Pārlekt uz galveno saturu

Veiksmes stāsts par Huelvu

Tik fantastisks un neaizmirstams "ERASMUS" rudens semestris, pavadīts siltajā un karstasinīgajā Spānijā, Huelvas pilsētā. Mācības norisinājās Universidad de Huelva, mācījāmies Ekonomiku. Vislielākais vilinājums braukt mācīties tieši uz Spāniju bija siltais klimats arī ziemā, bez šaubām, arī cita kultūra, dzīvesprieks un spāņu valoda visapkārt.

Erasmus+

Universitāte bija atsaucīga, lai arī dažbrīd atbildes tika saņemtas pēc ilga perioda, kas ir raksturīgs šai nācijai, jo dzīves ritms ir mierīgs, nesteidzīgs, smaidošs un priecīgs.

Mācību process norisinājās līdzīgi, kā mūsu Latvijas Lauksaimniecības universitātē: lekcijas, prezentācijas, mācību beigās – eksāmeni. Var pieminēt, ka atšķirība ir tajā, ka eksāmeni obligāti visiem jākārto, neatkarīgi kādas atzīmes students ir pelnījis  visa semestra laikā, kā arī nepastāv tādas automātiskās ieskaites, citiem vārdiem sakot izvairīties no eksāmeniem nevarējām.  Atšķirība ir arī tā, ka universitātē mācības vairāk balstās uz praktisko zināšanu pielietošanu un ir paredzēts, ka students daudz ko apgūst pašmācībā. Studēt Huelvas universitātē nav viegli, taču, mūsuprāt, LLU studiju līmenis ir krietni augstāks.

Profesori ir pretimnākoši un vienmēr gatavi sniegt atbildes uz studenta jautājumiem, pat ja viņa angļu valodas zināšanas nav stipras, viņš centīsies. Mūsu studiju laikā bija dažas problēmas, ar kurām saskārāmies priekšmetu maiņas dēļ jeb            International Office paziņoja, ka jums jāmaina priekšmets piepildījuma dēļ, neskatoties uz to, ka mēs šo priekšmetu apmeklējām un jau tēmas izvēlējāmies par ko ar savu grupu prezentēsim. Šajā gadījumā devāmies pie paša profesora, kurš jau mūs pazina un palīdzēja šo lietu atrisināt.

ESN - studentu pašpārvalde rūpējās arī par  «Erasmus» studentiem, ne tikai par vietējiem – mums tika rīkotas  dažādas ekskursijas (ko piedāvāja ESN un organizācija "We love Spain" – varējām izvēlēties izdevīgāko variantu) – gan Huelvas apkaimē, gan pa visas Spānijas malām, arī uz blakus valsti Portugāli un pat Āfriku – Moroko. Super! Izmantojām šādas iespējas, cik varējām un guvām baudu no brīnišķīgajiem skatiem, saules stariem un pozitīvās atmosfēras. Bija arī internacionālie vakari, kino, deju vakari, paeļjas un tapu vakari.

Nacionāls ēdiens Spānijā ir tapas (milzum daudz veidu) un paeļja. Nacionāls dzēriens - sangria, kas pielīdzināms vieglajam vīna dzērienam, bet gards un salds. Spānijā notiek dažādas tūres, kā piemēram, tapu tūre, filmu tūre, kas norisinās nedēlu.

Neskaitāmas Fiestas jeb svētki. Visspožākie svētki mums palika atmiņā - Ziemassvētki Spānijā, kur visas dienas garumā redzējām paradīzi: cilvēki un bērni bija pārģērbti pasaku varoņu tērpos un visas dienas garumā brauca apkārt un veidoja "konfekšu lietu", bet cilvēki skatījās (mes tajā skaitā) un konfektes lasījām. Nekad neko tādu nebijām pieredzējušas! Fantastiski! Vienreizēji! Prieks ne vien bērniem, bet arī studentiem un pieaugušajiem.

Mēs dzīvojām divstāvu dzīvoklī, jo Huelvas universitāte kopmītnes nepiedāvā. Dzīvojot dzīvoklī jutāmies kā īstie spāņi. Tā kā Huelva atrodas spānijas dienvidos, tad dzīvokļos nav apkures un ziemas mēnešos nācās nedaudz pasalt. Tā arī nesapratām vai dzīvot dzīvoklī ir labāk vai arī labāk būtu dzīvot kopmītnēs.

Diezgan bieži tika dzirdēti un arī redzēti streiki, kas ir raksturīgs spāņiem. Ar protestiem tautieši spēj panākt vēlamo, tādēļ viņi ir ieinteresēti šādās darbībās.

Kas mums patika viņu studiju procesā, bija tas, ka studentiem un pasniedzējiem bija draudzīgas, neformālas attiecības. Mācību laikā profesors un students nodarbojas ar mācību lietām, savukārt pēc mierīgi var uzaicināt pasniedzēju piebiedroties kādā bārā iedzert aliņu vai uzdejot vai kopā studenti ar pasniedzējiem aizbraukt uz tapām un neformālās attiecībās baudīt atmosfēru.

Ir vislielākais vēlējums visiem, kas vēl nav izbaudījuši šādu iespēju – studenti! brauciet, piedalieties, izmēģiniet "ERASMUS" apmaiņas programmu! Tā ir vienreizējā iespēja. Tas ir jāpiedzīvo katram. Bez tam, tā ir unikāla iespēja uzlabot savas valodu zināšanas, kas ir bijis viens no iemesliem kādēļ devāmies šajā programmā.

Mēs ieguvām daudz ko: pieredze dzīvot svešā zemē, baudīt apkārtni un kultūru, kas ir pavisam atšķirīga no latviešu kultūras, ienirt karstajos deju ritmos - baudīt salsu, bachatu, flomenco, kas kļūst gandrīz vai ikdiena. Paceļot uz citām Spānijas pilsētām, kas katra par sevi ir unikāla ar savu pievilcīgumu un skaistumu. Bez tam, saule, siltais Huelvas klimats, pozitīvie spāni prasa atdevi – smaidīt viņiem pretim. Unikāla iespēja iegūt draugus no visām pasaules malām: Vācija, Horvātija, Itālija, Lietuva un citas valstis.

ERASMUS "HUEĻVA"!!! Forever! Muchas gracias, Spain!

Pielikums Izmērs
Pie jūras 147.33 KB
Pievienots 10/04/2016