Pārlekt uz galveno saturu

Vizīte Erasmus+ mobilitātes projekta ietvaros pie kolēģiem Ļubļanas universitātē, Slovēnijā

Darba kategorija: Mācībspēku un personāla mācību mobilitāte

Erasmus+

Ļubļanas universitāte ir vislielākā universitāte Slovēnijā, kurā studē ap 50 000 studentu (64 % no studējošo skaita valstī) 23 fakultātēs un 3 mākslas nozaru akadēmijās. Universitāte piedāvā 300 studiju programmas, kuras pārstāv plašu nozaru klāstu. Universitāte ir 500 labāko universitāšu skaitā pasaulē. Tā ir viena no piecām valsts augstskolām; tajā ir koncentrāts vislielākais reģistrēto zinātnieku skaits (~ 30 % no visu zinātnieku kopskaita).

Ļubļanas universitātes Sociālo zinātņu fakultāte sagatavo speciālistus bakalaura, maģistra un doktora līmenī sekojošos virzienos: sabiedriskās attiecības, starptautiskās attiecības un politiskās zinātnes.

Par cik šobrīd Slovēnijas augstākā izglītība vēl nepiedāvā studijas karjeras konsultēšanā, speciālisti, kas strādā karjeras izglītības, konsultēšanas un atbalsta jomās ir ar pedagoģijas, psiholoģijas, sociālo zinātņu, sociālā darba nozaru kvalifikāciju. Taču uzņemošās universitātes mācībspēki kopā ar Slovēnijas Karjeras atbalsta nacionālās koordinācijas centra speciālistiem šobrīd izstrādā karjeras konsultanta studiju programmu. Bija patīkami dalīties ar Slovēnijas kolēģiem pieredzē, kā Latvijā tapa karjeras konsultanta studiju programma un karjeras atbalsta nodrošinājums Latvijas izglītības sistēmā.

Kā minēja Slovēnijas Nodarbinātības aģentūras, Slovēnijas Karjeras atbalsta nacionālās koordinācijas centra projektu vadītāja Staša Bučar Markič, tad karjeras speciālistu sagatavošanā, tālākā izglītības pilnveidē notiek cieša sadarbība starp universitāti un darba tirgus ieinteresētajām pusēm, lai saprastu, kādu karjeras speciālistu ir jāsagatavo. Arī Sociālo zinātņu fakultātes absolventi strādā karjeras konsultēšanas un atbalsta jomā valstī. Tas tāpēc, ka to karjeras speciālistu darbība, kuri strādā izglītības sektorā, piemēram, skolās, nav tikai karjeras konsultēšana – tā aizņem tikai 25% no viņu darba apjoma, bet pārējos 75% – tās ir skolēnu mācību un adaptācijas problēmu risināšana, darbs ar skolēnu vecākiem, klašu audzinātājiem un mācību priekšmetu skolotājiem, darbs ar ļoti spējīgiem un talantīgiem skolēniem, kā arī ar skolēniem ar īpašām vajadzībām.

Viesojāmies arī Ļubļanas universitātes administratīvajā galvenajā ēkā, kas atrodas pašā pilsētas centrā, atšķirībā no universitātes studentu pilsētiņas, uz kuru mēs katru rītu devāmies ar vietējo pilsētas transportu. Ļubļanas universitātes administratīvajā galvenajā ēkā apmeklējām Karjeras centru, kurā strādā 8 konsultanti. Šis centrs apkalpo ne tikai studentus, bet arī veicina mācībspēku kvalifikācijas un profesionālo pilnveidi.

Studentiem tika nolasītas lekcijas:

  • par karjeras atbalstu Latvijas profesionālās izglītības vidē;
  • par dialoga metodes izmantošanu jauniešu karjeras veidošanā;
  • par konstruktīvisma pieeju karjeras konsultēšanā;
  • par audzēkņu karjeras vadības kompetences attīstīšanu vidējā profesionālajā izglītībā.

Tā kā šī bija pirmā Erasmus+ tikšanās starp LLU IMI un Ļubļanas universitātes Sociālo zinātņu fakultāti karjeras konsultēšanas speciālistu sagatavošanas jomā, tad tika ievadītas ar konstruktīvas sarunas par studentu un mācību spēku apmaiņu.

Aktivitātes, kas tika organizētas no uzņemošās universitātes puses bija pārdomāti un rūpīgi plānotas un saskaņotas ar mums. Visu vizītes organizēšanas un norises laiku, varēja izjust slovēņu kolēģu patieso viesmīlību, sirsnību un atvērtību dialogam.

Iegūtās atziņas

Vizītes laikā Ļubļanas universitātē tika apliecināta ieinteresētība no abām pusēm un sadarbības turpināšana:

  • 2015.gada rudenī ir paredzēta Ļubļanas universitātes Sociālo zinātņu fakultātes mācību spēku vieslekcijas pie mums, LLU IMI.
  • Abas sadarbības puses ir ieinteresētas studentu mobilitātē Karjeras konsultanta maģistra programmas ietvaros.

Būtiskākais par sadzīvi (transports, cenas, valoda, dzīvošanas iespējas)

Slovēnija ir trīskārt mazāka par Latviju, bet Ļubļanā ir apmēram trīsreiz mazāk iedzīvotāju nekā Rīgā, pēc pēdējiem datiem, ap 280 tūkstoši. Tāpēc mēs jutāmies komfortabli. Braucot pa ideāli gludajiem ceļiem, kas it kā nemanot ved tevi no kalniem ielejās un atkal augšā, vai pa lieliski uzbūvētajiem autobāņiem, nemaz nejūti, ka esi jau galvaspilsētā, kurā vispirms ir glītas privātmājiņas ar sarkanu dakstiņu jumtiem, glīti sakoptiem mazdārziņiem un zaļajām zonām pie privātīpašumiem. Tad jaunie rajoni, kas tāpat kā pie mums celti pagājušā gadsimta 60., 70. un 80. gados, tomēr neatstāj tik bezcerīgi nomācošu iespaidu kā Rīgas priekšpilsētās. Arī Ļubļanas centrā ir pavisam nedaudz septiņdesmito gadu kastīšarhitektūras paraugu. Bet vecajā Ļubļanā viss ir rokas stiepiena attālumā - viss, lai pilsētas iedzīvotāji un ciemiņi justos labi - kalnā līdz Ļubļanas iespaidīgajai pilij, kas sākta celt 9. gs., un kas redzama no katras pilsētas vietas, īpaši vakarā, kad līdz pat tuvākajiem kalniem pilsēta mirdz ugunīs. Savā būtībā Ļubļana atstāj tādu ieturētas, bez uzspēlētas lielummānijas, bet tanī pašā laikā majestātisku un krāšņu iespaidu, jo senās pilsētas arhitektūras celtnes ir ievērojamas ar savdabīgā arhitekta Jožes Plečnika darbiem, kura ietekmi uz pilsētas tēlu varētu salīdzināt ar Antonio ietekmi uz Barselonu.

Pilsētā ir plašs naktsmītņu piedāvājums no greznām un dārgām viesnīcām, līdz viesu namiem un hosteļiem. Mēs izvēlējāmies apmesties trīs zvaigžņu viesnīcā vecpilsētas centrā, kuras cenas bija demokrātiskas.

Pilsētas transporta cenas ir tādas pašas kā Rīgas satiksmes transportam. Bet par cik, vēl nebija sākusies tūrisma sezona, intensīvi nekursēja mikroautobusi, bet tā vietā bija taksometri, kuru izmaksas bija 1 Eur par kilometru.

Kultūru atšķirības - neizjutām

Ieteikumi citiem Erasmus+ dalībniekiem

Visnotaļ patīkama un jauka Erasmus+ komandējuma priekšnosacījums ir regulāra un lietišķa  sarakste e-vidē, kurā abas sadarbības augstskolas izklāsta savas ieceres/plānus un to īstenošanas iespējas.

...un noslēgumā... nekur nav tik labi, kā mājās, lai arī cik jauki un pasakaini citur būtu.. atgriezties ar uzkrātu labo pieredzi un jauniem spēkiem iedvesmai radoši strādāt.

Inita Soika un Anda Zvīgule, LLU Izglītības un mājsaimniecības institūts

Pievienots 09/04/2016