Pārlekt uz galveno saturu

Skaistā Prāga

Čehijas galvaspilsētā Prāgā tika pavadīts, iespējams, labākais laiks manā mūžā. Šis semestris ļāva iegūt ļoti daudz jaunu iespaidu, draugu un sniedza ļoti daudz turpmākajai dzīvei.

dabas zinātņu universitāteSemestris Čehijā ir nedaudz īsāks kā Latvijā, jo semestra sākums ir tikai 1. oktobrī. Uzņemšana Prāgas dabas zinātņu universitātē (Czech University of Life Sciences Prague) bija ļoti labi organizēta. Uz Prāgu es devos ar autobusu kopā ar vēl diviem studentiem no LLU un mēs tikām sagaidīti jau autoostā. Meitene, kas mūs sagaidīja uzreiz izstāstīja visas svarīgākās lietas, kas būtu jāzina, lai veiksmīgi varētu izmatot sabiedrisko transportu. Tika parādīts, kur atrodas skola un parādīja kur meklēt visas atbildīgās personas, kas saistītas ar ERASMUS studentu uzņemšanu. Tika arī organizēta iepazīšanās nedēļa, kuras laikā tikām informēti par visu, kas nepieciešams, lai sekmīgi varētu studēt šajā universitātē, tikām iepazīstināti ar visu skolas teritoriju, kā arī tika organizētas ekskursijas, lai iepazīstinātu ar pilsētu. Skola arī turpmākajā semestra laikā organizēja dažādus izbraucienus uz skaistākajām vietām Čehijā.

Skolai ir savas kopmītnes, bet sākumā mums neizdevās iegūt vietu kopmītnēs, tāpēc nācās dzīvot stundas brauciena attālumā no skolas. Dzīvojām citas universitātes kopmītnēs. Bet tas nebija uz ilgu laiku, jo pēc trīs nedēļām skolas kopmītnēs atbrīvojās vietas un mēs pārvācāmies. Skolas kopmītnes atradās skolas kompleksā, kur atradās pilnīgi viss vienkopus – kopmītnes, visas fakultātes, sporta komplekss un ēdnīca.

Lai gan Latvijā mācījos bakalaura studijās, tur nācās mācīties vairākus maģistrantūras priekšmetus. Bet tas nesagādāja pārāk lielas grūtības, jo visas mācības notika angļu valodā. Pasniedzēj bija ļoti atsaucīgi un vienmēr, neskaidrību gadījumā, varēja ar viņiem konsultēties. Manuprāt, mācību grūtības pakāpe bija krietni zemākā kā Latvijā, bet tas deva vairāk brīva laika, ko varēja izmantot apskatot jaunas vietas vai pavadot laiku ar jauniegūtiem draugiem.

Izklaides iespējas Prāgā ir ļoti dažādas. Ļoti daudz bija ERASMUS studentu pasākumu, kur varēja iegūt ļoti daudz draugu no dažādām pasaules malām, jo manā skolā vien bija ap 300 ārzemju studentu. Pati Prāga arī nebeidza pārsteigt ar skaistām vietām – ne tikai ar arhitektūru un dabu, bet arī ar neskaitāmām (labām) vietām, kur nobaudīt gardo čehu alu. Lai aizpildītu brīvos darbadienu vakarus, apmeklēju slēpošanas kluba treniņus sporta zālē, kas bija lieliska iespēja iepazīties un komunicēt ar čehiem, jo visi pārējie pasākumi notika ārzemju studentu pulkā.

Protams, apskatīju ne tikai Prāgu. Bijām izbraucienos uz citām pilsētām Čehijā, kā arī ārpus Čehijas – biju Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā. Iespējams, pats lielākais piedzīvojums bija sešu dienu slēpošana Čehijas augstākajos kalnos, kas arī bija skolas organizēta un tajā piedalījās tikai ārzemju studenti.

Kopumā semestris Prāgā bija ļoti vērtīga pieredze, kas viennozīmīgi dos ļoti daudz turpmākajai dzīvei. Citiem, lai gan nākas ieguldīt laiku un enerģiju pieteikšanās procesā un māc dažādas šaubas, ieteiktu nebaidīties, jo iegūtie iespaidi un draugi paliks atmīņā uz visu dzīvi.

Pievienots 08/04/2016