Pārlekt uz galveno saturu

Erasmus+ – izaicinājums un iespēja izaugsmei

Mācībspēku mobilitāte - Rietumpomerānijas Tehnoloģiju universitāte Ščecinā, Polijā/ Studiju kurss: Sociālā uzņēmējdarbība.

Erasmus+

2015. gada pavasarī devos uz Ščecinu, Rietumpomerānijas Tehnoloģiju universitāti, ar kuru LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātei ir izveidojusies sena un laba draudzība. Vizītes mērķis bija studentiem vadīt lekciju par sociālo uzņēmējdarbību un vēl vairāk veicināt abu augstskolu sadarbības iespējas.

Lai nokļūtu Ščecinā, lidoju uz Berlīnu un tālāk devos apmēram 3 h braucienā ar autobusu. Ščecinas autoostā mani sagaidīja Rietumpomerānijas Tehnoloģiju universitātes prodekāne Joanna Hernik, kura viesošanās laikā mani iepazīstināja ar universitāti un pilsētu. Apskatījām skaistākās un pazīstamākās Ščecinas vietas. Neskatoties uz faktu, ka Otrā pasaules kara laikā Ščecina bija liels militārais rūpniecības centrs, kā dēļ vairākkārt tikusi arī nopostīta, kopējais iespaids par Ščecinu bija ļoti pozitīvs, ko papildināja Joannas sirsnīgā un pozitīvā attieksme un stāstījums. Iepazinu arī Polijas nacionālu virtuvi, nogaršojot pierogus (es teiktu, vienkārši pelmeņi ar biezpienu).

Dzīvoju universitātes dienesta viesnīcā, kurā izveidots atsevišķs stāvs ārzemju vieslektoriem. Vienkārši, bet viss sakopts, kārtīgs un istabiņā iekļauts viss nepieciešamais, t.sk. ledusskapis un elektriskā tējkanna. Pieejams arī internets. Uz universitāti varēja nokļūt ar sabiedrisko transportu, bet līdz centram – arī ar kājām.

Studentiem lasīju lekcijas par sociālo uzņēmējdarbību, atklājot gan Latvijas, gan pasaules pieredzi. Klausītāji bija Erasmus studenti, tādēļ nebija problēmu ar komunikāciju, proti, angļu valodu viņi saprata ļoti labi. Daži pat bija informēti par Latvijas atrašanās vietu, kas vienmēr patīkami pārsteidz.

Vizīti Ščecinā var ļoti labi apvienot ar Berlīnes iepazīšanu, jo lidojums uz Rīgu bija no Berlīnes, tādēļ atpakaļ ceļā apskatīju arī Berlīnes galvenos tūrisma objektus.

Erasmus+ docēšanas mobilitāte ir vairāk nekā iespēja lasīt lekcijas un pilnveidot savas svešvalodas zināšanas. Tā ir citas valsts kultūras iepazīšana, jaunu kontaktu dibināšana un iespēja paskatīties uz pasauli plašāk, novērtējot to, kas ir mums un apsverot to, kur mums vajadzētu augt un pilnveidoties. Erasmus+ – tas ir izaicinājums un iespēja izaugsmei.

 Lāsma Dobele, LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes lektore

2014./2015. studiju gads

Pievienots 09/04/2016