaszinātņu centrā Torņakalnā, Rīgā notiks plašākai publikai veltīts seminārs par bioloģiskās daudzveidības lomu agroainavās un tās saglabāšanas nepieciešamību.

Baltijas-Vācijas Augstskolu biroja projektu finansiāli atbalsta Vācijas Akadēmiskās apmaiņas dienests (DAAD) no Vācijas Ārlietu ministrijas piešķirtajiem līdzekļiem.

Projekta kontaktpersonas: Oskars Keišs, LU Bioloģijas institūts un LLU VMF Preklīniskais institūts.

 

Pievienots 04/03/2016