Pārlekt uz galveno saturu

Neaizmirstamā pieredze Portugālē!

Studijas Instituto Politécnico de Bragança, Portugālē/ Studiju joma - Ekonomika

Erasmus+Mūsu ceļš uz Portugāli aizveda pavisam nejauši, jo sākumā bijām plānojušas studiju semestri pavadīt Spānijā, taču dažādu apsvērumu dēļ mums tas neizdevās. Šobrīd jāsaka, ka tomēr ļoti priecājamies, ka galu galā nonācām skaistajā un saulainajā Portugālē! Par šo iespēju gan jāsaka liels paldies Bragansas Politehniskā institūta (IPB) ārlietu daļai, kas bija atsaucīga, operatīva un gatava mūs uzņemt "pēdējā brīdī".

Kopumā mācību kvalitāte IPB ir laba, taču jāsaka, ka bijām gaidījušas ko vairāk. Lai arī augstskolas mājas lapā pie piedāvātajiem studiju kursiem ir rakstīts, ka tie tiek vadīti angļu valodā, aizbraucot un aprunājoties ar pasniedzēju, var izrādīties, ka lekcijas notiek tikai portugāļu valodā, kā bija lielākajā daļā no mūsu izvēlētajiem kursiem. Bet tas nenozīmē, ka par studijām var aizmirst. Šajā gadījumā studentiem ir jāstrādā individuāli ar pasniedzēju un vairāk jāmācas mājās. Jāatzīst, ka daži no pasniedzējiem ļoti slikti runā angliski, taču IPB piedāvā diez gan plašu studiju kursu klāstu angļu valodā un, ja kāds no kursiem neapmierina, to ir iespējams mainīt. Kas attiecas uz lekciju apmeklējumiem, tad tām ir 80% obligāts apmeklējums. Gadījumā, ja tas ir mazāks, studiju kurss nav nokārtots. Šajā ziņā augstskolai ir stingras prasības.

Ja runājam par ārpusskolas dzīvi, tad jāsaka, ka Bragansa ir ideālā vieta studentiem! Augstskolai ir jaukas tradīcijas un netrūkst dažādu izklaides pasākumu. Pirmais, kas piesaista, ieraugot portugāļu studentus, ir melnais apmetnis, kas atgādina skolas formas, kādas nēsāja studenti Harija Potera filmās. Un nav jau brīnums – rakstniece iedvesmu savu grāmatu rakstīšanai atrada tieši Porto, Portugālē! Arī Portugāles skaistie dabas skati un ainavas, kā arī Porto pilsētas maģija ir jūtama šajās Harija Potera grāmatās un filmās. Viena no interesantākajām portugāļu studentu tradīcijām ir pirmā kursa studentu iesvētības, kas ilgst 3 mēnešus! Liela daļa no mums, to dzirdot, šausmināsies, taču jāatzīst, ka paši portugāļu studenti to atzīst kā vienu no labākajiem periodiem viņu studiju laikā! Lai arī Bragansas pilsēta ir salīdzinoši maza (tajā dzīvo aptuveni 35 000 iedzīvotāju), pilsētā izklaides iespēju netrūkst, ir ļoti daudz kafejnīcu, bāru un klubu, kas vakaros vienmēr ir pārpildīti, neatkarīgi no nedēļas dienas. Portugālē sabiedriskā dzīve ir ļoti aktīva un īpaši cieņā ir vakariņošana ar draugiem un kafijas dzeršana bāros. Studentiem tiek piedāvātas arī dažādas sporta nodarbības, kā arī pilsētā ir peldbaseins, futbollaukumi un vairākas sporta zāles, tāpēc arī par sportot gribētājiem netiek aizmirsts.

Dzīvesvietu Bragansā atrast nebija grūti, jo ar Erasmus studentu izmitināšanu nodarbojas jauniešu nodibināta firma, kas darbojas augstskolas telpās. Arī dzīvošanas izmaksas salīdzinoši nebija dārgas. Mūsu izmaksas par dzīves vietu bija 85 EUR + komunālie maksājumi, kas svārstījās no 20-50 EUR mēnesī. Jāpiemin, ka Portugālē mājās nav apkures, tāpēc ziemas mēnešos ir ļoti auksts un bez biezām vilnas zeķēm, ziemas segām un, īpašos gadījumos, ar cepuri un cimdiem neiztikt. Protams, ir iespējams izmantot elektriskos sildītajus, taču tas nav ieteicams, jo elektrība Portugālē ir dārga. Arī sabiedriskā transporta biļetes, salīdzinot ar Latviju, ir dārgākas, taču, kas attiecas uz cenām veikalos, tās ir vienlīdzīgas, lai gan maizes, saldumu, dažādu kosmētisko līdzekļu un higēnisko piederumu cenas bija augstākas. Taču bija produkti, kas bija ievērojami lētāki kā Latvijā, piemēram, piens, olīvas, vīns, arī atsevišķi augļi. Kas attiecas uz bāriem, tā īpašnieki ir parūpējušies par īpaši draudzīgām cenām vietējiem un vēl draudzīgākām cenām Erasmus studentiem, kā, piemēram, 0.3l alus vai tekilas "šots" maksāja 0.50 EUR, kas īpaši iepriecināja visus ballīšu dzīves mīļotājus.

Kas attiecas uz valodu un vietējiem iedzīvotājiem, portugāļi praktiski nerunā angliski, taču tas netraucē, jo cilvēki ir ļoti smaidīgi, draudzīgi un izpalīdzīgi, tāpēc valodas nezināšana mums lielas problēmas nesagādāja. Esot Portugālē, uzreiz jūtams dienvidu cilvēku siltums un nesteidzība. Cilvēki komunikācijā ir atvērti un draudzīgi izturas ne tikai pret vietējiem, bet arī ārzemniekiem. Portugāļi nekur nesteidzas, tāpēc lielākoties visu kavē. Sākumā bija brīži, kad bijām dusmīgas par šo ieradumu, taču ļoti ātri pielāgojāmies portugāļu ikdienas ritumam.

5 mēnešu laikā, ko pavadījām Erasmus, pabijām 4 valstīs un 10 pilsētās, jo no Portugāles ceļošana uz atsevišķām valstīm bija ievērojami lētāka, nekā ceļojot no Latvijas. Līdz ar to izmantojām izdevību apskatīt arī citas valstis, kā, piemēram, Spāniju un Franciju. Pēc mūsu domām visskaistākā pilsēta Portugālē un noteikti viena no skaistākajām pilsētām Eiropā, bija Porto, kura ar savu šarmu neatstāja vienaldzīgu nevienu. Ja par Lisabonu un citām Portugāles pilsētām domas dalījās, tad par Porto – nekad, visi bija ļoti iemīļojuši šo pilsētu. Ikvienam, kurš dodas uz Portugāli noteikti iesakam apskatīt arī Koimbru (īpaši veco universitāti un pilsētas centru) un Sintru (īpaši Quinta da Regalaira un Palacio da Pena), kas arī ir apskates vērtas. Ļoti šarmanti ir arī mazie portugāļu ciemi ar pavisam citu ikdienas ritumu kā lielajās pilsētās. Esot Portugālē nevar nepamanīt arī elpu aizraujošās kalnainās dabas ainavas.

Esam ļoti pateicīgas par šo neaizmirstamo un vērtīgo pieredzi, jauniegūtajiem draugiem un sajūtām! Šie lieliskie 5 mēneši paliks atmiņā uz mūžu! Citiem studentiem noteikti iesakam nebaidīties no došanās Erasmus, pieņemt izaicinājumus un būt drosmīgiem (lai arī cik lielas būtu šaubas sākumā - varam pačukstēt, ka tādas ir mums visiem :)), izmantot visas iespējas, ko dzīve sniedz, un Erasmus kā vienu no tām! Šī ir lieliska iespēja iepazīt citu tautu kultūru, cilvēkus, kā arī ieraudzīt pasauli savādāk!

Kristīne Stanga, Sandra Madžule

2014./2015. studiju gads

Pievienots 09/04/2016