Pārlekt uz galveno saturu

PTF norisinājies starptautisks seminārs par piena produktiem un iepakojumu

Attēla autors: Artis Lapa

11. martā jaunajā LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes ēkā (PTF) Rīgas ielā 22 notika starptautisks seminārs “INOVATĪVS IEPAKOJUMS PIENAM UN PIENA PRODUKTIEM".

Semināru organizēja LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļa un Latvijas Iepakojuma asociācija sadarbībā ar LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāti, Latvijas Centrālo Piensaimnieku Savienību un AAS "Ukrplastic".  Tas pulcēja vairāk nekā 40 dažādu piena pārstrādes uzņēmumu: SIA "Latvijas Piens"; PLPKS "Dundaga"; Food Union; SIA "Rīgas Piensaimnieks";  SIA "Kalnu piens"; A/S "Siera Nams";  A/S "Smiltenes Piens"; PKS "Straupe"; A/S "Tukuma piens" u.c. uzņēmumu vadošos darbiniekus, kā arī pārstāvjus no LR Zemkopības ministrijas, LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas,  A/S "Latvijas Zaļā punkta"  un SIA "Latvijas Iepakojuma sertifikācijas centra" un Ukrainas uzņēmuma AAS "Ukraplastic".

Semināru atklāja LLU PTF dekāne, profesore Inga Ciproviča uzsverot to, ka līdz ar jaunajā ēkā esošo inovatīvo tehnoloģisko risinājumu izmantošanu paveras daudz plašākas iespējas jaunu produktu attīstībai, esošo pilnveidošanai un veiksmīgai sadarbībai starp  zinātniekiem un industriju.

LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas vadītāja un PTF asociētā profesore Sandra Muižniece-Brasava klātesošos iepazīstināja ar referātu "Iepakojums kā būtisks pievienotās vērtības elements. LLU PTF iespējas sadarbībai", kas sniedza informāciju gan par inovācijām iepakojuma formu, funkcionalitātes un iepakojuma materiālu un iepakošanas iekārtu saderību. Kā arī iepazīstināja ar LLU iespējām sadarbībai iepakojuma izpētes jomā, pagarinot derīguma termiņus, un piemeklējot optimālos iepakojuma materiālus dažādiem produktiem. Kā arī parādot to, ka LLU strādā visos ķēdes posmos no izejvielu analīzes, jaunu produktu izstrādes, līdz produktu kvalitātes noteikšanai, iepakošanai un realizācijai tirgū.

"The Dow Chemical Company" Ukrainas pārstāvniecības direktors Aleksandrs Aleksandrovs sniedza prezentāciju "The Dow Chemical Company inovatīvie risinājumi fleksiblam iepakojumam", vēršot uzmanību uz iepakojuma tendencēm pasaulē un uzsverot to, ka aizvien vairāk tiek domāts par to, kā samazināt iepakojuma svaru un meklēt inovatīvus risinājumus.

Savukārt AAS "Ukrplastic" Iepakojuma materiālu attīstības departamenta direktore, Nataļja Kuļika savā ziņojumā "Inovatīvs fleksiblais iepakojums piena produktiem" sniedza informāciju par ASS "Ukraplastic" iepakojuma materiālu jaunākajām izstrādnēm tieši piena produktu iepakošanai.

AAS "Ukrplastic" Dizaina studijas vadītājs Aleksandrs Koziks prezentēja "Jaunas iespējas fleksiblā iepakojuma poligrāfijā".  Viņš vērsa uzmanību gan uz iepakojuma dizainu, drukas tehniku, gan būtiskiem jauninājumiem, kas pārtikas ražotājus var pasargāt no produktu viltojumiem, iepakojumā iestrādājot jaunās tehnoloģijas.

Seminārā ziņojumu "ANO programma Save Food Initiative piena ražotājiem. Perspektīvas. Mērķi. Uzdevumi" prezentēja AAS "Ukrplastic" Iepakojuma materiālu attīstības departamenta direktore Nataļja Kuļika. Viņa skaidroja, ka, izvēloties nepiemērotu iepakojumu vai to neizmantojot vispār, pasaulē ik dienu ļoti daudz pārtikas iet bojā, kas ir pat līdz 30%.

SIA "J.S.Hamilton Baltic" ģenerāldirektore Diāna Ruska prezentēja ziņojumu "Iepakojuma materiālu un piena produktu testēšanas iespējas", gan raugoties no iepakojuma materiālu migrācijas, mehāniskās stiprības u.c. parametriem, gan arī sniedza informāciju par SIA "J.S.Hamilton Baltic" laboratorijā iespējamo pārtikas analīžu veikšanas klāstu.

Semināru vadīja Latvijas Iepakojuma asociācijas Valdes priekšsēdētāja Iveta Krauja, kas arī uzaicināja viesus no Ukrainas.

Semināra noslēgumā semināra apmeklētājiem bija iespēja iepazīties ar PTF jaunajā ēkā esošajām modernajām laboratorijām / pilotražotnēm - iepakošanas laboratoriju, piena un piena produktu pārstrādes cehu, gaļas pārstrādes cehu, augļu un dārzeņu pārstrādes cehu, sensorās vērtēšanas laboratoriju, mikrobioloģijas, u.c. laboratorijām, kā rezultātā veidojās dažādas diskusijas par iespējamo sadarbību. Viesiem no Ukrainas bija iespēja apmeklēt arī uzņēmumu SIA "Latvijas Piens". 

Pievienots 04/04/2016