Pārlekt uz galveno saturu

Trīs mēneši kaimiņvalstī, Lietuvā

Mūsu galamērķis bija Viļņa, kur mēs mācījāmies Viļņas Pedagoģiskajā universitātē. Mācību kvalitāte VPU bija ļoti līdzvērtīga mūsu augstskolai, kas būtībā nepārsteidza, jo Lietuva ir Latvijas kaimiņvalsts, un kad izvēlējāmies braukt tieši uz turieni, tā arī domājām, ka izglītības sistēma abām valstīm būs līdzvērtīga. Mūs interesēja tieši šīs mazās atšķirības, kuras uzreiz nevar pamanīt. Kā arī interesanta šķita iespēja mācīties pie citiem, pieredzes bagātiem mācībspēkiem, tādējādi paplašinot savu redzesloku.

Erasmus+

Ļoti labs iespaids ir palicis par Lietuvas puses administrācijas darbiniekiem, kuri bija ļoti atsaucīgi un kad jau bijām aizbraukuši prom pēc 3 mēnešiem, vēl joprojām apjautājās, kā mums izdevies visu nokārtot un salīdzināt priekšmetus, patika personiskā attieksme.

Studentu dzīve Lietuvā ir aktīva un ir plašas iespējas atpūsties – gan tiem, kuri vēlas iet uz klubiņiem kārtīgi izdejoties, gan tiem kuri vēlas apmeklēt sporta nodarbības, bibliotēkas. VPU bibliotēka gan patiesību sakot, kvalitātes ziņā atpaliek no LLU bibliotēkas. LLU bibliotēka ir daudz modernāka par VPU bibliotēku. Par informācijas līdzeķļu daudzveidību mums grūti spriest, jo tie pārsvarā bija Lietuviski un nedaudz arī krieviski.  Ja kāds izvēlas studēt Lietuvā, tad jārēķinās, ka ir jāprot divas valodas – angļu un krievu. Pasniedzēji ar mums sazinājās krieviski, bet jaunieši runā galvenokārt angliski.

Veikalos un sabiedriskās iestādēs labāk ir uzsākt sarunu angliski un tad pāriet uz krievu valodu, jo tad pret tevi būs labāka attieksme, jo sapratīs ka esi ārzemnieks, nevis lietuvietis, kurš runā krieviski. Lietuvā, atšķirībā no Latvijas uz ielas nedzird krievu valodu un arī veikalā to var dzirdēt ļoti reti, lietuvieši  vēsturiski  nelabprāt runā krieviski.

Lietuvā studentiem ir lēti pārvietoties ar sabiedrisko transportu, jo mēnešbiļete maksā tikai 4, 5 ls un tas nozīmē ka Tu vari kāpt gan trolejbusos, gan autobusos un braukt neskaitāmas reizes un visos iespējamos virzienos. Viļņu savas dārdzības ziņā varētu pielīdzināt Rīgai.

Mēs izvēlējāmies dzīvot studentu kopmītnēs, kas atradās apmēram pustundas gājienā no augstskolas. Augstskolai ir vairākas kopmītnes, kuras atrodas tuvāk augstskolai, bet tajās,  kā vēlāk izrādījās viņiem mūs bija neērti laist dzīvot. Apskatot citas kopmītnes, secinājām, ka tās ir tādas pašas kā Latvijā – nepieciešams remonts, bet tā normālā, lēta dzīvojamā platība.  Kopmītnēs, kurās mēs dzīvojām bija augstāks komforta līmenis, un te nu nākamajiem braucējiem ir izdevīgi apsvērt, kurš no aspektiem šķiet svarīgāks – cena vai komforts.

Visumā mācību ziņā Lietuvā ieguvām to, ko bijām gaidījušas. Iesakām izmantot Erasmus apmaiņas programmas iespējas, bet pirms tam noteikti rūpīgi saskaņot mācību priekšmetus vēl esot savā augstskolā, nepaļauties uz mutiskiem solījumiem, pēc iespējas visu saskaņot rakstiski jau pašā sākumā, lai negadītos negaidīti pārsteigumi.

Sandra Zenēviča, Astra Klāsena

Pievienots 09/04/2016