Pārlekt uz galveno saturu

Mana pirmā pieredze Erasmus+: prakse Noršēpingā, Zviedrijā

Prakses darba joma: pārtikas tehnoloģija

ZviedrijaMana pirmā pieredze Erasmus+programmā vienmēr atmiņā paliks ar došanos uz skaisto Zviedrijas pilsētu Noršēpingu. Pirmo Erasmus+ pieredzi izmēģināju vien 2 mēnešus, lai atgriežoties paspētu izbaudīt arī Latvijas vasaru pirms studiju atsākšanas. Tā, kā mācos Latvijas Lauksaimniecības universitātē "Pārtikas zinības", praksi meklēju pārtikas produktu ražošanas uzņēmumā. Šoreiz mani ceļš aizveda uz gaļas pārstrādes uzņēmumu "Charkman". Lai arī domājot par sevi šajā nozarē, nesaistīju savas intereses ar šo produktu, tas mani neapturēja doties nezināmajā. Un labi, ka tā!

Tā kā tas bija kādas ģimenes uzņēmums, šeit valdīja ļoti laipna un atsaucīga atmosfēra. Sākumā tikām aicinātas ciemos, kur iepazināmies ar vietējiem ēdieniem un iepazināmies ar Zviedrijas saulgriežu tradīcijām. Taču darbs uzņēmumā bija neticami grūts – gan fiziski, gan emocionāli. Kā jau gaļas pārstrādes uzņēmumā, visa diena bija jāpavada aukstumā, cilājot smagas produktu kastes un darot diezgan vienveidīgu darbu. Sapratu, ka šādu darbu noteikti nevēlētos turpināt. Paši darbinieki un vadītāji gan atzina, ka šis darbs apmierina, un citiem sagādā prieku. Tāpat strādājot ikdienā ar vietējiem cilvēkiem, iepazīsti viņu nacionalitāti, kas patiesībā diezgan atšķiras no mūsu pierastās vides.

Lai izbaudītu Zviedrijas krāšņumu, mums taču bija brīvdienas! Tās centāmies izmantot cik nu spēka. Arhipelāgu skaistums, Stokholmas atklāšana un pat festivālu apmeklēšana. Kā jau īstenas piedzīvojumu meklētājas, pamanījāmies kļūt par brīvprātīgajām mūzikas festivālā "Bravalla". Fantastiskas emocijas un iespēja redzēt vērienīgus mūziķus. Soderkopingpilsētā baudījām visgardākos un lielāko porciju saldējumus mūžā!

Lai arī izvēlētā prakses vieta nebija no vieglākajām darba vietām, visu Zviedrijā pavadīto laiku kopumā vērtēju pozitīvi. Tā ir iespēja pārbaudīt savu raksturu un labāk iepazīt citu kultūru. Tieši dzīvošana citā valstī ir iespēja to iepazīt citādi un patiesāk nekā tikai ceļojot krietni īsāku laiku. Iegūtā pieredze un iespaidi man noderēs visai turpmākajai dzīvei, jo arī nākotnē veidojot savu profesionālo karjeru, starptautiska pieredze ir ļoti būtiska, tā paplašina manu redzējumu attiecīgajā jomā, neaprobežojoties vien ar dzimtajā vietā redzēto. Arī šobrīd klausoties lekcijas atpazīstu informāciju, kuru ieguvu strādājot šajā uzņēmumā.

Ja kādu vēl māc šaubas, vai izmantot šādu iespēju, tad mana atbilde ir – noteikti jā! Pēc šī brauciena, labprāt brauktu vēl nākamajā un nākamajā braucienā. Pamēģini vienreiz, gribēsi vēl un vēl. Pasaules pieredze un fantastiskas atmiņas. Turklāt, ja ir iespēja to piedzīvot kopā ar draugiem, kur vēl superīgāk! Draugi būs tie, kuri atbalstīs grūtākos brīžos un dalīsies priekā, dubultojot to! 

Una Ozoliņa, LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes studente

2014./2015. studiju gads

Pievienots 29/04/2016