Pārlekt uz galveno saturu

Ja Tu vēl domā, piedalīties vai nē šajā programmā, beidz domāt – vienkārši dari un sāc kravāt ceļa somas!

Es, Zane, un manas abas kursa biedrenes Liene un Ineta, studējam LLU Meža fakultātē un mēs visas trīs pavadījām neaprakstāmu rudens semestri Grieķijā, studējot Aristoteļa universitātē Salonikos.

Erasmus+Es pat nezinu ar ko lai sāk, lai aprakstītu šo fantastisko piedzīvojumu piecu mēnešu garumā. Šķiet, ka neviens teikums vai īpaši izmeklēts vārds nespētu kaut nedaudz atspoguļot mūsu rudens karstāko dēku.

Labi, beigšu filozofēt un sākšu labāk stāstīt, kas un kā tur, lai vismaz ir kaut mazākais priekšstats par šo skaisto un aizraujošo vietu.

 Grieķija nevienai no mums nekad nav bijusi vieta, kas ir iekļauta mūsu TOP vietu sarakstā, kur obligāti ir jāaizceļo. Tagad nāk smiekli par šo sākotnējo domu, jo šī vieta ir tik fantastiska, šajā valstī ir viss, ko vien tūrists ( gan komforta meklētājs, gan askētiska stila piekritējs) varētu vēlēties. Šeit ir saule, kas ik vakaru krīt Egejas jūrā, Olimpa kalna virsotnes, kas iesniedzas mākoņos, upes, kas čalo gandrīz tik pat skaļi kā Latvijā, ezeri, kurā var redzēt savu atspulgu, klintis un līdzenumi, pilsētas kņada un absolūts klusums starp kalnu ielejām, vasara un svelmaina saule pilsētā, ziema un vizuļojošs sniegs vietējos kalnos.

Mēs to visu piedzīvojām, mēs to visu atceramies, it kā tas būtu noticis tikai vakar, tas ir tikai tāpēc, ka tādas emocijas aizmirst nav iespējams. Ja ar to ir par maz, tad iedomājies visus tos pozitīvi noskaņotos cilvēkus, ko Tu satiksi ikdienā - uz ielas, pārbāztajā autobusā ceļā uz studentu ēdnīcu, savus kursa biedrus skolas solā, vietējos iedzīvotājus, ik vakaru ejot pastaigā gar jūru vai caur senlaicīgo pilsētu. Saloniki – tā ir pilsēta, kas nekad neguļ. Studenti ir viņu dzinējs: tā nemitīgi mutuļo no studentu skaļās, jautrās valodas, tā ik dienu rīb no studentu naskās dejošanas vietējos klubos un tavernās. Tam visam pa vidu īstena grieķu mūzika, ar īstām dejām un dziesmām, pat nepamanīsi, pa kuru laiku Tu jau esi uz deju plača, sperot pirmos soļus Sirtaki dejā un dziedot pilnā balsī.

Ja Tu izvēlēsies Salonikus kā savu Erasmus galamērķi, tas būs viens no Taviem lielākajiem piedzīvojumiem Tavā dzīvē. Mums pavērās tik daudz ceļošanas iespējas, jo šeit ir ļoti attīsta organizācija ESN (Erasmus Student Network), kurā darbojas vietējie grieķu studenti un ik nedēļu rīko dažnedažādākos pasākumus – ekskursijas uz tuvām un ne tik tuvām vietām. Tā ir lieliska iespēja ne tikai izrauties no pilsētas un apskatīt iespaidīgas vietas, bet arī, iepazīt citus apmaiņas studentus un pavadīt ar tiem vairāk kopīga laika. Gandrīz neviena trešdiena nepaiet bez kādas tematiskās ballītes, tiek organizēti dažādi saliedēšanās pasākumi, ir iespēja apgūt Salsu, Bačatu, Merengu un citas dejas karstu grieķu pavadībā. No brīvā laika pavadīšanas iespējām apžilbst acis.

Tas viss ir tikai niecīga daļa no šī visa neaizmirstamā piedzīvojuma, ik dienu tas mums nesa ko jaunu un aizraujošu, mūsu sirdīs plūda prieks un apbrīna gan par cilvēkiem, gan par iespējām, ko šī pilsēta un valsts mums piedāvāja. Mūsu iespaids par mūsu pieredzi, esot šajā Erasmus programmā, svārstās starp diviem virsrakstiem – "Neaprakstāmi skaists piedzīvojums, kuru nekad neaizmirsīšu!" vai "Mans skaistākais laiks manā dzīvē!".

 Ja Tu vēl domā, piedalīties vai nē šajā programmā, beidz domāt – vienkārši dari un sāc kravāt ceļa somas! Once an Erasmus, always an Erasmus! Jasas, tiekamies Grieķijā! 

 

Zane Mietule, Ineta Eglīte, Liene Pušpura, Meža fakultāte

Pievienots 09/04/2016