Pārlekt uz galveno saturu

Pasniedzēju apmaiņas vizīte Grieķijā

Lai paplašinātu redzesloku un izzinātu citu valstu pieredzi, vizītē uz Grieķiju devāmies divas pasniedzējas no Lauksaimniecības fakultātes Agrobiotehnoloģijas institūta – Lilija Degola un Elita Šeļegovska.

Erasmus+Apmaiņas vizīte tika ieplānota jau apmēram gadu iepriekš, tāpēc pietika laika, lai sazinātos ar konkrētiem cilvēkiem, saplānotu un noorganizētu tikšanās un ekskursijas. Pirms vizītes sagatavojām lekciju materiālus un iepriekš aizsūtījām uz Dzīvnieku audzēšanas departamentu - fakultāti, ka arī regulāri sarakstījāmies pa e-pastu, lai koordinētu un izstrādātu detalizētu vizītes plānu. Katrai ekskursijai vai diskusijai un lekcijai tika nozīmēti atbildīgie pasniedzēji no departamenta. Grieķijā ieradāmies 4. maijā un uzturējāmies tur līdz 10. maijam.

Dzīves apstākļi bija ļoti labi, jo dzīvojām Thessaloniku centrā, netālu no viena pasniedzēja dzīvokļa. Pasniedzējs Dmitrious katru rītu mūs veda uz institūtu ar savu mašīnu, jo citādi mums būtu bijis jābrauc ar 2 autobusiem. Pilsēta Thessaloniki atrodas jūras krastā ar, apmēram, 1,5 miljonu iedzīvotāju.

Profesors Nitas bija atbildīgs par mūsu viziti kopumā. Viņš  mūs iepazīstināja ar pasniedzējiem. Bija daudz diskusijas un pārrunas ar pasniedzējiem. Tā kā lekciju materiālus aizsūtījām iepriekš ,tad manas lekcijas bija pārtulkotas grieķu valodā (slaidi). Lekcijas par bioloģisko lopkopību tika tulkotas paralēli lasītajam materiālam. Studentu ieinteresētība tāda pati kā pie mums. Lielākas diskusijas izraisījās par bioloģisko lopkopību. Apmeklējām arī studentu nodarbības. Tās tiek organizētas tāpat kā pie mums.

Bija organizēta  ekskursija uz cūku fermu. Tā ir privāta ferma ar 10 000 cūkām. Pieder Mr. Gasnakis ģimenei. Strādā visa ģimene. Viss aprīkojums fermā moderns atbilstoši jaunajām tehnoloģijām. Gimenei ir arī veikals, kur tiek pārdota viena daļa saražotās produkcijas.

Interesanta pastaiga izvērtās pa institūtam blakus ešoso dārzu, kur tiek audzēti daudz dažādi garšaugi un augļu koki, vīnogas. Visur aug olīvkoki, līdzīgi kā pie mums ābeles. Daudz laistīšanas iekārtu. Skatījamies arī tikko nopļauto lucernas lauku. Grieķijā var pļaut 7 reizes, respektīvi, iegūt 7 ražas pa gadu.

Institūtam ir arī dzīvnieku ferma, kur studenti veic visus dzīvnieku kopšanas darbus, līdzīgi kā pie mums Veterinārmedicīnas fakultātē. Fermā atrodas govis, cūkas, aitas, kazas, vistas, protams, katra suga savā fermā. Pirmo reizi redzēju kā slauc aitas un garšoju no aitu piena gatavotu sieru.

Pārsteigta biju par studentu pašpārvaldes priekšvēlēšanu pasākumiem, kas bija ļoti skaļi un vētraini, ar mūziku un saukļiem. Aģitācijas plakāti bija visur. Pat uz departamenta nosaukuma.

Departamenta pasniedzēji visi bija ļoti laipni un atsaucīgi, kopīgi tika rīkotas pusdienas, atseviškā pasniedzēju restorānā. Interesanti bija, ka divos dienā beidza darbu un brauca uz māju atpūsties un tad atkal vēlāk ap puspieciem atsākās darbs. Līdzīgi bija arī pilsētā, kad uz pēcpusdienu, viss it kā pieklusa un tika aizvērta arī daļa veikalu. Mums arī, kā par brīnumu, pēcpusdienā gribējās pagulēt.

Pilsētu Thesaloniki apskatījām vēlu vakaros, staigājām gar jūru, apbrīnojām medūzas, kas peldēja turpat gar pašu krastu. Uzkāpām pašā augstākajā vietā un vērojām pilsētu un jūru naktī. Pasēdējam arī ielas krodziņos un baudījām ledus kafiju.

Visas dienas bija karstas, ko nevarēja teikt par agrajiem rītiem, tie tomēr bija dzestri, kad vajadzēju uzvikt kādu siltāku jaciņu. Pēdējā vizītes dienā, kopīgo pusdienu vietā, mūs aizveda uz jūru - pludmali, kas bija pilnīgi ārpus pilsētas. Profesors Skapetas tieši dzīvo netālu no pludmales. Brauciens ilga apmēram pusotras stundas, kuras laika pasniedzējs stāstīja par to, ka viņam jābūt departamentā tikai nedēļā trīs dienas, pārējo laiku viņš var strādāt mājās. Viņam esot neliels dārziņš, kas sagādā ļoti lielu prieku un patiku, tajā strādājot, uz pludmali gandrīz nemaz neejot. Pludmalē uzturējāmies tikai dažas stundas. Pārsteidza sāļais ūdens, lai gan par to jau zināju, bet izbaudīt to tas bija, kas pavisam cits.

Ar patīkamo atpūtu pie Vidusjūras beidzās mūsu vizīte Thessalonikos, un atstājām Grieķiju ar cerībām uz sadarbību arī turpmāk.

 

Lilija Degola un Elita Šeļegovska, Lauksaimniecības fakultāte

Pievienots 09/04/2016