Pārlekt uz galveno saturu

Pārsteigumu pilnā Slovākija

Pateicoties Erasmus programmai, 4. kursa ziemas semestrī man bija iespēja iepazīt izglītības sistēmu, kultūru un sadzīvi Centrāleiropā. Kā savu uzņemošo augstskolu izvēlējos Lauksaimniecības universitāti Nitrā, Slovākijā. Slovākija par manu izvēli kļuva vairāku iemeslu dēļ – izdevīgs ģeogrāfiskais novietojums, skaista daba, interesanta kultūra un vēsture. Arī manas studiju programmas specifikai (ainavu arhitektūra un plānošana) bija liela nozīme universitātes izvēlē.

Erasmus+

Slovākijā nokļuvu īpašā laikā – vēl septembra beigās un oktobra sākumā termometra stabiņš dienas laikā svārstījās ap +25 .. +27oC. Biju rēķinājusies, ka tur būs siltāk, taču ko tādu nebiju gaidījusi. Patīkams pārsteigums! Jāatzīst gan, ka tā tomēr nav ierasta situācija Slovākijā.

Kopumā mācību process bija līdzīgs LLU ierastajam, taču lielu iedvesmu sniedza jaunie pasniedzēji – sevišķi kāda PhD studente, kura ar savu aktīvo runas un pasniegšanas veidu ne mirkli neļāva studentu domām atslābt vai aizslīdēt kur citur. Šo lekciju kursu es un arī citi Erasmus studenti apmeklēju ar lielu interesi. Par lielu vērtību uzskatu universitātes botānisko dārzu, kas ir izvietots campus teritorijā, kā arī atsevišķus augu paraugstādījumus, kas ir izvietoti fakultātes teritorijā. Tas ir liels pluss, ja dendroloģija nav jāmācās tikai teorētiski, bet to var darīt arī praktiski skolas apkārtnē. Protams, interesantas un vērtīgas bija arī ekskursijas pa parkiem un dārziem Slovākijas un Austrijas teritorijā.

Sadzīve ikdienā daudz neatšķiras no Latvijas, tāpēc nebija grūti pielāgoties. Kā mīnusu varu minēt to, ka salīdzinoši ļoti maz cilvēku runā un saprot angļu valodu, tāpēc tas bieži vien radīja grūtības vai komiskas situācijas. Gan universitāte, gan studenti paši rīkoja un organizēja dažādas aktivitātes un ekskursijas pa Slovākiju un citām kaimiņvalstīm. Man personīgi ļoti patika rektora organizētas vakariņas ar nacionāliem ēdieniem, kur ar saviem priekšnesumiem uzstājās folkloras kopa, kā arī Ziemassvētku koncerts, kura laikā tika vākti ziedojumi bērnu namu atbalstam. Protams, Erasmus nav iedomājams bez nacionālajiem vakariem, kur var iepazīt gan katrai valstij raksturīgo virtuvi un kultūru, gan novērtēt viņu viesmīlību.

Kopumā Slovākijā pavadīju 4,5 jautrības un interesantu sarunu pilnus mēnešus internacionālā vidē, iepazinu jauniešus, ar kuriem noteikti turpināšu uzturēt kontaktus.

 

Jolanta Kriviņa, Lauku Inženieru fakultāte

Pievienots 09/04/2016