Pārlekt uz galveno saturu

Paplašināt redzesloku un redzēt pasauli

Studiju programmas Organizāciju un sabiedrības pārvaldes socioloģijas ceturtā kursa studente Juta Šķipore aizvadītajā semestrī uz Lisabonu devās, lai mainītu sevi, paplašinātu redzesloku un attīstītu komunikācijas spējas.

Studijās atvērta pieeja

Sākotnēji Juta lekcijas apmeklējusi ikdienā, taču tās notikušas portugāļu valodā un ar mācībspēkiem sarunāts zinības gūt pašmācības ceļā un konsultējoties. "Daudzi baidās, ka kaut ko nenokārtos, taču mācībspēki ir ieinteresēti, lai šos priekšmetus nokārtotu," stāsta studente, atklājot, ka lielākā daļa konsultāciju notikusi kafejnīcā pie tējas tases, vispirms pārrunājot dienas notikumus sadzīvē.

Tiesa, Vidusjūras zemju nepiespiestība brīžiem bijusi kaitinoša: "Lai arī studiju priekšmetus pirms došanās ceļā apstiprināja, atbraucot atklājās, ka tā gluži nav – nācās iet uz dažādām fakultātēm un meklēt radniecīgus priekšmetus, ko apgūt, lai LLU varētu pielīdzināt studijas. Vairāki pasniedzēji pat nebija informēti, ka viņiem būs apmaiņas studenti – atsevišķi mācībspēki vien noteica, ka bez portugāļu valodas lekcijās nav ko darīt, bet citi bija pretimnākoši un uzdeva individuālus uzdevumus." Taču arī šādā gadījumā pagājis mēnesis, kamēr abas puses vienojušās par priekšmetu kārtošanas kārtību.

Portugāle kā relaksējošas zāles

"Šo valsti izvēlējos, jo piesaistīja mentalitāte – esmu intraverta, un vēlējos attīstīt komunikācijas spējas, drošības sajūtu un mainīt izpratni par pasauli. Vēlējos iemācīties skatīties uz lietām citādāk – dienvidnieki problēmas uztver nepiespiestāk," stāsta Juta. Sākotnēji lēnīgums viņai šķitis kaitinošs, taču tad iedzīvojusies ritmā un nu latviešu ikdienu uzskata par haotiski ātru.

Kamēr izbaudītas teju visas dienvidu valsts priekšrocības – patīkamais klimats, ērtais sabiedriskais transports un lētā dzīvošana – ikdienā nācies tomēr saskarties arī ar problēmām, piemēram, valodas barjeru: "Vecāki cilvēki runā tikai portugāļu valodā, bet jaunieši valodu pārvalda slikti. Atsevišķus priekšmetus mēģinājām aizstāvēt bilingvāli, jo grupā tikai daži studenti pārvaldīja svešvalodas."

Dzīvoklis par smieklīgu maksu

Kopmītņu īre un atrašanās vieta Jutu neapmierināja, tādēļ tika pieņemts lēmums meklēt dzīvokli. "Kopā ar Ilvu Raģi no Sabiedrības pārvaldes programmas atradām četristabu dzīvokli pusstundas brauciena attālumā no universitātes. Tā saimnieks dzīvoja Madridē, tādēļ piedāvāja visu platību īrēt par nieka 260 eiro mēnesī, kas, salīdzinot ar Lisabonas centrā studējošo izdevumiem, bija tik nepieklājīgi maz, ka pat izvairījāmies draugiem teikt cenu," stāsta Juta.

Interesanti, ka dzīvokļa īpašnieku meitenes redzējušas vien reizi – pārējā laikā ar viņu sazinājās ar e-pastu starpniecību, bet dažādus jautājumus nokārtoja saimnieka māsa.

"Ja atrod lētu dzīvesvietu, var arī ceļot," spriež Juta. Viņa šajā laikā apmeklēja gan Barselonā, gan Portugālei piederošajā Madeiras salā, gan portvīna dzimtenē Porto: "Pēdējo ekskursiju rīkoja apmaiņas studentu organizācijas SN un ERASMUS Lisboa. Šīs organizācijas arī rūpējas par apmaiņas studentu aktivitātēm, nodrošinot viņiem, piemēram, bezmaksas ieeju visos klubos."

Sadaļa "Juta iesaka"

Ja vēlas studēt dienvidos, jābūt ļoti pacietīgiem un dokumenti jākārto laicīgi – uz e-pastiem neviens neatbild, nākas zvanīt un atgādināt par vēlmi studēt ārzemēs. Šo cilvēku mentalitāte neļauj visu sakārtot nedēļas laikā.

Nav arī jācer, ka LLU Ārlietu daļa visu sakārtos jūsu vietā – visus sadzīves jautājumus risina students, taču tas arī ir labi, jo iziešana cauri šim procesam ļauj iemācīties organizēt un realizēt projektus.

Apmaiņas studijas ir lieliska iespēja, tā ļauj ne vien iepazīties ar brazīļiem, spāņiem un citiem ārzemniekiem, bet arī paplašināt redzesloku un gūt citādu dzīves pieredzi.

P.S. Meitenes, ja svārki būs virs ceļa, dienvidos uz jums skatīsies šķībi! :)

 

Juta Šķipore, Sociālo zinātņu fakultāte

Pievienots 09/04/2016