Pārlekt uz galveno saturu

Vizīte Lietuvas Izglītības universitātē (Lietuvos edukologijos universitetas), Dabaszinību, matemātikas un tehnoloģiju fakultātē (Gamtos, matematikos ir technologijų fakultetas)

Darba kategorija: Mācībspēku mobilitāte

Erasmus+

Vizīte tika organizēta starptautiskās pasniedzēju apmaiņas Erasmus+ programmas ietvaros. Vizītes mērķis bija iepazīties ar piedāvātajām studiju programmām, studiju procesa organizāciju un kvalitāti, studentu apmaiņas iespējām, kā arī satikties ar universitātes studentiem, mācībspēkiem. Tikāmies ar mūsu 3. kursa studenti Svetlanu Zabelu no studiju programmas Mājas vide izglītībā, kura šobrīd apmaiņas programmas ietvaros 3 mēnešus studē universitātē. Izzinājām viņas pieredzi un vērtējumu par studijām. Viņa ir ļoti apmierināta ar studiju procesu, ir labi iejutusies kolektīvā. Tikāmies arī ar lietuviešu studenti, kura gatavojas rudens semestrī ierasties un studēt mūsu programmā. Informējām par studiju, sadzīves un brīvā laika organizēšanas iespējām LLU, Jelgavā un tās apkārtnē.

Saskaņā ar vizītes plānu notika informācijas apmaiņa starp mācībspēkiem, kad informējām lietuviešu kolēģus par Universitāti, fakultāti, institūtu un studiju programmām, kā arī IMI sadarbības veidiem un iespējām ar dažādām institūcijām. Gan koordinatore, gan mācībspēku kolektīvs bija ļoti atsaucīgs, kā rezultātā mums bija diskusijas par kopīgo un atšķirīgo piedāvātajās studiju programmās. Tāpat tika sagatavotas un nolasītas 8 lekcijas. Aija Pridāne: Dzīves kvalitātes princips mājas ekonomikas izglītībā; Pašnovērtējums mācību procesā. Ilgtspējīgas attīstības principa īstenošana uztura mācībā; Rokdarbu nodarbību organizēšanas metodika. Inga Andersone: Mācību tehnikas un metodikas prakšu vadītāju izglītošanā; Prakšu organizēšanas pieredze skolās; Sadarbība ar skolām prakšu organizēšanā; Sadarbība ar skolotājiem - prakšu vadītājiem.

Ņemot vērā faktu, ka Viļņas izglītības universitātē, Dabaszinību, matemātikas un tehnoloģiju fakultātes un LLU IMI piedāvātās studiju programmas ir līdzīgas, ir iespējama arī turpmāka sadarbība, studentu un mācībspēku apmaiņa gan bakalaura, gan maģistru, gan dokotu studiju programmās pedagoģijā. Fakultātei ir pieredze viesstudentu uzņemšanā - mūsu studenti jau vairākkārt izmantojuši apmaiņas programmas iespējas studijām. Jāatzīst, ka lietuviešu mācībspēki maz izmanto Erasmus+ apmaiņas programmas iespējas. Neformālās sarunās rosinājām viņus būt aktīvākiem, jo tā ir ļoti laba pieredze, kas dod stimulu darbam, paplašina redzesloku, pilnveido mācībspēka profesionālo līmeni.

Vizītes laikā piedalījāmies nodarbībās, apskatījām fakultāti un tās bibliotēku. Tāpat iepazināmies ar mācību līdzekļiem, kurus mācībspēki ir sagatavojuši mājturības un tehnoloģiju mācīšanai skolā, bakalauru darbiem. Pārrunājām konferenču organizēšanas pieredzi un dzirdējām pozitīvas atsauksmes par IMI organizētajām konferencēm.

Tāpat kopā ar 1., 2. kursa studentiem piedalījāmies floristikas nodarbībās Viļņas profesionālajā uzņēmējdarbības un servisa skolā. Ļoti iespaidīgs bija tekstildizaina ekspozīcijas apmeklējums Viļņas mākslas muzejā. Tajā izveidotā ekspozīcija stāsta par tekstila dizaina vēsturi no 14.gadsimta līdz mūsdienām. Iespaidus bagātināja arī gides - Mākslas akadēmijas profesores stāstījums. Viņas darbi arī bija skatāmi ekspozīcijā. Tajā pašā muzejā bija iespēja apskatīta arī modes dizainera A.Vasiļjeva tērpu izstādi.

Vērā ņemama ir mācībspēku sadarbība ar skolu mājturības un tehnoloģiju skolotājiem, organizējot izstādes, ideju dienas skolotājiem. Vizītes laikā izdevās gūt priekšstatu arī par sadzīves jautājumiem un brīvā laika pavadīšanas iespējām, kultūru, kā arī baudīt vecpilsētas skaistumu. Brīvajā laikā ir iespējas apmeklēt arī Viļņas operu, drāmas teātri, muzejus. Pilsēta ir draudzīga tūristiem (arī cenas). Uzturēšanās šajā valstī bija ļoti patīkama, jo esam kaimiņi, daudzas lietas ir zināmas, esam vairākkārt bijuši Lietuvā, mums ir ļoti daudz kopīgas iezīmes.

Ceļošanas iespējas uz Viļņu ir daudzveidīgas. Mēs izmantojām sabiedrisko transportu. Ar autobusu no Rīgas līdz Viļņai var aizbraukt 4 stundās. Arī viesnīcu piedāvājums ir plašs. Mēs izmantojām viesnīcu Comfort Hotel, kas atrodas vecpilsētā. Universitāte piedāvā arī savu viesnīcu, bet tā atrodas tālāk no centra.

Sazināšanās iespējas ir angļu valodā, bet ar mācībspēkiem var sazināties arī krievu valodā.

Esam pateicīgas Erasmus+ programmai par iespēju piedalīties apmaiņas programmā, jo tā ir iespēja iepazīties ar citas valsts kultūru, studiju procesu, salīdzināt un vērtēt. Joprojām aktuāls ir jautājums par saziņu angļu valodā. Nemitīgi ir jāpilnveido valodas prasmes.

Aija Pridāne un Inga Andersone, LLU Izglītības un mājsaimniecības institūts

24.03.2015.

Pievienots 09/04/2016