Pārlekt uz galveno saturu

Erasmus piedzīvojums Huelvā

Ja tā tagad padomā, tad došanos tieši uz Spāniju varētu nosaukt par diezgan lielu avantūru. Tas, protams, no šodienas skatu punkta!

Erasmus+Pēc diviem lidojumiem veiksmīgi biju nokļuvusi Seviļas lidostā, kur mani sagaidīja meitene no Slovēnijas. Ar viņu biju iepazinusies globālajā tīmeklī, pavisam nejauši nosūtot 1 kļūdainu e-pastu. Vārdu pa vārdam un bijām sarunājušas tikties tieši tur, lai kopā dotos uz Huelvu. Neliels ieteikums tiem, kas kādreiz apsver domu doties šajā virzienā, - nebrauciet ar taksi! Diezgan neizdevīgs pasākums! Bet ko nu par to... Pēc aptuveni 1 h ilga brauciena ieradāmies Huelvā. Pārmaiņas mazliet šokēja, bet tas, protams, patīkamā ziņā! No Latvijas rudens atkal nonākt vasarā. Ko vēl vairāk varētu vēlēties? Tā, lūk, septembra beigās sākās mans Erasmus piedzīvojums.

Pirmās divas dienas tika pavadītas dzīvokļa meklējumos. Mums laikam paveicās, jo pēc daudz, daudz zvaniem uz numuriem, kurus atradām uz stabiem gan pie universitātes ēkām, gan vienkārši pilsētā, mēs atradām dzīvokli. Lai gan universitāte piedāvā iespēju apmesties dienesta viesnīcā, tomēr vairākums studentu īrē dzīvokli kopā ar citiem Erasmus studentiem. Tas ir gan izdevīgāk, gan dod lielākas izvēles iespējas tieši lokācijas ziņā.

Huelva ir patiešām burvīga pilsēta! Atlantijas okeānu var sasniegt 20 min braucienā ar autobusu. Iespēja gozēties pludmalē oktobra sākumā padarīja Erasmus sākumu vēl aizraujošāku.

Runājot par mācībām... Universitātei ir 3 kampusi, katrs no tiem atrodas citā pilsētas pusē. Man lekcijas notika visos trijos. Tur, lūk, arī sākās visas problēmas! Tālākais no kampusiem -  Campus de La Rabida, kur tad arī pārsvarā notika visas manas nodarbības, atrodas 7 km no pilsētas centra, līdz ar to tur jādodas ar autobusu. Tas jau nebūtu sarežģīti, ja spāņi kaut mazliet saprastu angliski. Tas laikam arī bija lielākais šoks, ka pat jauniešu angļu valodas zināšanas ir ļoti vājas, un tajā laikā es spāniski vien zināju pāris frāzes. Lieki piebilst, ka vairākums no manām lekcijām notika spāņu valodā. Hmm... Tāpēc sevi laikam nevarētu dēvēt par ierastu Erasmus studentu. Pateicoties manai Erasmus koordinatorei šeit, lielāko daļu priekšmetus es varēju kārtot angļu valodā, taču dažas lekcijas man tik un tā bija jāapmeklē. Tad nu bija tā – sēdi un neko nesaproti! Lai arī man nebija jādodas uz pilnīgi visām lekcijām, mācību procesu par vieglu gluži nosaukt nevarētu. Bija jāiegulda daudz individuāla darba - nebija iespēja kaut ko noskaidrot no kursabiedriem un dažu pasniedzēju angļu valodas zināšanas nebija no tām augstākajām. Es viņiem biju tāds kā pārsteigums, jo parasti visi Erasmus, kuri izvēlas studēt kādā no programmām, kas iekļautas Escuela Tecnica Superior de Ingeniería sastāvā, brīvi runā spāniski.  Japiebilst, ka Huelvas universitāte ir vairāk tendēta uz Erasmus studentu uzņemšanu biznesa, ekonomikas vai izglītības jomā, jo vairākums pieejamo kursu angļu valodā ir vērsti tieši uz šīm specialitātēm. Taču par spīti tam, arī es varēju atrast pāris vairāk vai mazāk savai specialitātei atbilstošus priekšmetus.

Spāņiem ir pavisam savādāks dzīvesveids, dienas vidū uz pāris stundām viss tiek slēgts - notiek siesta. Lai arī sākumā tas bija pavisam neierasti, drīz vien bija skaidrs, ka tādā karstumā nav iespējams neko citu padarīt, kā vien ļauties miegam.  Spāņi visu uztver daudz mierīgāk, jāatzīst, nokavēties arī mēdz, kas man kā diezgan punktuālam cilvēkam šķita ļoti kaitinoši.  Cilvēki lielākoties ir smaidīgi un laipni, varbūt tāpēc, ka saule spīd gandrīz katru dienu. Sākumā mulsinošs liekas fakts,  ka svētdienās visi veikali ir slēgti, jo spāņiem tā ir atpūtas diena, bet pie visa pierod.

Naktsdzīve sākas tikai ap vieniem vai diviem naktī un beidzas pašā rīta agrumā. Tā kā pilsēta nav tik liela, tad Erasmus studenti koncentrējas vienās un tajās pašās izklaides vietās pilsētas centrā. Pateicoties ESN Huelva (Erasmus Student Network) tika organizēti dažādi izklaides pasākumi un izbraucieni uz citām Spānijas pilsētām. Apmeklējot šīs aktivitātes, varēja iepazīties ar cilvēkiem no dažādām pasaules valstīm.

Brīvdienas tika izmantotas, lai ceļotu. Paspēju pabūt Madridē, Seviļā, citās Andalūzijas pilsētās, kā arī Portugālē. Šie ceļojumi kopā ar jauniegūtajiem Erasmus draugiem ir neaizmirstami! Gadījās gan visādas ķibeles, tomēr tagad to visu var atcerēties ar platu smaidu.

Neskatoties uz visiem šiem piedzīvojumiem, ir jāņem vērā, ka Tu esi prom no mājām - cita valsts, cita kultūra, cita valoda. Šajā laikā Tu pieaudz -  daudzas lietas sāk šķist mazsvarīgas, Tu ceļo, redzi, jūti, izbaudi, ieraugi pasauli, kādu neesi saskatījis iepriekš.

Lai patiešām saprastu, par ko tad es runāju, tas jāizdzīvo pašam. Erasmus ir viena no lieliskajām iespējām, kāda mums studiju laikā ir dota, tāpēc patiešām iesaku to katram izmantot!

 

Nensija Meiere, Meža fakultāte

Pielikums Izmērs
Cadiz 747.07 KB
Pievienots 10/04/2016