Pārlekt uz galveno saturu

Nekautrējies, bet iesaisties!

Attēla autors: No LLU arhīva

Atbraucot uz Grieķiju, septembrī nedaudz vairāk kā nedēļu uzkavējāmies Grieķijas galvaspilsētā – Atēnās. Gaisa temperatūra bija krietni augstāka nekā Latvijā, tāpēc paspējām gan atpūsties, gan pasauļoties, gan apskatīt Akropoli, vēsturisko stadionu un citus ievērojamus Atēnu apskates objektus.

Erasmus+

Vienu semestri no 2011. Gada septembra līdz 2012. Gada janvārim pavadījām Grieķijā, Dramā. Drama ir neliela pilsētiņa Grieķijas ziemeļos ar nedaudz vairāk kā 40 000 iedzīvotāju.

Pēc tam devāmies aptuveni 9 stundu garā braucienā uz Dramu. Mūsu galvenā universitāte (TEI of Kavala) atradās piejūras pilsētā Kavalā, taču mūsu ainavu arhitektu fakultāte atradās Dramā, kas ir 36 km attālumā no Kavalas.

Tā kā skola nepiedāvā speciālas mītnes studentiem, tad nācās meklēt dzīvokli. Pirmās dienas pirms dzīvoklis bija atrasts dzīvojām pie izpalīdzīga grieķu studenta. Kopumā bijām tikai 3 ERASMUS studenti – mēs, divas meitenes no Latvijas, un viens puisis no Rumānijas. Atradām lielu dzīvokli pašā pilsētas centrā un dzīvojām visi trīs studenti kopā.

Grieķu ikdiena un dzīves stils ir diezgan nesaspringts un mierīgs. To lieliski varēja manīt arī skolā, jo pasniedzēji pret studentiem ir ļoti draudzīgi un izpalīdzīgi. Lekcijas ne vienmēr norit pēc saraksta un bieži gadās, ka kādu dienu lekcijas tiek atceltas pavisam. Tā kā šis brauciens un mācības salīdzinoši ar Latvijas ritmu mums bija kā atvaļinājums.

Tā kā mūsu skola bija salīdzinoši ļoti maza un mēs bijām tikai 3 ERASMUS studenti, nekādu speciālu mums veltītu pasākumu vai ekskursiju nebija vispār. Toties ņēmām dalību citās mācību ekskursijās kopā ar pārējiem grieķu studentiem. Tāpat arī interesējāmies, kādas ir ārpusskolas iespējas interesanti pavadīt laiku. Aktīvi iesaistījāmies Dramas iedzīvotāju velosipēdu izbraucienos gan naksnīgajos pa pašu Dramas pilsētiņu, gan tālākos izbraukumos uz blakus esošajām apdzīvotajām, skaistākajām vietām.

Pasniedzēji lielākoties bija patīkami un ļoti pretimnākoši. Grieķu studenti gan ir nedaudz atturīgi pret iebraucējiem. Taču pamazām iedzīvojoties, radās jauks draugu un paziņu loks. Grieķu studentu dzīve latviešu studentam nemaz neizskatās kā studentu dzīve, jo mūsu izpratnē students ir taupītājs un ir priecīgs par iespēju pastrādāt un nopelnīt savus līdzekļus un kļūt neatkarīgāks no vecākiem. Taču šeit, ja uz ielas redzēs jaunākā izlaiduma auto, tad to noteikti vadīs students. Katram studentam ir savs dzīvoklis ar pārsvarā trīs istabām vienam, un to visu apmaksā vecāki, ko pats students uztver kā pašsaprotamu lietu.

Tā kā grieķi ir pieraduši dzīvot diezgan lielā komfortā, tad viņi dzīvo krietni lielākos dzīvokļos nekā pieraduši vidusmēra latvieši. Īres, apsaimniekošanas un komunālo pakalpojumu maksa ir diezgan augsta salīdzinoši ar Latviju. Par dzīvokli mēnesī maksājām 300 eiro + aptuveni vēl 300 eiro par apsaimniekošanu un komunālajiem maksājumiem.

Transporta cenas Grieķijā ir līdzīgas kā Latvijā. Pārtika ir nedaudz dārgāka, taču apģērbu var atrast aptuveni tādās pašās vai pa lētākās cenās kā Latvijā.

Liela priekšrocība ir tā, ka grieķi labi runā angliski – dažāda gadagājuma cilvēki, ne tikai jaunieši, un kopumā grieķi izturas pretimnākoši un ļoti atsaucīgi pret iebraucējiem. Tā kā Latvijā liela daļa pārvalda krievu valodu, tad Grieķija iepriecinās ar daudz krievu tautības pārstāvjiem.

Izklaides iespējas Dramā kā jau mazā pilsētiņā nebija ļoti plašas, taču pāris jauku vietu ballītēm atradām. Grieķijā vairāk populāri nevis klubi, bet kafejnīcas, kur grieķi spēlē kārtis un dzer kafiju.

Ceļošanas iespējas Grieķijā ir ļoti plašas, jo populāri ir dažādu veidu pārvietošanās veidi: personīgais auto, autobusi, vilcieni, tālākiem galamērķiem ir vairākas vietējās lidostas valsts mēroga lidojumiem, kā arī kuģi un prāmji, lai nokļūtu uz Grieķu krāšņajām salām. Mūsu apskates objektu ieteikumos noteikti būtu Akropole, vēsturiskais stadions, Zeva vārti un visa Atēna kopumā, Meteora, Kavalas pilsēta un Tesaloniki ar Balto torni un krastmalu, pilsēta, ko grieķi uzskata par īsteno, skaisto galvaspilsētu valstī. Tā kā Latvijā nav kalnu, lielisks apskates objekts ir kalni, īpaši naktī, no kura paveras skats uz pilsētu. Tāpat arī vienkārša pastaiga pa pilsētu un vecpilsētu daudz atklāj Grieķijas kultūras iezīmes.

Tāpēc nākošajiem ERASMUS studentiem Dramā iesakām interesēties pašiem par pilsētā un apkārtnē notiekošo un nekautrēties, bet iesaistīties. Pirmajā momentā arī nesabīties no jocīgajiem vietējo skatieniem, jo tas nepazudīs līdz pēdējai dienai tur. Visjaukākais veids, kā no tiem izvairīties, ir smaidīt un laipni sveicināt katru, ar kuru bijusi kaut sīkākā darīšana. Tas vairos draugu pulku un pēdējās dienās visi dramieši jau būs kā savējie un mīļie.

 

Madara Grīna un Rūta Šulgina, Lauku Inženieru fakultāte

Pievienots 09/04/2016