Pārlekt uz galveno saturu

Pirmsdiploma prakse UPPE Deutschland GmbH

Jau 4.kursā zināju, ka pirmsdiploma praksi vēlos strādāt ārzemēs. Izvēle bija vienkārša – Vācija, jo vācu valodas zināšanas nesagādāja problēmas. Mazliet veiksmes un pacietības prakses vietas meklēšanā, un jau vasaras vidū devos iepazīšanās braucienā uz Hanoveri, kur atrodas uzņēmuma birojs. Pēc pozitīvām pārrunām un pilsētas apskates Vācijā atgriezos augusta vidū, uzsākt savu 4.5 mēnešus garo praksi būvniecībā.

Prakses laikā veicu gan projekta vadītāja, gan būvdarbu vadītāja pienākumus tirdzniecības centra iekšējās apdares darbiem. Prakses sākumā, projekta izstrādes laikā, dzīvoju uzņēmuma dzīvoklī Hanoverē, kurš atradās netālu no centra un darba dienas beigās varēja doties klejojumos pa ļaužu pilno pilsētu. Tā kā attālumi nebija lieli pārsvarā devos ar kājām, bet ja bija jāmēro lielāki attālumi, tad izmantoju sabiedrisko transportu, kur biļete maksāja 1.20 eur. Vācijas pilsētas ir ļoti skaistas arhitektūras ziņā, lai gan tās tika pamatīgi nopostītas kara laikā. Septembra sākumā ar vadītāju devāmies uz kopsapulci uz Kasseli, kas atrodas 200 km no Hanoveres. Varu uzteikt Deutsche Bahn vilcienu punktualitāti un komfortu, katrā ziņā ar vilcienu ir ļoti ērti veikt garus pārbraucienus, lai gan cenu ziņā tas nav lēti, biļete maksāja 40 eur. Un jau pēc nedēļas es pārcēlos uz Kasseli, kuras tuvumā atradās būvobjekts. Naktsmītne tika atrasta kopmītņu tipa hostelī, kura cenas svārstās 8-15 eur/dienā, bet, tā kā istaba tika rezervēta līdz janvārim, tika saņemtas atlaides. Hostelis atradās 15 min gājienā no lielākā Eiropas kalnaparka (Bergpark), kas ierīkots 18.gs, kurā atrodas Vilhelmshoes pils ar mākslas muzeju un Herkuless monuments un ūdens kaskādēm. No kalna augšas lieliski pavērās krāšņā pilsētas ainava, kas vēl izteiksmīgāka kļuva naktī.

Būvobjekts – tirdzniecības centrs atradās 15 km attālumā, uz kurieni nokļuvu ar uzņēmuma auto. Darba diena sākās 7.30 un ilga parasti līdz 20.00 vakarā, bet projekta beigās ieilga pat līdz pusnaktij. Prakses laikā uzreiz tika uzticēti atbildīgi darbi un nebija laiks ko no jauna mācīties, bija jādara labākais ko vari un ko esi iemācījies universitātē. Sākumā bija grūtības ar tehniskās valodas terminu krājumu, bet to ātri apguvu. Katrā ziņā ģenerāluzņēmēja pārstāvji bija saprotoši, lai arī viņu acīs es nebiju praktikants, bet gan uzņēmuma pārstāvis. Prakse sanāca ļoti intensīva un piesātināta, jo bija jāstrādā sešas dienas nedēļā, katru nedēļu tika doti arvien jauni uzdevumi, kas man bija kā izaicinājums, jo iepriekš saskarsme ar ko tādu, bijusi vien teorētiski. Katrā ziņā vācieši ir ļoti prasīgi, bet saprotot viņu domāšanas veidu, kļūst vieglāk sastrādāties.

Nedēļas nogales, pēc garas darba nedēļas visbiežāk tika pavadītas pastaigā pa milzīgo Vilhelmshoes parku un grill-party hosteļa pagalmā, kā arī ar pilsētas apmeklējumu, bet jāatgādina, ka Vācijā svētdienās parasti veikali un sabiedriskās iestādes ir slēgtas. Bet lielās noslogotības dēļ pašu Vāciju plašāk apskatīt nesanāca, vien paris reizes, dodoties izbraukumos uz labākajām makšķerēšanas vietām.

Par cenām runājot, cenu līmenis līdzīgs kā Latvijā, reizumis pat lētāk. Tā kā sanāca iepirkties Real- un Ratio veikalos, kur vienmēr ir izdevīgas cenas un atlaides, īpaši pērkot lielos iepakojumus, centos iepirkties vāciešu stilā – visai nedēļai, lielos ģimenes iepakojumus. Un jāpiemin vēl viena vāciešu īpatnība – viņi ir traki uz desām – tādām un šitādām, tādā un šitādā veidā, katrā ziņā ja esi Vācijā, tad tās obligāti jānobauda, lai saprastu kas par lietu.

Pateicoties Erasmus programmas atbalstam, varēju pilnvērtīgi aizvadīt prakses laiku Vācijā un gūt starptautisku pieredzi profesionālajā jomā, kas domājams, būs liels atbalsts tālākajā karjerā.

 

Mārtiņš Muitnieks

Pievienots 29/04/2016