Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! VMF doktorants uzvar konkursa "ResearchSlam" 3. kārtā un iekļūst finālā

14. aprīlī Rīgas Tehniskajā universitātē notika jauno zinātnieku konkursa "ResearchSlam 2016" trešā atlases kārta, kurā piedalījās un uzvarēja LLU Veterinārmedicīnas fakultātes doktorants Nikolajs Oborins ar stāstījumu par suņu kaulu izpēti.

"ResearchSlam" ir konkurss maģistrantiem un doktorantiem, ko organizē Rīgas Tehniskās universitātes Doktorantūras skola ar mērķi iepazīstināt sabiedrību ar pētījumiem un zinātnisko darbu, ko veic Latvijas jaunie zinātnieki viegli uztveramā, interesantā un saistošā veidā. Kā informē organizatori, konkurss tiek īstenots jau piekto gadu pēc kārtas. Dalībnieki savā starpā sacenšas ar uzstāšanos par savu pētījumu.

Konkursā Nikolajs Oborins līdzīgi kā citi dalībnieki uzstājās ar stāstījumu par promocijas darba tēmu, izmantojot PechaKucha formātu (20 slaidi x 20 sekundes), un tā ilga precīzi 400 sekundes, pēc kuras sekoja žūrijas un skatītāju jautājumi.

 "Mana promocijas darba pilns nosaukums ir "Ciskas kaula (osfemoris) gerontoloģiskais salīdzinājums dažādu šķirņu suņiem", bet tas nav tik sarežģīti kā izklausās. Gerontoloģija ir zinātne, kas pēta dzīvu organismu novecošanu. Tāpat kā mēs, cilvēki, arī mūsu labākie draugi, suņi paliek veci, un mana pētījuma mērķis ir noskaidrot izmaiņas kaulos vecuma ietekmē. Rezultāti būs noderīgi dzīvnieku kaulu slimību ārstēšanā, un iespējams palīdzēs paildzināt mūsu mājas mīluļu mūžu," stāsta N. Oborins.

Trešā atlases kārta bija noslēdzošais klātienes atlases posms. Un šobrīd ir zināmi seši šī gada konkursa «ResearchSlam» finālisti: Rihards Rušenieks (RTU), Jānis Dzirkalis (LU), Luīze Bidiņa (RSU), Kārlis Kalniņš (RTU), Nikolajs Oborins (LLU) un Krišjānis Nesenbergs (LU). Vēl vienam dalībniekam būs iespēja iekļūt finālā atlases kārtā interneta vidē, kas sāksies 21. aprīlī ResearchSlamYoutube kanālā. Savukārt visi septiņi šī gada finālisti cīnīsies par interesantām nominācijām un galvenajām balvām konkursa fināla pasākumā, kas notiks 19. maijā Spīķeru koncertzālē.

Pievienots 27/05/2016