Pārlekt uz galveno saturu

Heidelbergas Ruprehta Karla Universitāte

Viena nedēļa mācībspēku apmācības programmā

Spilgtākie iespaidi par studijām citā valstī (mācību process, mācību kvalitāte).

Viesojāmies Heidelbergas universitātē, kas Eiropas augstākās izglītības vidē ir sevišķi pazīstama un prestiža (dibināta 1386.gadā pēc Sorbonnas (Parīzē) parauga) kā trešā vecākā universitāte Eiropā un kas oficiāli saucas Rūprehta - Karla unversitāte ("Ruperto Carola"). Tā ir pilsēta ar intelektuālu statusu.

Heidelbergas universitātē ir 15 fakultātes – bioloģijas, ķīmijas un bioķīmijas, medicīnas, tiesību, filozofijas, austrumu valodu, mūsdienu valodu, politisko zinātņu, sporta un veselības u.c. Universitātē darbojas virkne specializētu pētījumu centru, tai skaitā Dienvidāzijas institūts un Maksa Planka vārdā nosauktais Heidelbergas atomfizikas institūts.

Ārzemju studenti sastāda ap 12% no Heidelbergas universitātes kopējā studentu skaita, t.i., 28 000. No šiem ārzemju studentiem liela daļa ir no Āzijas valstīm, t.sk., Ķīnas, kas iegūst kvalitatīvu augstāko izglītību un dodas atpakaļ uz dzimto zemi strādāt, nevis paliek uz dzīvi Eiropā.

Lielu daļu savas vizītes veltījām universitātes bibliotēku apmeklējumiem, kuros iepazināmies, pētījām un lasījām tās bibliogrāfiskos avotus gan pedagoģijā, gan izglītības un karjeras konsultēšanā, izmantojot bibliotēku katalogus un datu bāzes. Ļoti laipna un izpalīdzīga bija bibliotēku darbinieku attieksme pret mums kā ārzemju mācību spēkiem.

Tāpat detalizēti sīku un aktuālu informāciju mēs ieguvām par studiju procesa norisi e-vidē (Moodle), ko administrē konkrētā studiju programmā (šajā gadījumā Karjeras konsultantu maģistra studiju programma) docējošiem mācību spēkiem piesaistīts asistents, kas palīdz organizēt gan studiju materiālus, gan uztur regulārus kontaktus ar studentiem virtuālajā vidē.

Tika pārrunātas esošās aktualitātes turpmākās vīzijas Karjeras konsultantu maģistra studiju programmu attīstībā ne tikai starp LLU un Heidelbergas universitāti, bet arī kā tas varētu notikt Eiropas Savienības valstu starp augstskolu līmenī, kurās šī studiju programma pastāv, jo LLU ir vienīgā pārstāvētā augstākā izglītības iestāde, kas pārstāv Latviju NICE (Network for Innovation in Career Counselling) projektā. šajā diskusijā piedalījās arī profesori no Austrijas universitātes.

Būtiskākais par sadzīvi (transports, cenas, valoda, dzīvošanas iespējas).

Var iegādāties dažāda derīguma pilsētas karti (city pass), ar kuras palīdzību būs ērtāk un lētāk norēķināties gan transportā, gan muzejos, kā arī nepieciešamības gadījumā noskaidrot kur izīrējami velosipēdi vai uzzināt, kad tiek rīkotas divu stundu ekskursijas pa pilsētas ievērojamākajām vietām. Pilsētas transporta biļete 1 stundas lietošanai maksā 2,3 eiro.

Pilsētā nav metro; tuvākā lidosta ir Štutgartē un Frankfurtē pie Mainas.

Pilsētā ir ap 70 dažādu kategoriju un līmeņu viesnīcas, jauniešu hosteļi, viesu mājas un pansijas dažādām gaumēm.

Kultūru atšķirības - neizjutām.

Ceļošanas iespējas, ievērojamākie apskates objekti.

  • Pati Heidelbergas universitāte jau pati par sevi ir ievērības cienīgs kultūrvēstures apskates objekts. Tā atrodas nelielajā Heidelbergas pilsētā 60 km no Frankfurtes pie Mainas. Kopš XIX gadsimta Heidelberga lepojas ar labākās Eiropas jurisprudences skolas reputāciju. Starp šīs universitātes pasniedzējiem bijuši Hēgelis un Jasperss, ķīmiķis Heimholcs, astoņi Nobela prēmijas laureāti.
  • 1421. gadā izveidotā Heidelbergas universitātes bibliotēka tiek uzskatīta par vienu no bagātīgākajām Vācijā un, ja sanāk laiks, droši varat doties uz to, pastudēt kādu senlaiku manuskriptu un mūsdienu pašu jaunāko aktuālāko literatūru gan dabas zinātnēs, jurisprudencē, pedagoģijā, humanitārajās u.s. zinātnēs.
  • Heidelbergas pils, būvēta dažādos laikmetos (gotikas un  renesanses stilu miksējumā), kas slejas virs pilsētas un atrodas aptuveni 80 metru augstumā virs Nekāras upes līmeņa, uz kuru ved pamatīgs kāpiens kalnā. Taču šo objektu var apmeklēt, izmantojot kalnu tramvajiņu, kuru vācu mēlē dēvē par "Bergbahn" un kura pietura meklējama pie Graudu tirgus ("Kornmarkt"). Pilī var palūkoties uz pasaulē lielāko vīna mucu - 1751. gadā darināto "Grosses Fass" ("Lielo Mucu"), kurā satilpstot akurāt 221 000 litru vīna.
  • Karla Teodora vārdā nosauktais akmens tilts pār Nekāras upi, kas ved uz filozofu taku.

Ieteikumi citiem Erasmus projektu dalībniekiem.

Kaut arī uzņemošās universitātes mācību spēki bija viesmīlīgi un viņi ne tikai ieteica omulīgākās un mūsu kabatai atbilstošāsnaktsmītnes, bet arī bija gatavi tās rezervēt mūsu vietā, taču zinot viņu lielo aizņemtību darbā, izvēlējāmies būt patstāvīgas un darīt to pašas, - viņi to respektēja.

Patīkami ir Heidelbergu izzināt, iepazīt un iekarot pašam, taču šādi tādi padomi, par to, kas ir apskates vērts var noderēt, ja apmeklē tūrisma informācijas centru, izkāpjot no vilciena turpat Heidelbergas stacijā vai arī to iegūstot informācijas kioskos pašā pilsētā.

Bez tam labāk ERASMUS komandējumu plānot un doties uz uzņemošo universitāti  ir sestdienā, lai svētdiena paliek vietas adaptācijai, bet pirmdiena ir diena, kad mēs jau zinām, kur kas atrodas, lai paspētu laikā un īstajā vietā.

Visnotaļ patīkama un jauka Erasmus komandējuma priekšnosacījums ir regulāra un lietišķa  sarakste e-vidē, kurā abas sadarbības augstskolas izklāsta savas ieceres/plānus un to īstenošanas iespējas.

...un noslēgumā: ... nekur nav tik labi, kā mājās, lai arī cik jauki un pasakaini citur būtu.. atgriezties ar uzkrātu labo pieredzi un jauniem spēkiem iedvesmai radoši strādāt.

Inita Soika, Baiba Briede - Izglītības un mājsaimniecības institūts.

Pievienots 29/04/2016