Pārlekt uz galveno saturu

Gūtā pieredze Čehijā

Sadarbības kontakti tika nodibināti š.g. maija mēnesī LLU TF 10. Starptautiskajā Zinātniskajā konferencē "Engineering for Rural Deveplment", kurā uzstājos ar referātu " Mathematical Model of Carrot Slices Drying".

Engineering for Rural Deveplment

Izrādijās, ka ar līdzīgām problēmām nodarbojas minētās universitātes prof. Pavel Kic, kas bija ļoti ieinteresēts kopīgai sadarbībai.

Vizītes laikā notika tikšanās ar Tehniskās fakultātes vadību –māc. Prodekānu J. Mašeku un fakultātes ārlietu daļas prodekānu Fr. Kumhalu, kuri informēja par universitātes struktūru, studentu un darbinieku skaitu un noslodzi, starptautiskiem sakariem, vēsturi utt. Jāatzīmē ka Universitātei ir līdzīga sadarbība ar ražotājiem kā LLU t.i. Padomnieku padome, kurā ir daudzi Universitātes beidzēji, kas palīdz arī materiāli.

Universitātē ir 5 fakultātes, 2 institūti un 60 katedras ar 1327 akadēmiskiem darbinieki. 2010/2011 akadēmiskajā gadā kopīgais studentu skaits bija 23000 no kuriem 850 bija ārvalstu studenti. Universitātē ir 77 maģistra studiju programmas ( no kurām 14 notiek angļu val.), 75 doktora studiju programmas ( no kurām 14 angļu val.).

Tehniskajā fakultātē mācās apm. 2600 studentu, ir 9 maģistra studiju programmas , no kurām 2 angļu valodā "Trade and Business Dealing with Machinery"kopā ar Ekonomikas fakultāti un "Technology and Environmental Engineering".

Īpaši atzīmējama fakultātes vēlme pēc kvalitātes, bakalaura grādu iegūst apm. 20% no pirmā kursā iestājušajiem. Kā norāda fakultātes vadība, mums galvenais ir kvalitāte.

Fakultātei ir laba materiālā bāze, daudzas laboratorijas. Kopā ar studentiem tiek veikti pētījumi dažādu atkritumu briketēšanā ( papīrs, vecās lapas!,  u.c ), veco datoru plašu mehaniskā sadalīšanā un atkritumu šķirošanā, traktoru mehanismu testēšana, korozijas pētījumi, metāla griešana ar ūdens strūklu utt.

Paša pētījuma virziens saistīts ar lauksaimniecības produkcijas kaltēšanas problēmu modelēšanu, kas sasaucas ar Prof. P. Kica problēmu par cūku mēslu efektīvāku transportēšanu un izmantošanu izmantojot kaltēšanu. Pasaulē vēl neviens nav pievērsies šai problēmai un tā ir aktuāla. Tika aplūkotas eksperimentālās iekārtas, izdiskutētas eksperimentu problēmas un iespējamie risinājumi. Tāpat jāatzīmē kopējās sadarbības plāna ieskicēšana ar iespējamu kopēja projekta sagatavošanu.

Otrs vizītes mērķis bija lekciju kursa "Investigations of Air Heating Solar Collectors and Drying Process of Agricultural Production" nolasīšana fakultātes maģistratūras studentiem. Tika nolasītas 2 lekcijas angļu valodas maģistratūras studiju programmas "Technology and Environmental Engineering" studentiem un viena lekcija maģistratūras programmas "Maintenanc Engineering" studentiem.

Tāpat piedalījos maģistrantūras studentu nodarbībā, kur viņi prezentēja savu patstāvīgo darbu. Spilgtākie iespaidi ir vērojami, ka studenti intensīvi pievērsišies mācībām (iespējamais izskaidrojums ir sesijas tuvošanās).

Runājot par blakus iespaidiem, jāatzīmē Nacionālo Tehnikas  muzeju, kur labi var redzēt gan čehu militāro līdzekļu attīstību, tehnikas (motociklu, automašīnu, lidaparātu) ražošanas attīstību. Ļoti laba ir iespiedtehnikas attīstības izstāde. Te parādītas sietspiedes iekārtas no pašas iespiešanas sākuma līdz mūsdienām, dažādi iespiešanas šrifti utt. Tāpat interesanta ir astronomijas zāle, kurā novietots viens no lielākajiem meteorītie (87kg), kuram katrs var pieskarties un sajust Visuma elpu. Šeit novietotas dažādas mēriekārtas to attīstības laikā. Vispār jāatzīst, ka muzeja nesteidzīgai apskatei jāziedo vismaz 3-4 stundas.

 Ieteikumi:

  • Detalizēti sastādiet un saskaņojiet pasākumu plānu;
  • Vienu, divas dienas pilnīgi atstājiet brīvas ceļošanai, kultūras vēsturisku objektu atskatei;
  • Iepriekš internetā iegūt informāciju par apskates objektiem.

 

Aivars Āboltiņš, Tehniskā Fakultāte

Pielikums Izmērs
Tehniskā fakultāte 2.06 MB
CZU 517.49 KB
Pievienots 08/04/2016