Pārlekt uz galveno saturu

Promocijas darbu aizstāvējis Agris Pentjušs

11. martā promocijas darbu “Stehiometrisko modeļu izveides un analīzes procedūras metaboliskajai inženierijai" aizstāvēja Agris Pentjušs un ieguva inženierzinātņu doktora grādu informācijas tehnoloģiju nozarē.

Vielmaiņas jeb metabolisma procesi, iespējams, ir pašlaik visplašāk pētītie, pateicoties labām iespējām metabolītu koncentrācijas kvantitatīvai mērīšanai un vielu nezūdamības likumam. Taču šie modeļi vēl joprojām neatbild uz jautājumu par genotipa – fenotipa saistību vēlamajā līmenī. Genotipa – fenotipa saistības noteikšana ir svarīgs pētniecības virziens dabaszinātnēs. Problēmas atrisināšana nozīmētu, ka, zinot genotipu (ģenētisko informāciju), ir iespējams paredzēt fenotipu (genotipa determinēto organismu ar tam raksturīgo fizioloģiju) un otrādi.

A.Pentjušs promocijas darbā apskata vienu no metabolisma modelēšanas tehnikām – stehiometrisko modelēšanu. Līdz ar to promocijas darba mērķis ir stehiometrisko datormodeļu balstītas metaboliskās inženierijas uzdevuma procedūru izstrāde skaitļošanas apjoma un manuālā darba samazināšanai.

Minētā mērķa sasniegšanai autors pētījumā analizējis matemātiskās likumsakarības starp stehiometrisko modelēšanu metabolisma molekulārajiem procesiem, izpētījis stehiometrisko modeļu analīzes algoritmu darbības principus, uzlabojis stehiometrisko modeļu projektēšanas un validācijas procedūru patērētā laika, darbību skaita un manuāli apstrādājamo datu apjoma samazināšanai, izveidojis datu vizualizācijas rīku stehiometrisko modeļu analīzes algoritmiem iegūto rezultātu vizualizācijai metaboliskās inženierijas uzdevumos un izstrādājis stehiometrisko modeļu analīzes algoritmu procedūras ar samazinātu datu apstrādes apjomu, laiku, manuālo darbu un metaboliskās inženierijas uzdevumos analizējamo risinājumu kopu.

Promocijas darba zinātniskais vadītājs ir Dr.oec., asoc.prof. Aleksandrs Gailums.

Promocijas darba kopsavilkums pieejams LLU Fundamentālās bibliotēkas mājas lapā

Pievienots 04/04/2016