Pārlekt uz galveno saturu

Portugāle - nesteidzies, priecājie sun izbaudi!

Portugāle! Atsaucot atmiņā tur pavadīto laiku, sirdi pārņem silta sajūta. Ja ir apnicis steigties, uztraukties, skatīt apkārtējo raižu nomāktās sejas, dodies uz Portugāli. Tā Tev iemācīs, kā nesteigties, ķert dzīves priekus un baudīt apkārtējo skaistumu.

Erasmus+

Kāpēc Portugāle?

Doties ERASMUS bija doma jau bakalaura studiju laikā, tomēr radās šķēršļi, kāpēc tomēr to neizdarīju. Maģistros nolēmu – nekādas atrunas, pēdējā iespēja, ja vēlies, tad jābrauc! Gribējās braukt uz vietu, kas būtu pēc iespējas tālāk no mājām un atšķirīgāka, tāpēc arī Portugāle. Un jāsaka – tiešām atšķirīga tik daudzos veidos.

Portugāļi un viņu nesteidzīgais dzīves ritms

Viens no iemesliem, kāpēc izlēmu doties uz Portugāli, bija vēlme aizbēgt no Latvijā ierastās rutīnas, stresa un pesimisma un izbaudīt dienvidnieku izslavēto māku izbaudīt dzīvi un nesteigties. Portugāļi nesteidzas, rīts sākas rāmi – brokastis vietējā kafejnīcā (kuras ir ļoti daudz un uz katra stūra!), dienas darbi, laisks pusdienu pārtraukums un vērienīga nakts dzīve. Ar portugāļu nesteidzīgumu saskārāmies daudz, un tas viņiem ir ļoti raksturīgs. No vienas puses – šajā vidē jūties mierīgi, rāmi, bet no otras puses- ja vēlies visu nokārtot savlaikus, tad jāsāk laicīgi un uzstājīgi. Ar laiku arī pati aizguvu šo īpašību – kāpēc steigties?! Var taču lēnām, bez stresa.

Portugāles skaistums, daudzveidība un krāšņums

Ikdiena aizritēja valsts galvaspilsētā Lisabonā, kur arī studēju. Jau pirmajās dienās bija iespēja iepazīt pilsētas kontrastus – romantiskās Alfama, Baixa Chiado un pilsētas centru, kas "paņem" ar eksotisko apkārtni, skaistajām, vecajām ēkām, monumentālām celtnēm un dažādajām iespējām baudīt nakts dzīvi - vienkārši pastaigājoties, malkojot kokteili kādā no daudzajām kafejnīcām vai iegrimstot dejojošā pūlī kādā no Lisabonas nakts klubiem vai bāriem. Tam pretstatā – Expo rajonā Oriente apvidū – modernas celtnes un apskates objekti, skats uz Eiropā garāko tiltu, ūdens vulkāni, mols... Tika apskatītas arī citas brīnišķīgas vietas ārpus Lisabonas – Carcavelos un Cascais ar savu okeāna piekrasti un kūrorta iespējām, Sintra ar pasakainajām pilīm un parkiem, Cabo da Roca – Eiropas galējais punkts, kurā nostājoties klinšu malā vienkārši aizraujas elpa no sajūsmas. Portugālē ir tik daudz skaistu vietu, ko apskatīt un izbaudīt! Lisabona ir arī ļoti internacionāla, ir iespēja satikt un redzēt cilvēkus no visas pasaules. Nereti uz ielas dzirdēsi pazīstamo krievu valodu un šur tur pamanīsi arī kādu krievu veikaliņu, kurā būs iespēja iegādāties no mājām pietrūkstošās lietas – krējumu, kefīru, šprotes utt. Gandrīz uz katra stūra ir pa ķīniešu veikaliņam, kur ir iespēja par zemām cenām iegādāties gandrīz visu sadzīvē nepieciešamo.

Iemācies baudīt!

Mēs ikdienā tik bieži steidzamies, skrienam, neapstājoties un neievērojot skaistās lietas mums apkārt. Portugālē pavadītais laiks man iemācīja tieši to – atvēlēt laiku, lai izbaudītu. Patīkami – ieej veikalā, tevi sveicina un smaida. Vakaros var smelties enerģiju no Lisabonas mutuļojošās nakts dzīves. Cilvēki apkārt laipni un pretim nākoši.

Semestris pagāja ātri, satiku un sadraudzējos ar cilvēkiem no dažādām pasaules malām, un pavisam noteikti smēlos enerģiju un krietnu pozitīvisma devu.

 

Ilze Balgalve,

SZF maģistrante

Pievienots 09/04/2016