Pārlekt uz galveno saturu

Aizraujošs un interesants laiks Valensijā

Sākumā mēs gribam teikt, ka mēs esam ļoti priecīgi par mūsu izvēli doties uz ERASMUS apmaiņas programmas piedāvāto ceļa mērķi. Mēs ieguvām praktiski visu, ko šādā apmaiņas programmā varētu iegūt – izbaudījām atšķirīgu klimatu, iepazinām citu tautību un mentalitāšu cilvēkus, redzējām ļoti daudz skaistu vietu Valensijā, kā arī vēl pāris pilsētas un ciematus.

Erasmus+

Protams, iespējams gribētu aizbraukt arī kaut kur tālāk, bet ne visiem no mums tam pietika līdzekļi, ar stipendijas apmēru bija par maz, lai apmeklētu visus nozīmīgākos objektus. Pirmkārt mums jau ļoti paveicās ar dzīvokli, kuru mūsu mentore Marija mums nodrošināja. Cilvēku attieksme tiešām bija ļoti pretimnākoša. Klimats bija tik silts, ka dienas laikā reti kad nokritās zem 10 grādu atzīmes. Lietus bija tikai dažas dienas, praktiski visu laiku spīdēja saule.

Ar mācībām sākumā bija problēmas, jo daudz no tiem priekšmetiem, kurus izvēlējāmies Latvijā caur internetu, nebija pieejami un nācās izvēlēties citus, arī ne visa informācija bija angļu valodā un nācās ātri ķerties klāt pie spāņu valodas apguves, jo Spānijā maz cilvēku saprot angļu valodu. Lai normāli varētu iekļauties šajā dzīves ritmā jāzina vismaz elementāras frāzes un teikumi. Turklāt arī ne visi skolas interneta mājas lapā dotie paziņojumi bija angliski.

Lai nu kā, tomēr kopumā tas bija ļoti aizraujoši un interesanti.

Nākošajiem ERASMUSS studentiem iesākam apgūt nedaudz spāņu valodu pirms doties uz Spāniju studēt. Tas varētu krietni palīdzēt ikdienā.

Mēs studējām Spānijas pilsētā Valensijā, Politehniskajā Universitātē- Universidad Politécnica de Valencia jeb UPV. Šai universitātei ir vairākas nodaļas jeb tā sauktie campus, mēs studējām galvenajā, kas atrodas Valensijā -Vera Campus. Otra nodaļa atrodas Alkojā, kas atrodas 60 km no Valensijas.  

Ierodoties UPV Vera CAMPUS, bijām patīkami pārsteigta no sniegtajām iespējām. Vera CAMPUS pārsteidz ar moderno arhitektūru, ēkas ir izvietotas plašā teritorijā. Kaut arī ikkatra no tām ir funkcionāla un praktiska, tās nav garlaicīgas betonā ēkas, bet izceļas ar savdabīgu arhitektūru. Ja nosauc studentu skaitu, kas ir virs 38000-rodas nojausma, cik liela teritorija ir atvēlēta šai universitātei. Visapkārt Vera Campus ir sēta un teritorijas iekšienē dežurē apsardze, kas studentiem sniedz drošības sajūtu. Papildus daudzajām iespējām, kas saistītas ar mācībām, tiek piedāvātas daudzas citas iespējas. Protams, te ir pieejams viss nepieciešamais, sākot ar kafejnīcu un beidzot ar frizieri un puķu kiosku. Iespaidīgas likās sporta iespējas. Universitāte piedāvā vairāk kā 50 dažādus sporta veidus, ar ko var nodarboties. Vera Campus atrodas 2 futbola laukumi, pilnizmēra vieglatlētikas skrejceļš, 50m baseins, volejbola laukums, tenisa korti un daudz kas cits! Un daudzi sporta veidi ir par velti vai ļoti zemu cenu!

Studēt UPV ierodas daudz cilvēku no visas pasaules, ne tikai no Spānijas, bet gan arī no Eiropas, Āfrikas, Āzijas, Dienvidamerikas un Ziemeļamerikas. Dažādu apmaiņas programmu ietvaros tur ierodas aptuveni 2800 studenti.

Tā kā studenti ierodas ne tikai no Eiropas valstīm, bet arī no citiem kontinentiem, tie atved līdzi daļu no savas valsts kultūras.

  Runājot par pašu mācību procesu, uzreiz var redzēt to, ka attieksme pret mācību procesu ir citādāka, nekā Latvijā. Tas nenozīmē, ka mācību kvalitāte ir zemāka vai rezultāts sliktāks, bet pieeja ir atšķirīga. Visvairāk to var pamanīt pasniedzēju darbā. Pasniedzējs cenšas vairāk būt starp studentiem un veidot dialogu ar studentiem kaut vai par ikdienišķām tēmām. Priekš studenta jauka iezīme ir elastīgie nodarbību grafiki. Ja tu nokavē, neviens neuztraucas un nepārmet ka esi ieradies kaut vai 20 min pirms nodarbības beigām. Ja pasniedzējs nokavē, arī neviens neuztraucas. Tur viss notiek, kā saka, bez stresa. Mēs kā pozitīvu aspektu varu minēt pasniedzēju nepiespiesto attieksmi un izpalīdzību.

Šajā universitātē patika mācību procesam piemērota infrastruktūra. Visur ir pieejams wifi tīkls, un students no jebkuras vietas var ielogoties savā īpašajā UPV profilā, kur var redzēt visus jaunumus, mājas darbus, grafikus, izmaiņas nodarbībās, ielādēt mācību materiālus, nodot mājasdarbus (elektroniski) un daudzas citas iespējas. Ja students jūtas noguris, ir iespējas pagulēt daudzajos zālienos vai izmantot tā saukto studentu atpūtas māju. Tur var vienkārši pasēdēt ar draugiem , paspēlēt biljardu vai galda futbolu, skatīties TV vai vienkārši gulēt dīvānos.

Ļoti pozitīvi, ka UPV ir nodrošināts gan ar kafejnīcām, ēdnīcām gan frizētavu, veikalu un citiem servisiem, kas ļauj visu dienu pavadīt universitātes teritorijā. Teorētiski, tur var pavadīt arī daudz vairāk laika! Svarīgi, ka cenas ir zemākas, salīdzinot ar cenām pilsētā. Nav pa visu pilsētu jāstaigā un jāmeklē izdevīgākie piedāvājumi.

Laiku pavadījām arī ceļojot un apskatot dažādas vietas un kultūras objektus. Katrs personīgi izlēmām cik daudz līdzekļu atvēlēt ceļošanai un kultūras apguvei. Visvairāk laika pavadījām pašā Valensijas pilsētā, jo galvenokārt pārvietojāmies ar velosipēdiem un pilsēta ir vistuvāk tai vietai, kurā mēs dzīvojām. Pilsētas nomalē apmeklējām Bioparku. Tas ir kā liels zooloģiskais dārzs, kas bagāts ar augu un dzīvnieku daudzveidību. Pilsētas pretējā pusē apmeklējām Okeanogrāfiju, kura prezentē Valensiju visai pasaulei. Dažas no konstrukcijām ir tik ļoti lielas apbrīnas vērtas, ka ir jāaizdomājas par to, kā tas vispār ir iespējams.

Albufera ir vieta, kurā liels saldūdens ezers satiekas ar Vidusjūru. Saldūdens ūdenstilpnes Spānijā ir retums, jo vasarā, lielā karstuma dēļ pat upe, kas tecēja cauri Valensijas centram, ir izžuvusi.

Vienu dienu, no agra rīta līdz vēlam vakaram, pavadījām Madridē. Apskatījām arhitektūru, pilsētu naktī, futbolistu faniem ļoti nozīmīgu laukumu, pilis un katedrāles, kā arī daudz ko citu.

Tālākā vieta uz dienvidiem kurā bijām bija Kalpe. Šī vieta ir ievērīga ar to, ka lielu klinti apskalo Vidusjūra. Šī vieta atrodas 60 km attālumā no Valensijas uz dienvidu pusi pie pašas jūras. Tur ir ļoti skaista un patīkama ainava. Visi vēlētos dzīvot tādā vietā. 

Uz ziemeļiem no Valensijas 150 km attālumā apmeklējām viduslaiku pili. Sajutām to auru, kas valdīja viduslaikos. Šo vietu sauc Peņiskola. Tālākā vieta Spānijā uz ziemeļiem bija Barselona kur arī redzējām dažādus arhitektūras mākslas darbus.

Ap Valensiju ir daudz mazu ciematiņu. Vienā no tiem mēs dzīvojām. Šis ciematiņā atrodas 9 km attālumā no universitātes. Citā līdzvērtīgā ciematā mēs redzējām kā buļļi tiek palaisti brīvi skriet pa ielām ar uguns lāpām piestiprinātām pie ragiem. Priekš mums tā bija ļoti liela un jauna pieredze. Bijām arī kalnos un apskatījām  pludmali.

Vislielākais paldies mums jāsaka mūsu mentorei, jo bez viņas palīdzības mēs tik daudz vietu nebūtu apmeklējuši un nezinātu kāpēc tās ir ievērības cienīgas.

ERASMUSS programma sniedz iespēju iegūt jaunus draugus, paziņas ne tikai no tās valsts, uz kuru students ir aizbraucis, bet arī no citām valstīm, kuri ir ieradušies tajā pašā universitātē. Braucot uz Spāniju esam ieguvuši draugus gan no Spānijas, gan arī no Amerikas, Venecuēlas, Kolumbijas, Čehijas, Ēģiptes, Lietuvas, Vācijas, Francijas, Zviedrijas Anglijas. Kaut gan lielākajā daļā valstu neesam pat bijuši.

Esam priecīgi par pavadīto laiku Valensijas politehniskajā universitātē.   

 Secinot varam teikt, ka šī universitāte tiešam ir kā maza pilsēta, kas studentiem sniedz ne tikai krietnas zināšanas, bet arī mudina studentus būt sportiskiem un aktīviem.! Studenti dzīvo universitātes teritorijā un jūtās kā mājās. No nodarbībām brīvo laiku studenti pavada universitātes teritorijā un izmanto tās sniegtās iespējas. Eksāmenu laikā universitātes teritorijā ir iespējams palikt 21 stundu diennaktī vai atsevišķos gadījumos 24 stundas. Ceram kādu dienu atgriezties Spānijā. 

 

Nauris Cielava, Gunārs Šņepsts, Artūrs Eisaks, Lauksaimniecības fakultāte

Pielikums Izmērs
Draudzīgi 1.51 MB
Pievienots 10/04/2016