Pārlekt uz galveno saturu

Pieredzes apmaiņa zinātniskajā darbībā Algarves Universitātē, Faro, Portugālē

Sadarbība Erasmus programmas ietvaros ar Portugāles Algarves universitāti bijusi veiksmīga un nesusi daudzas atziņas jau 2 darbiniekiem no LLU Lauksaimniecības fakultātes Agrobiotehnoloģijas institūta dārzkopības nodaļas.

Erasmus+

No Algarves universitātes ERASMUS koordinatora profesora Amilcar Duarte saņēmām  mūsu darba plānu, kurā tika norādītas lekciju dienas un tikšanās ar pārējiem mācībspēkiem kā arī mācību un zinātniskko labarotoriju apmeklēšana.

A. Dižgalves uzdevums bija iepazīstināt mācību spēkus  ar  dārzkopības pētniecības  aktualitātēm un nolasīt studentiem lekcijas par daiļdārzkopību  un sniegt īsu ieskatu par LLU un studiju programmām, kā arī īsu ieskatu mūsu valsts vēsturē, dabā un kultūrā.

Savukārt personāla kvalifikācijas celšanas programmas ietvaros  Rudīte Sausserde iepazinās ar zinātnisko darbību un studiju programmām dārzkopībā kā arī projektiem un to realizāciju universitātē. Algarves universitāte (UAlg) apvieno 4 augstskolu filiāles - Penha Campus, Gambelas Campus, Saude Campus un Portimao Campus. Divas studentu pilsētiņas - Penha Campus, Gambelas Campus , centrālās administrācijas atrodas Faro, Algarves reģiona galvaspilsētā. Tajā ir apmēram 9000 studenti

Mūs plašāk iepazīstināja ar zinātņu un tehnoloģijas fakultāti un aktualitātēm lauksaimniecības un vides zinātnē, kā arī lauksaimniecības produktu ražošanas jautājumos. Koordinators Pedro Correia iepazīstināja mūs ar galvenajām pētījumu pozīcijām  darba grupās -  Augu ražošanas tehnoloģijās (PPT), Lauksaimniecības pārtikas tehnoloģijas (AFT), augu aizsardzības (PROT) un augu un vides (P & E).
Studenti uzskata par ļoti svarīgu iespēju studiju procesā  teorētiskās zināšanas savienot ar praksi un prasmēm. Mums tika uzdoti  daudz jautājumu par to, kā tas ir mūsu augstskolā un kādas iespējas augstskolas beidzējiem ir darba tirgū.

Algarves universitātes studenti uzskata, ka visplāšākās iespējas ir tūrisma vadībā un menedžmentā. Tik lielu ārzemju tūrismu pieplūdumu septembra beigās likās neparasti redzēt, jo bija Portugālei neraksturīgs karsts laiks, +25 - +30 grādi!

Ne velti Algarvi Dienvidportugālē mēdz dēvēt par Portugāles Rivjēru. Patīkamais klimats Algarves apgabalā ļauj to iepazīt kā atšķirīgu  Portugāles daļu, kas atšķiras no klasiski skaistajiem valsts ziemeļiem un kalnainās Spānijas pierobežas austrumos.

Pēc universitātes kolēģu ieteikuma apceļojām dažas skaistākās vietas Algarvē, kā vienu no tām var minēt Sagrišu, kurai portugāļi piedēvē enerģētiki spēcīgas vietas auru. Neliela taka aizved pie stāvkrasta un ļauj paraudzīties no daudzu desmitu metru augstuma uz okeāna viļņiem, kas graužas klintīs, kā arī ieraudzīt netālo Svētā Vincenta ragu - Eiropas galējo dienvidrietumu punktu. Senos laikos ticēja, ka aiz tā nav itin nekā, ka doties tam garām ir bīstami, jo tas ir pats pasaules gals. Iespējams, tieši Sagrišas jūrskolā gūtās zināšanas portugāļu jūrasbraucējus iedrošināja doties garām Sv. Vincenta ragam un atklāt Portugālei iepriekš nezināmas zemes.

Svētā Vincenta ragā uz aptuveni 60 m augstā klinšainā stāvkrasta slejas bāka, kas arī 21. gadsimtā ir viena no visjaudīgākajam Eiropā.

Vienu no lielākām kūrortpilsētām ir Albufēra, kur sezonā strādā cilvēki no visām pasaules malām lai apkalpotu lielo tūristu skaitu.

Faro ir vērts apmeklēt dabas rezervātu Ria Formosa (Natura Park) kura platība ir vairāk kā 170 km2 un kas ir nozīmīgs kā vairāku tūkstošu putnu sugu migrācijas vieta. Lai to apskatītu, jāizīrē laivu, kas 3 stundu garā ceļojumā vedīs cauri smilšu sēkļiem un zvejnieku pilsētiņām līdz okeānam. Protams, tiek piedāvāti vairāki maršruti, kā piemēram, ceļot tikai pa putnu apmešanās vietām un nodoties putnu vērošanai, vai arī izvēlēties maršrutu, kur var iepazīties ar dabas parka floru. Ir dažād citi maršruti, kā piemēram – vienkārša atpūta uz ūdens, izbaudot okeāna burvību. Vēl tagad grūti aizmirst Atlantijas okeāna smaragdzaļo krāsu, okeāna sāļo smaržu un varenās klintis, kuras cīnās ar milzīgo viļņu spēku!

Korķozolu audzes un lauru koki; Atklājēju monuments un Roka rags; sērfotāju paradīze un saules lutināta zeme; zivju ēdienu daudzveidība un vienreizīgums; svētceļojumu mīlētā Fatimas pilsēta, .. un vēl.....

Iesākam visiem apmeklēt Algarves university, kur ikviens mācībspēks var smelties daudz labu ideju un sastapt aizrautīgus un zinātkārus studentus, kuriem Latvija liekas eksotiska un tāla zeme, un viņiem grūti saprast, kā tik aukstā ziemā vart dzīvot, jo  Portugālē ziema ir bez mīnus grādiem. Lai veicas jauna meklējumos!

Aija Dižgalve, Rudīte Sausserde

02.10.2011

Pielikums Izmērs
Faro 463.73 KB
Aija un Rudīte 342.02 KB
Kopā ar kolēģiem 432.2 KB
Pievienots 09/04/2016