Pārlekt uz galveno saturu

Publiskā diskusija "Latvijas ārpolitika: sasniegumi un izaicinājumi"

29. aprīlī Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) sadarbībā ar Latvijas Ārpolitikas institūtu organizēja publisko diskusiju par Latvijas ārpolitiku, tās sasniegumiem un izaicinājumiem.

Diskusijas dalībnieki bija Atis Lejiņš – partija "Vienotība", Edvīns Šņore – Nacionālā apvienības "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", Valdis Kalnozols – "Zaļo un Zemnieku savienība", Igors Pimenovs – "Saskaņa" sociāldemokrātiskā partija un Inga Bite no Latvijas Reģionu Apvienības, diskusijas moderators bija Kārlis Bukovskis no Latvijas Ārpolitikas institūta.

Publiskās diskusijas laikā tika runāts par galvenajām ārpolitikas problēmām, kas skar visus Latvijas iedzīvotājus. Viena no galvenajām tēmām bija jauniešu iesaistīšanās zemessardzes attīstībā, jo jauniešiem ir nepieciešams būt zinošiem kara draudu laikā, kā arī palīdzēt Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem.

"Latvijas iedzīvotājiem ir svarīgi saglabāt un būt pārliecinātiem par savu nacionālo identitāti" – diskusijas laikā šis jautājums bija viens no svarīgākajiem, jo, kā atzina diskusijas dalībnieki pašlaik situācija Latvijā nav stabila, jo bēgļu jautājums nav atrisināts. Pastāv draudi Latvijā uzņemtie bēgļi negribēs integrēties sabiedrībā un laika gaitā var zust nacionālā identitāte.

Latvija ir iestājusies NATO, ANO un pievienojusies Eirozonai, tāpēc Latvijas Reģionu apvienības pārstāve Inga Bite uzskata, ka Latvijai ir pilnvērtīgi jādarbojas organizācijās, kurās tā ir iestājusies un mums jādod savs pienesums šīm organizācijām.

Diskusijas noslēgumā tika pausts, ka salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm, Latvija ir maza valsts, bet tas nenozīmē, ka Latvija ir vāja, tāpēc vairāk ir jāatbalsta tas, ko vēlas Latvijas iedzīvotāju vairākums, nevis jādomā par lielvalstu interesēm. Ārpolitikai ir jābūt tādai, lai tā sekmētu zemkopības attīstību, celtu Latvijas iedzīvotāju dzīves līmeni un labklājību.

Pievienots 27/05/2016