Pārlekt uz galveno saturu

Erasmus+ mobilitāte Karaliskās Dārzkopības biedrības Vislejas dārzā, Lielbritānijā

Darba kategorija: Personāla mācību mobilitāte

Brauciena laikā no 2015. gada 18. jūnija līdz 23. jūnijam apmeklēju Karaliskās Dārzkopības biedrības Vislejas dārzu Lielbritānijā. Iepazinos ar Vislejas dārza darbības virzieniem un dārzkopības kursu organizēšanu un norisi. Vērtīgas atziņas guvu par prakšu un lauka izmēģinājumu ierīkošanu.

Erasmus+

Vislejas dārzam ir ne tikai zinātniski pētnieciskā nozīme, bet tas ir arī atpūtas un uzziņas objekts, kur apmeklētāji var iemācīties pazīt un audzēt augus savā dārzā. Dārzs sastāv no vairākām zonām un vecākie ir kanāla apstādījumi, kas ierīkoti pēc laboratorijas ēkas uzcelšanas pirms 100 gadiem. Pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados apstādījumi tika rekonstruēti. Dārza centrālajā zonā atrodas lielākā daļa dekoratīvo augu un centrālais akcents ir dažādu puķu dobes.

Dārzs izceļas pārējo Anglijas dārzu vidū ar savu sakoptību un izcilām augu kolekcijām. Apskatei tiek piedāvātas ap 30 000 augu dažādības, kas tematiski izkārtotas sektoros: Alpu pļava un akmensdārzs pavasara krāsās; modeļdārzs ideju ierosmei; siltumnīcas ar bagātīgu augu klāstu; ievērojamas rododendru, acāliju un viršu kolekcijas; dendrārijs; dažādu augu jauktās dobes; augļu dārzs 9 ha platībā; ārstniecības augu kolekcijas; rožu dārzs un plašas augu kolekcijas. Daudzi Lielbritānijā augošie eksotiskie augi Latvijā audzējami tikai siltumnīcās, jo nepārziemo vai arī izsalst.

Brauciena laikā iegūtā pieredze ļaus pilnveidot iemaņas prakses organizēšanā studentiem, dos jaunas idejas praktisko nodarbību vadīšanā, kā arī veicinās sadarbības iespējas ar Karaliskās dārzkopības biedrības Vislejas dārzu un ar to saistīto praktisko apmācību dārzkopībā. Ieguvums ir nodibinātie kontakti ar dārzkopības speciālistiem un iegūtās zināšanas par dārzu kopšanu, darbu organizēšanu, dārzu inventāru, kā arī praktiski iepazīti un iegaumēti daudzi krāšņumaugi. Iegūtās pieredze tiks izmantota dārzkopības studentiem puķkopības un daiļdārzkopības nodarbībās, kā arī studentu bakalaura darbu vadīšanā.

Antra Balode, LLU Lauksaimniecības fakultātes lektore

Mobilitātes perioda ilgums no 18.06.2015. – 23.06.2015.

Pievienots 09/04/2016