Pārlekt uz galveno saturu

Prakse mazo dzīvnieku klīnikā

Erasmus praksi pavadīju Vācijā, Berlīnes Brīvas Universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes mazo dzīvnieku klīnikā.

VācijaVeterinārmedicīnas fakultāte ir novietota skaistā pilsētas daļā, ap to ir privātmāju sektors, iespējams tāpēc rajons ir mierīgs un kluss. Pārējās Berlīnes Brīvas Universitātes fakultātes ir novietotas citā pilsētas daļā.  Pati veterinārmedicīnas fakultāte aizņem diezgan lielu platību un sastāv no 15 institūtiem, piemēram, no dzīvnieku anatomijas institūta, dzīvnieku fizioloģijas institūta, dzīvnieku bioķīmijas institūta un citiem, kā arī no piecām klīnikām, piemēram, no putnu, zirgu un liellopu klīnikām. To starpā ir arī mazo mīļdzīvnieku klīnika, kurā es pavadīju prakses laiku. Darbs klīnikā bija ļoti interesants, jo tā ir lielā un tajā vienlaicīgi ārstē vairākus dzīvniekus, pie tam šī klīnika vienlaicīgi ir veterinārs zinātnisks centrs, tāpēc te tiek sūtīti pacienti ar sarežģītiem slimības gadījumiem no visas Vācijas. Klīnika ir ļoti labi aprīkota ar modernu medicīnisku tehniku, piemēram, te veic digitālo rentgenogrāfisku izmeklēšanu un ultraskaņas izmeklēšanu, plaši izmanto arī datortomogrāfisko izmeklēšanu. Klīnikā ir arī aparatūra, kura tiek izmantota nevis izmeklēšanas procesā, bet ārstēšanas procesā, piemēram, apstarošanas aparāts, kurš veiksmīgi tiek izmantots onkoloģisko slimību ārstēšanai. Lielu klīnikas daļu aizņem ķirurģijas nodaļa, ar vairākām operāciju zālēm. Te dzīvniekiem, kuri ir vispārīgā narkozes stāvoklī, tiek veiktas dažādas ķirurģiskās operācijas – ne tikai dzīvnieku kastrācijas, bet arī ļoti sarežģītas acs iekšējo struktūru operācijas, piemēram, acs lēcas kataraktas operācijas, kuru laikā dzīvniekiem tiek ekstirpēta acs lēca, ja tā nav vairāk caurspīdīga un dēļ kuras dzīvnieks ir akls. Veic arī sarežģītas osteosintēzes operācijas, kuru laikā dzīvniekiem tiek atjaunota balstu aparāta viengabalainība. Katras ķirurģiskās operācijas laikā dzīvnieka dzīvībai svarīgo orgānu funkcijas pārņem sarežģīta anestēzijas aparatūra, tāpēc operācijas laikā pati dzīvnieks ir noslēpts zem operāciju drānām un, izņemot operācijas laukumu, vispār nav redzams – dzīvnieka dzīvības funkciju uzraudzība notiek caur sarežģītu anestēzijas aparatūru. Klīnikā ir arī liels dzīvnieku stacionārs, kurā vienlaicīgi var tikt uzturēti apmēram 40 slimi kaķi un suņi – te tie tiek ārstēti un pēc izārstēšanas tiek atdoti atpakaļ saimniekam.

Darbs klīnikā notiek 3 maiņās: no deviņiem rītā līdz četriem pēcpusdienā notiek dzīvnieku un viņu saimnieku pieņemšana pēc pieraksta un arī bez pieraksta – ja dzīvnieks negaidīti ir saslimis. Pēc četriem vakara līdz astoņiem vakara, kā arī no astoņiem vakara līdz rītam notiek negadījumu pieņemšana un ārstēšana, respektīvi, klīnika strādā 24 stundas diennaktī un nodrošina gan sarežģīto klīnisko gadījumu ārstēšanu, gan pirmo palīdzību negadījumos.

Berlīnes Brīvas Universitātes veterinārmedicīnas fakultātes mazo dzīvnieku klīnikā strādā vairāki doktoranti un rezidenti ne tikai no pašas Vācijas, bet arī no dažādām pasaules valstīm, piemēram, te strādā rezidenti no Čehijas, Nīderlandes un Arābijas, ka arī doktoranti no Francijas, Austrijas, Polijas, Itālijas, Taizemes un Krievijas – tāpēc te ir iespējams iegūst ne tikai profesionālas zināšanas, bet arī iepazīstināt arī citas valsts cilvēku kultūru un paražas. Te es satiku arī Erasmus-studentus no citām Eiropas valstīm – no Polijas, Spānijas un Itālijas, kā arī vietējus, Vācijas, pēdēja kursa studentus, kuri mazās grupiņās īsi pirms studiju kursa absolvēšanas pēc rotācijas principa iegūst praktiskās veterinārmedicīnas zināšanas dažādās veterinārmedicīnas jomās. Katru rītu klīnikā viņiem ierīko īsu ievadlekciju praktiskā veterinārmedicīnā – piemēram, vienā rītā veterinārmedicīnas speciālists stāsta par praktisko oftalmoloģiju, bet nākošā rītā cits vadošs veterinārmedicīnas speciālists stāsta par praktisko ķirurģiju vai endokrinoloģiju. Šīs lekcijās drīkst piedalīties arī Erasmus studenti, ja viņi saprot un runā vāciski – tāpēc tas ir svarīgi prast runāt ne tikai angliski, bet arī vāciski. Tas ir arī svarīgi klientu pieņemšanas laikā (gan vietējie, gan ārzemju studenti drīkst piedalīties klientu pieņemšanas laikā, veikt slimiem dzīvniekiem vispārīgu izmeklēšanu un vākt no saimniekiem anamnēzes datus) – jo tikai daži dzīvnieku saimnieki Vācija saprot un runā angliski.

Fakultātes klīnikā es strādāju astoņas stundas dienā piecas dienas nedēļā. Katru nedēļu man vajadzēja strādāt citā klīnikas nodāļā, piemēram, vienā nedēļā man vajadzēja strādāt ķirurģijas nodāļā, bet nākošajā nedēļa man vajadzēja strādāt dzīvnieku stacionārā – un tā pēc kārtās katrā klīnikas nodāļā. Dažās nedēļās man vajadzēja strādāt arī otrā maiņā, no četriem pēcpusdienas līdz divpadsmitiem nakts.

Prakses laikā man bija iespēja īrēt istabu studentu dienesta viesnīcā, kura atrodas netālu no veterinārmedicīnas fakultātes. Studentu kopmītne atrodas vairākās mājās un īstenībā ir komplekss, kurā ir novietots arī studentu klubs un sportzāle. Blakus šim kompleksam ir novietots arī veikals – tas ir ērti produktu iepirkšanai. Istaba, kuru es īrēju, bija labi aprīkota – man bija piedāvāta gulta ar piederumiem un rakstāmgalds, bezmaksas bija pieejams arī internets. Virtuve bija lietojama kopīgi ar citiem kopmītnes iedzīvotājiem, kuri tāpat kā klīnikā ir gan vietējie, gan atbraukušie no visas pasaules studenti. Manā kopmītne dzīvoja studenti, kuri studē citās Berlīnes Brīvas Universitātes fakultātēs – es biju vienīga, kura studē veterinārmedicīnu.

Savā internetpastkastītē es saņemu no Berlīnes Brīvas Universitātes Erasmus biroja vairākus piedāvājumus interesanti un brīvpratīgi pavadīt manu brīvo laiku un iepazīt Berlīni, jo tā ir milzīgi liela pilsēta ar vairākiem muzejiem un dažādām mākslas galerijām. Diemžēl jāatzīst, ka sakarā ar to, ka brīvā laikā man vajadzēja rakstīt diploma darbu, es nepiedalījos piedāvātos pasākumos.

Jeļena Andrejeva, Veterinārmedicīnas fakultāte

Pievienots 29/04/2016