Pārlekt uz galveno saturu

Vēlme iepazīt citu kultūru aizveda mani uz Portugāli

Savā Erasmus apmaiņas brauciena devos uz Portugāli- Braganças Politehnisko Institūtu. Portugāli, ka galamērķi izvēlējos, jo vēlējos iepazīt citas ( pilnīgi atšķirīgas) tautas, valsts kultūru, ieražas un paradumus. Turklāt vēlējos celt arī savu zināšanu līmeni- pēc visām izskatītajam sarakstā piedāvātajam institūtiem un universitātēm par labu tomēr mana izvēle krita tieši Portugālei.

Erasmus+

Mazliet par Portugāli- Dienvideiropas valsts, kura atrodas Pireneju pussalā. Tās vienīgā kaimiņvalsts ir Spanija, bet Portugāles rietumu un dienvidu piekrasti apskalo Atlantijas okeāns. Portugāles sastāvā ietilpst arī Atlantijas okeānā esošās Azoru salas un Madeiras sala. Rietumos no valsts galvaspilsētas Lisabonas atrodas Eiropas  galējais rietumu punkts - Rokas rags.Portugāles daba ir ļoti skaista ( pirmais iespaids bija īpatnējs, jo ar savām acīm redzēt mandarīnu kokus un apelsīnkokus bija savādi). Apstādījumos ir palmas- kas arī rada eksotisku sajūtu pirmajā mirklī.

Mazliet par skolu- skolas teritorija ir plaša un sakumā mazliet jāpierod, lai atrastu savu fakultāti un pareizās telpas ( bet tas notiek ļoti ātri). Es savus 5 mēnešus pavadīju – Tehnoloģijas un Menedžments fakultātē, kur mācījos uzņēmējdarbību un finanšu priekšmetus. Skolā sastopami daudz portugāļu studenti, bet diemžēl reti kurš no viņiem māk angliski ( daudziem arī nepatīk apmaiņas studenti un viņi pat necenšas iepazīties). Pasniedzēji ir zinoši un cenšas visās jomās palīdzēt, bet diemžēl arī viņi lielākā tiesa neprot angļu valodu ( no 5 priekšmetiem, kas man bija jāapgūst un skolu apmeklēt gāju tikai 2, pārējos pasniedzēji sagatavoja mājas darbus un lika tos noteiktos termiņos iesniegt).

Mācību kvalitāti vērtēju, ka pietiekami, bet diemžēl nākas atdzīt, ka gaidīju ko vairāk no sava Erasmus mācību mērķa.

Studentu dzīve Braganca sit augstu vilni- ballītes notiek katru vakaru (izņemot svētdienas) un bāri un deju klubi ir pārpildīti. Visas izklaides vietas ir koncentrētas pilsētas centrā (kurā arī es īrēju savu mitekli). Izklaides pasākumus rīko arī skola- tika rīkotas Erasmus dalībnieku vakariņas un ierašanās pasākumus, kura laikā tikām informēti par skolas noteikumiem, plānojumu un kam lūgt palīdzību, ja kas atgadās.

Dažādi pasākumi bija pieejami arī pilsētā- notika gan koncerti, gan parādes.

 Būtiskāko runājot par sadzīvi varu minēt, ka pirmais iespaids, ka viss ir lētāk, ka Latvijā bija mazliet maldīgs. Daudzas lietas maksāja vai nu tāpat,  ka Latvijā vai mazliet dārgāk, izņemot augļus, kurus varēja nopirkt vietēja tirgū par lētu naudu un kuri garšoja daudz labāk, ka Latvijā ( eksportēšana tomēr  nodara lielu ļaunumu).

Dzīvokļa izmaksas bija lielākās naudas izdošanas punkts- siltajos mēnešos ( septembrī, oktobrī un novembrī) tās vēl bija mazas ( salīdzinoši- līdz 130 EUR/ mēnesī), bet tiklīdz sākas mazliet aukstāks tā arī pieauga rēķini ( diemžēl Portugāle nav apkures sistēmas, līdz ar to man un citiem Erasmus studentiem tika piedāvāts cits siltuma avots- elektriskais sildītājs.

Diemžēl nācās atdzīt, ka sildītājs savās funkcijas veica salīdzinoši slikti un izmaksas viņu lietojot bija lielas ( Portugālē ir divi tarifi elektrībai- pa dienu dārgāks un vakarā lētāks, bet lietojot sildītāju "lētā" tarifa laikā izmaksas vienalga saglabājās lielas.

Diemžēl tas nebija vienīgās problēmas ar dzīvokli- katru nedēļu (labākajā gadījumā) vajadzēja zvanīt saimniekam un lūgt ko salabot (sākumā gan tas bija tikai internets, bet pēdējo mēnešu laikā tās bija siltā ūdens boileris, elektrība, veļas mašīna. Protams, ar visu sadzīvot var, diemžēl tajā visā skumdināja attieksme no cilvēka kam mēs par to maksājām (vienmēr bija kādas problēmas kāpēc to nevar salabot, un mums atlika gaidīt nedēļu). Bet to visu kompensēja cilvēki, ar kuriem dzīvoju- 5 burvīgi Erasmus studenti ( Lietuvas, Turcijas, Itālijas un Kostarikas pārstāvji).

Tika iepazītas arī kultūras atšķirības starp latviešiem un portugāļiem. Sākumā mazliet grūti pierast pie visu sabiedrisko vietu darba laikiem- plkst. 12.00 sākas pusdienlaiks, kurš beidzas plkst. 14.00. Arī attieksmes ziņa varēja just atšķirības- portugāļu cilvēki nekur nesteidzas, viss notiek lēnām ( ja vēlies ko izdarīt steidzami jāiet laikus). Braukšanas kultūra viņiem gan ir daudz attīstītāka, ka latviešiem- šoferīši ir pieklājīgi un laipni. Pat ja ielu nākas šķērsot neatļautā vietā- palaidīs un uzsmaidīs.

Ceļošanas iespējas ir plašas- pa valsti var ērti ceļot gan ar autobusā, gan ar vilcienu. Es izmantoju skolas piedāvāto iespēju un 3 dienas ceļoju kopā ar gidu un citiem Erasmus studentiem ( braucām uz otru Portugāles malu- Lisabonu).

Autobusu satiksme ir ļoti ērta un viegli saprotama- autobusi ir ļoti ērti un ātri (pārvietojas ar neticamu precizitāti pa mazajiem kalnu ceļiem).

Visbeidzot mani ieteikumi citiem Erasmus studentiem, kas nolēmuši doties uz Portugāli:

  1. Ir jārēķinās, ka lielākajā daļa ( īpaši mazās pilsētās) nemācēs angļu valodu tādās vietās, ka restorāni, kafejnīcās, bet izmantojot dažādu zīmju palīdzību ir iespējams sasniegt mērķi.
  2. Nav jāuztraucas par sīkumiem- skolā ja būs problēmas konsultanti palīdzēs un visu izskaidros.
  3. Jāskatās uz cenām, jo bieži vien veikalos tās norādītas nepareizas un pie kases sanāk nepatīkami pārsteigumi.
  4. Portugāles ziemeļos ( kuros biju arī es) ziemās mēnešos ir samērā auksts un iespējams pat neliels sniegs- jārēķinās, ka jāņem līdz arī kas siltāks un ziemas apstākļiem atbilstošāks.
  5. Jāatceras, ka pusdienlaikā viss ir slēgts un neviens nestrādā- arī institūtā.

 

Liene Mistre

Pielikums Izmērs
Istabas biedri 65.18 KB
Ar turcieti un itālieti 264.13 KB
Brīnumskaistais okeāns 74.33 KB
Pievienots 09/04/2016