Pārlekt uz galveno saturu

Universitāte sniedz iespēju!

Mans veiksmes stāsts sākas ar to brīdi, kad es nolēmu izmantot universitātes un Eiropas Savienības piedāvāto iespēju studēt ārzemēs. Manis izvēlēta mobilitātes programma bija Erasmus. Ir bijis grūti izvēlēties valsti un universitāti kur studēt, jo augstskolu piedāvājums ir ļoti liels. Galvenais mērķis ir bijis - atrast tādus priekšmetus ārzemju augstskolā, kuri būtu vienlīdzīgi priekšmetiem, kurus es studētu mājas universitātē. Mērķis tika sasniegts - manis izvēlēta universitāte ir bijusi Agderas Universitāte Norvēģijā.

Erasmus+

Nākamais solis ir bijis - kļūt apstiprinātai par Erasmus studenti. Tika iesniegti nepieciešamie dokumenti, veiksmīgi noturēta kunkurence un 11. augustā es jau esmu Norvēģijā. Varbūt izklausas, ka viss tika panākts viegli un bez pūlem, bet patiesībā, tas ir prasījis daudz laika un spēku.

Neskatoties uz stereotipu, ka Norvēģijā ir vienmēr auksti, mani ir sagaidījusi silts, vasarīgs laiks. Spīdēja saule. Atsaucīgi norvēģi ir palīdzējusi atrast vajadzīgo transportu, lai nokļūtu līdz Kristiansandai, kur mani gaidīja 1 semestra mācības ar citiem Erasmus studentiem. Laiks, norvēģi, patīkams uztraukums - viss vēstīja, ka manis pavadītais laiks Norvēģijā būs neaizmirstams.

Piecas stundas no Oslo un es jau esmu Kristiansandā. Autoostā mani sagaidīja Agderas universitātes ESN studenti, kuri palīdzēja ātri atrast kopmītni. Līdz kopmītnēm studenti tika nogadāti ar Agderas Universitātes organizētiem taksometriem. Mani ļoti patīkami pārsteidza Agderas Universitātes attieksme pret ārzemju studentiem. Tika rīkotas iepazīšanas dienas ar bezmaksas ēdieniem, filmu vakari gan universitātē, gan pilsētā. Pasākumi un studentu dzīve tika organizēti tā, ka students jūtas komfortabli un stabili atrodoties ārzemēs.

Pieredze tika gūta pilnīgi no visa, kas notika šī semestra laikā. Iepazīšanas ar norvēģiem radīja priekšstatu par šo tautu, par viņu dzīves gaitu, par attieksmi pret dzīvi. Tika dibinātas tik draudzīgas attiecības, ka jau ar nepacietību gaidu savu norvēģu draugu vizīti uz Latviju, kura jau tiek ieplānota tuvākajā nākotnē. Iepazīšanas ar Erasmus studentiem deva iespēju iemācīties saprast un pieņemt cilvēkus no citām valstīm, citām reliģijām. Varu teikt, ka pēc savas attieksmes pret apkārtējo vidi, es atšķiros no ārzemniekiem. Daži mani priekštati tika mainīti, dažos jautājumos realitāte tiek apskatama no cita, plašāka redzesloka.

Studiju organizācija nedaudz atšķiras no tas, pie kuras es esmu pieradusi Latvijā - gan cits nodarbību laiks, gan eksāmenu kārtošanas procedūra. Protams, ka ļoti stipri šī sistēma neatšķiras no Latvijas sistēmas. Bija ļoti interesanti studēt kopā ar norvēģiem un citiem Erasmus studentiem, jo vienā telpā bija studenti, kuriem ir dažādi priekšstati par mācību procesu. Ikviens varēja ieguldīt nodarbībā kaut ko savu un iemācīties no citiem. Vienreizēja zināšanu, pieredzes, viedokļu apmaiņa.

Kas attiecās uz pasniedzējiem, katram no viņiem ir bijusi sava metodika kā pasniegt studiju kursus. Vienā priekšmetā pasniedzējs "sniedza" informāciju, par piemēriem izmantojot gan Norvēģijas, gan citu ārzemju valstu ekonomisko pieredzi. Citi pasniedzēji organizēja nodarbības tā, ka katrs students "sniedza" informācju, idejas, lai kopā veiksmīgi nonāktu pie rezultāta. Trešajā nodarbībā, kur tika analizēti dažādi pasaules reģioni, katra reģiona valstij bija savs pasniedzējs, kurš bija vairāk zinošs par attiecīgo valsti, tādējādi tika iegūstama ne tikai informācija par valstīm un reģioniem, bet arī tika saprotams katra pasniedzēja savs individuāls viedoklis, kurš tika apspriežams nodarbību laikā. Dažādi pasniegšanas metodi atvēra jaunus priekšmetu analīzes horizontus.

Viens no Agderas Universitātes pasniedzējiem ļoti cerēja, ka Erasmus studenti atbrauca ne tikai studēt, bet arī iepazīt Norvēģijas valstī, kultūru, tautu. ESN studenti izdarīja visu iespējamo, lai šo ideju īstenotu. Viņi organizēja gan daudz interesantu pasākumu, kuros piedalījas gan Erasmus studenti, gan norvēģi, tādējādi tika īstenota kultūras, tradiciju iepazīšanas. Gan arī tika organizēti neaizmirstami ceļojumi uz citām Norvēģijas pilsētām, tādiem kā Stavangera un Oslo, kurās paši ESN studenti kļuva par pilsētu gidiem, aizraujoši stāstot par pilsētu vēsturi un to attistību.

Pēc pavadīta laika Norvēģijā es esmu ļoti lepna, ka manas angļu valoda zināšanas ir kļuvušas daudz labākā - gan sadzīves līmenī, gan zinātniskā līmenī. Šis rezultāts tika panākts pateicoties kontaktēšanai ar citiem studentiem: gan ārzemju, gan norvēģu, ka arī pateicoties studēšanai. Gribas atzīmēt, ka ir arī pazudusi "valodas barjera". Tagad tikai atliek pilnveidot savas zināšanas un ķerties klāt jaunu valodu mācīšanai.

Nobeigumā secinu, ka tā ir bijusi liela veiksme studēt citā valstī. Ja dzīve dod tādu iespēju, to neapšaubami ir jāizmanto, jo pozitīvas emocijas, jauni draugi, jauna pieredze ir tas, kas padara mūsu dzīvi prieka un jēgas pilnu. Manis pavadītu laiku Norvēģijā es saucu par neaizmirstamu un fatālu manā dzīvē! Šis laiks ir īpašs manā dzīvē. Liels, liels paldies visiem, kas organizēja man šo veiksmes ceļojumu! 

 

Olga Tatarčuka, Ekonomikas Fakultāte

Pievienots 09/04/2016