Pārlekt uz galveno saturu

Mazliet piepūles un neatlaidības un ainavu arhitektes ir Zviedrijā

Šī stāsta rakstīšana neviļus liek domāt par to, cik sasodīti veiksmīgas esam. Cik daudz kas redzēts un piedzīvots īsā laika periodā, kas neatgriezeniski izmaina gan pasaules skatījumu, gan profesionālo un sadzīves lietu uztveri. Un cik tajā visā, kas piedzīvots vispār ir veiksmes?

Zviedrijas pieredzeStarts visiem ir vienāds. Iesniegumi. Pieteikumi. Pārrunas. Mazliet piepūles un neatlaidības. Veiksme un Tavs neatkārtojamais piedzīvojums var sākies. Mēs – trīs latviešu daiļās - devāmies studēt uz Swedish university of agricultural sciences.

Izvēle, kur doties gūt savu ERASMUS pieredzi nebija grūta, jo ceļš uz SLU, ir tā teikt, pa iemītu taciņu, jo jau ilgus gadus SLU ir populāra universitāte ainavistu vidū. Bija dzirdēts tik daudz laba par šo universitāti, tā vien gribējās pašām izbaudīt visus SLU labumus.

Pirms mācību gada sākuma, apmaiņas studentiem tiek organizētas "ierašanās dienas", kuru laikā tiek nodrošināta papildus informācija par nokļūšanu jaunajā apmešanās vietā, ekskursijas pa tuvāku un tālāku apkārtni, kā arī pa universitātes pilsētiņu. Tiek doti norādījumi, instrukcijas un cita studiju procesam noderīga informācija. Taču pat ja kādam gadās to visu nokavēt, ierasties nakts vidū un mazliet apmaldīties, vietējie vienmēr ir laipni, atsaucīgi un izpalīdzīgi. Rodas iespaids, ka Zviedrijā visi pārvalda angļu valodu pat vecmāmiņas un opīši. Galamērķī izdodas nokļūt vienmēr, ja vien zini kur jānokļūst – Lommā. Tā ir ļoti jauka, neliela pilsētiņa jūras malā, kas vasaras sezonā ir pārpildīta jūras tuvuma dēļ, taču rudens – ziemas sezonā tā ir ļoti klusa.

Jau pirmajās dienās attālums līdz skolai, liek apsvērt ideju par divriteņa iegādi. Domāts – darīts. Divritenis kļūst par neaizvietojamu ikdienas pārvietošanās līdzekli un labāko transportu brīvdienu izbraukumiem. Tas tiek lietots līdz pēdējai dienai, jo sniegs Zviedrijas Dienvidos tā arī neparādās.

Mēs devāmies uz SLU 4. kursa pirmajā semestrī. Studiju sistēma Zviedrijā ir atšķirīga no studijām Latvijā - mācību gads ir sadalīts 4 posmos, pēc katra posma tiek prezentēti kursa darbi. Semestra laikā apguvām divus priekšmetus(kursus). Katram uzdevumam, kursa ietvaros tiek dots pietiekami ilgs izpildes laiks, nav jāsteidzas un darbus var pagūt laicīgi un pārdomāti izpildīt. Pasniedzēji ir draudzīgi, pretimnākoši un dod vērtīgus padomus un norādes turpmākam darbam.

Gribētu teikt, ka izdarījām ļoti labu priekšmetu izvēli, jo ar abiem kursiem devāmies mācību ekskursijā uz Berlīni, kas noteikti bija lieliska iespēja tādas profesijas apgūšanā kā ainavu arhitektūra – apskatījām ļoti daudz ainavu arhitektūras objektus, kā arī vairāk sadraudzējāmies ar saviem kursa biedriem un pasniedzējiem.

Ir ļoti patīkami, ka patiesi var pievērsties vienam priekšmetam. Lielākoties pirmie uzdevumi kursos tiek organizēti kā grupu darbi, kas ļauj labāk iepazīties ar skolasbiedriem. Pasniedzējs tiek uztverts, kā draugs un padomdevējs, kas palīdz virzīties cauri studiju procesam. Tiek dotas diezgan liela izpausmes un sev interesējošas tematikas izvēles iespējas kursa ietvaros. Studiju procesā notiek lekcijas, praktiskie grupu darbi, mācību ekskursijas un noslēgumā patstāvīgais darbs. Gan kursu sākums, gan beigas tiek svinētas kursabiedru un pasniedzēju lokā. Universitātē tiek nodrošināta kvalitatīva, studijas rosinoša vide. Iespēja piekļūt skolas telpām jebkurā diennakts laikā, lielās darba un datortelpas un mājīgā bibliotēka.

Dodoties studēt uz Zviedriju jāņem vērā, ka tā ir attīstīta valsts ar augstu labklājības līmeni un uzturēšanās, dzīvošana un ēšana studentam no Latvijas izmaksā dārgi. Ēšana ārpus mājas arī nav lēts prieks, līdz ar to iesakām maltītes gatavot pašam- tā sanāk ekonomiski izdevīgāk. Novērojām, ka tipiskam zviedram garšo kafija, kanēļa smalkmaizītes un saldumi. Zviedri ir izpalīdzīgi un draudzīgi, tomēr sākumā ir noslēgti un samērā intraverti kā jau visas ziemeļu tautas. Taču to nevar attiecināt uz visiem kā vienu, jo katrs ir atšķirīgs. Ikdiena paiet dzīvojot kopā ar apmaiņas studentiem no citām valstīm. Kultūru dažādības baudīšanai tika rīkotas internacionālas vakariņas un dejas dažādu tautu mūzikas ritmos. No brīvā laika pavadīšanas iespējām skola piedāvā dažas sporta veidus un dejas. Sabiedrisko un kultūras dzīvi organizē studentu pašpārvaldes. Iestājoties studentu biedrībā ir iespēja lētāk apmeklēt ballītes, pārgājienus, filmu vakarus un citus pasākumus. Zviedriem ir iespaidīgas studentu ballīšu tradīcijas –ballītes ar mielastu, priekšnesumiem, dziedāšanu.

Viens no sirsnīgākajiem pasākumiem mūsu mājā bija Ziemassvētku ballīte. Tās sagatavošanās darbi tika uzsākti jau laicīgi – ar piparkūku cepšanu un telpu rotāšanu. Neizpalika arī milzīga egle un divpadsmit ēdienu gatavošana. Vakara gaitā mūs apciemoja Erasmus Ziemassvētku vecītis, varbūt Jums arī kādreiz gadās redzēt – ar sarkanu koferi...

Jāsaka, ka ERASMUS laiks ir vienreizējs un netverams mirklis dzīvē! Tieši tā gribas teikt, ka tas ir mirklis, jo laiks, atrodoties ārzemēs, lido vēja spārniem, atliek tik tvert un baudīt, to, kas Tev dots. Tā neapšaubāmi ir lieliska iespēja! Atliek to tikai noticēt, ka viss ir iespējams un mesties iekšā piedzīvojumos, kādus nekur citur neiegūsi...

Ir grūti apkopot domas, lai visu uzrakstītu vienā atskaitē par 4 mēnešiem, ko esam pavadījušas ārpus savas dzimtenes. Ja arī Tu, lasot šo stāstu vēl domā par došanos ERASMUS, noteikti iesakām nešaubīties un doties pretī vienam no savas dzīves neaizmirstamākajiem piedzīvojumiem, jo, lai arī, kas atgadītos (un atgadīties var visneiedomājamākās lietas, to sakām no savas pieredzes :) tas dos Tev tādu pieredzi, kādu nekur citur neiegūt... Lai veicas!!!

 

Līga Liepniece, Anna Skredele, Aija Zabrauska, Lauku Inženieru fakultāte

Pievienots 29/04/2016