Pārlekt uz galveno saturu

Personāla mācību mobilitāte - Aristoteļa universitāte Salonikos, Grieķijā

Attēla autors: No LLU arhīva

Dalība Erasmus+ 3. starptautiskā personāla pieredzes apmaiņas nedēļā

Erasmus+

"Mums ir dots tikai īss mirklis atrasties pasaulē - dzīve; tā ir skaista un liela dāvana. Nomods, sajušanas spēja, domāšana, - lielākie ar baudu pilni labumi.... Domāšana - svētlaimes kalngali un dzīvesprieks, cilvēka cildenākā nodarbe..." – Aristotelis (384. gads p.m.ē. - 322. gads p.m.ē.).

Aristoteļa universitāte Salonikos, kas ir dibināta 1925.gadā, ir viena no lielākajām universitātēm Grieķijā, tajā ir 10 fakultātes, kas aptver 40 dažādas skolas. Galvenā universitātes pilsētiņa atrodas pilsētas centrā un aizņem 33,4 ha, bet atsevišķas struktūrvienības atrodas ārpus centra. Universitātē studē apmēram 74 000 studentu (t.sk. ~ 90% ir pamatstudiju studenti). Lauksaimniecības, Mežsaimniecības un Dabas vides fakultāte (The Faculty of Agriculture, Forestry and Natural Environment) izveidota 2013. gada septembrī, apvienojot senas skolas ar 90 gadu ilgu pieredzi - Lauksaimniecības skolu un Mežsaimniecības un Dabas vides skolu. Mežsaimniecības un Dabas vides skolā iekļautas piecas nodaļas, kas aptver plašas iespējas apgūt zināšanas par mežu, sākot ar dabas resursu saglabāšanu, aizsardzību un apsaimniekošanu līdz pat meža produktu ražošanai un tehnoloģijām. Aristoteļa universitāte sadarbojas ar LLU Meža fakultāti jau vairākus gadus: mūsu studenti – gan no pamatstudiju programmām "Mežzinātne", "Mežinženieris" un "Kokapstrāde", gan maģistrantūras studiju programmas "Meža ekoloģija un mežkopība" – Erasmus ietvaros šeit studē ar panākumiem un labām sekmēm.

Laikā no 13.10.2014. līdz 17.10.2014. Aristoteļa universitātes Eiropas un Izglītības programmu katedra (Department of European & Educational Programs) organizēja Erasmus+ 3. starptautiskā personāla pieredzes apmaiņas nedēļu. Nedēļas ietvaros sadarbības augstskolu dalībnieki gan uzzināja jaunumus par Aristoteļa universitāti, gan iepazīstināja kolēģus ar Erasmus+ jaunumiem un iespējām savās universitātēs. Arī mēs – Starptautiskā sadarbības centra Erasmus koordinatore Zinaida Jurševska un Meža fakultātes ārējo sakaru koordinatore, Mežkopības katedras profesore Inga Straupe iepazīstinājām dalībniekus ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti, studiju programmām un studiju iespējām ārvalstu studentiem, citām starptautiskām aktivitātēm. Starptautiskās nedēļas ietvaros iegūta plaša informācija par vairākām Eiropas universitātēm un to studiju procesa organizāciju un izveidoti sadarbības kontakti. Ļoti aktīvas izvērtās diskusijas par to, kā veicināt un motivēt studentu mobilitāti un kā pareizāk, labāk veikt apgūto studiju kursu pielīdzināšanas procedūru. Bija iespēja iepazīties ar visām Universitātes fakultātēm un skolām, to studiju un zinātniski pētniecisko infrastruktūru.

Vislielāko interesi un atbalstu ieguva lekcija "Ievads modernās grieķu valodas apguvē" – visi dalībnieki varēja izmēģināt spēkus grieķu valodas pielietojumā. Arī darbs dažādās grupās - Workshop A: Valodas apguve ārzemju studentiem; Workshop B: Starpuniversitāšu līgumi, Erasmus+ līgumi un Sadarbība; Workshop C: Karjeras centra pakalpojumi; Workshop D: Motivācijas stratēģijas – bija saistošs un interesants.

Individuāli satikāmies gan ar kolēģiem Mežsaimniecības un Dabas vides skolā, lai pārrunātu līguma aktualizācijas jautājumus, gan ar mūsu studentiem, kas šajā laikā studēja Aristoteļa universitātē.

Inga Straupe, LLU Meža fakultātes Erasmus koordinatore

2014./2015. studiju gads

Pievienots 09/04/2016