Pārlekt uz galveno saturu

Veterinārās homeopātijas apgūšana Apvienotajā Karalistē

Ar cerībām par siltākiem laikapstākļiem, ceļojumu uz Harewood ciematiņu Apvienotajā Karalistē es uzsāku, kad Latvijā vēl valdīja ziema.

Erasmus+Mani sauc Līga Strode un es mācos LLU Veterinārmedicīnas fakultātes sestajā kursā. Šis man ir pēdējais studiju gads un noslēdzošo internatūras praksi trīs mēnešu garumā es pavadīju Apvienotajā Karalistē. Prakses vieta atradās nelielā pilsētā Wetherby, Dienvidjorkšīras apgabalā, bet dzīvesvieta bija ciematiņā Harewood, aptuveni 7.5 jūdžu attālumā (12km).

Ar cerībām par siltākiem laikapstākļiem, ceļojumu uz Harewood ciematiņu Apvienotajā Karalistē es uzsāku, kad Latvijā vēl valdīja ziema. Liels bija pārsteigums, ka arī tur netipiski lielais sniegs un garā ziema nevēlējās atkāpties. Par ieilgušo ziemu laikam neviens šogad nebija sajūsmā. Tomēr sniegpulkstenītes es redzēju ātrāk nekā citi mani studiju biedri.

Irēju istabiņu tipiskā angļu divstāvu kotedžā pie kādas tipiskas angļu lēdijas ar sunīti. Harewood ciematiņš atrodas divu nozīmīgu ceļu krustpunktā ar intensīvu satiksmi, tomēr bija sajūta, ka atrodos laukos. Ciematiņā esošās kotedžas celtas kā kalpotāju mītnes vēsturiski nozīmīgajai Harewood lauku mājai un tur nevarēja atrast nevienu ēku kas būtu celta mūsdienu arhitektūras stilā.

Darba dienās nodevos veterinārās homeopātijas apgūšanai "Balanced Being" veterinārajā klīnikā. Šo klīniku izvēlējos, jo uzdrošinos teikt, ka tās vadītāja ir viena no labākajiem veterinārajiem homeopātiem Eiropā, un Latvijā homeopātijas pielietošana dzīvniekiem ir tikai attīstības pirmajos posmos. Darba dienas plāns bija diezgan saspringts – klientu vizītes tika ieplānotas gandrīz katru pusstundu vai stundas garumā, bet konkrēti mana diena iesākās ar izbraukšanu no kotedžas ap pulksten 7.15. Par sabiedriskā transporta kavēšanu nebija jāsatraucas, jo jaukā angļu lēdija pa ceļam uz savu darba vietu nogādāja arī mani klīnikā un vakarā pēc sešiem par mājupceļu parūpējās prakses vadītāja.

Apvienotajā Karalistē biju pirmo reizi un pagāja laiciņš līdz pieradu pie angļu miera, neizmērojamās pieklājības, tējas ar pienu un cepumiem un braukšanas pa ,,nepareizo’’ pusi. Neizpalika arī tuvāko pilsētu Leeds, York un Harrogate apskate. Ļoti vēlējos apskatīt Londonu un, protams, karalienes Elizabetes dzīvesvietu, bet, lai arī cik interesanti tas nebūtu, no Rīgas uz Londonu aizlidot ir lētāk, tāpēc šo braucienu atliku.

Viena no atmiņā paliekošākajām pieredzēm bija Britu Mazo Dzīvnieku Veterinārās Biedrības veterinārās izstādes apmeklēšana. Tik apjomīgu izstādi ar jaunākajām medicīnas iekārtām, medikamentiem un tālākizglītības iespējām veterinārmedicīnas nozarē studentam negadās bieži redzēt.

Prombūtne vēlreiz atgādināja par ģimenes, māju un draugu lielo nozīmi manā dzīvē, jo šajā prakses periodā (lai arī neierastāk un baudot citas tradīcijas) atzīmēju divus nozīmīgus svētkus – Lieldienas un savu dzimšanas dienu. Tomēr attālums un svētku noskaņa atgādināja par vērtībām, lika sailgoties pēc tuvajiem un pastiprināja patriotismu manī!

Pateicoties ERASMUS praksei esmu ieguvusi neizmērojamu dzīves pieredzi, ko nebūs iespējams aizmirst.

 

Līga Strode, Veterinārmedicīnas fakultāte

Pievienots 09/04/2016