Pārlekt uz galveno saturu

Dzīve vienā no Eiropas skaistākajām pilsētām- Budapeštā

Manu pirmo iespaidu par pilsētu izsaka mans pirmais pirkums- atslēgu piekariņš ar siluetiem un tekstu- I love Budapest. Šādas sajūtas tiešām mani pārņēma pirmos mēnešus, skaistie tilti, arhitektūras ēkas, labvēlīgie laika apstākļi, pakalns galvaspilsētas vidū, tiešām biju par visu sajūsmā.

Nedaudz par to, kā es nokļuvu tieši Budapeštā. Šis stāsts varētu būt diezgan garš, jo es izvērtēju ļoti daudzus faktorus pēc kuriem vadoties es atlasīju valstis uz kurām es gribētu braukt apmaiņas programmā, tad jau nācās pa vienai valstij no mana saraksta svītrot ārā dažādu iemeslu dēļ, kā, piemēram, tas, ka mācības nenotiek angļu valodā, kas man liekas ļoti svarīgi. Lielu paldies vēlos pateikt vecāko kursu studentiem, kuri dalījās ar savu pieredzi dažādās valstīs, it sevišķi Montai, kura pārliecināja un iedrošināja mani doties uz Budapeštu, izpalīdzēja vienmēr, kad man bija kaut kas neskaidrs par mācību sistēmu un dzīvi turp.

Došanās uz dzīves vietu bija neparasti mierīga, lai gan gandrīz visiem ir Tandem partneris (izvēlētās universitātes students, kurš palīdz iedzīvoties jaunajā vidē), man diemžēl nebija paveicies ar viņu, jo viņa daudz ceļoja apkārt, līdz ar to bija aizņemta un īpašu iniciatīvi būt par noderīgu Tandem partneri neizrādīja.  Bet tas tikai apstiprināja to, ka pati ar visu varu tikt galā, kamēr citi baidījās no kaut kā ne tā izdarīšanas vai ne tur nokļūšanas. No lidostas ar autobusu un metro līdz iepriekš ar facebooka palīdzību sarunātajai dzīvesvietai nokļuvu veiksmīgi. Pieturas tika skaitītas uz pirkstiem, jo sākumā sadzirdēt pieturu nosaukumus ungāru valodā bija praktiski neiespējami, bet ar laiku dzirde pierod pie šīs sarežģītās valodas.

Tā kā universitāte nepiedāvā kopmītnes, dzīvoju trīsistabu dzīvoklī kopā ar 2 meksikāņu meitenēm un 1 meksikāņu puisi. Dzīvošana kopā ar viņiem bija ļoti interesanta, jo iepazinu viņu mentalitāti, kultūras atšķirības, kā arī apguvu nelielus pamatus spāņu valodā, kam pretī tika mācīti latviešu valodas vārdi un frāzes.

Pirmajās nedēļās tika rīkoti visdažādākie pasākumi Erasmus studentiem: hostel parties, katru reizi iepazīstinot mūs ar labākajiem studentu bāriem un klubiem, sagaidīšana ar prezentācijām par mācību sistēmu, dzīvi Budapeštā, ungāru sasniegumiem un kultūru. Sadaloties grupās, spēlējot spēles, skatoties, kā arī pašiem piedaloties ungāru tautu dejās tikām iepazīstināti ar universitātes galvenās ēkas telpām. Tika rīkotas 3 ekskursijas gides pavadībā pa Budapeštu, katru reizi iepazīstinot mūs ar citu Budapeštas daļu.

ESN(Erasmus Student Network) ir vieni no labākajiem un foršākajiem cilvēkiem, kuri rūpējas par Erasmus studentiem, organizējot dažādas ekskursijas, ballītes, kultūras iestāžu apmeklējumus, laser tag, kino, internacionālo ēdienu, karogu vakarus, kā arī palīdz gan ikdienišķos, gan ar studijām saistītos jautājumos.  Pirmā kopīgā ekskursija, kurā devāmies, ja nemaldos ar pieciem pilniem autobusiem bija uz Balatona ezeru, vīnu pagraba apmeklēšanu, vīnu degustēšanu, termālā ezera izbaudīšanu, visdažādākajām iepazīšanās spēlēm un protams kopīgu ballīti. Tika piedāvāts doties arī nedēļas nogalē uz nometni, kurā bija arī Erasmus studenti no citām universitātēm, kā arī uz  Prāgu un Krakovu. Mēs izlēmām paši doties uz Prāgu, kā arī ekskursijās uz citām Ungārijas vietām, kā Esztergom, kur pār tiltu pārsoļojām uz Slovākiju un iekarojām arī Kekes (augstāko virsotni Ungārijā). Mācību ietvaros devāmies arī uz citām Ungārijas pilsētām, lauku ciematiem, diemžēl par visām ekskursijām ir jāmaksā pašiem.

Ungāri ir ļoti draudzīgi un atsaucīgi, studenti ir pieraduši komunicēt angliski. Arī uz ielas, veikalos, vienmēr būs kāds, kas prot angļu valodu, līdz ar to, ja sanāk nomaldīties Budapeštā, tad nav par ko uztraukties.

Mācības Corvinus University of Budapest notika angļu valodā, mūsu ainavu arhitektu grupā bijām divpadsmit Erasmus studenti, divos mācību priekšmetos ungāru studenti arī bija izvēlējušies šos priekšmetus, līdz ar to, tā bija lieliska papildus iespēja komunicēt un strādāt grupās kopā ar viņiem. Izmēģināju vairākas reizes ungāru volejbola treniņus, kā arī ar kursa biedrenēm semestra laikā apmeklējām kikboksa treniņus, kur vienmēr atradās kāds cits treniņa apmeklētājs, kurš tulkoja mums norādījumus no trenera. Treniņu apmeklēšanu citā valodā ir ļoti aizraujoša un treneri arī vienmēr izskatījās ieinteresēti  ar vēlmi mums kaut ko iemācīt.

Pasniedzējiem angļu valoda līmenis ir pietiekoši augsts, pasniedzēji ir ļoti zinoši savā jomā,  saprotoši, atvērti, izpalīdzīgi, ar viņiem runājam ne tikai kā ar pasniedzējiem, bet arī, kā ar draugiem.

Tas īsumā ir galvenais, ko es varu pateikt par noteikti neaizmirstamu mācību semestri un draugiem, kurus ieguvu Budapeštā! Tā ir pilsēta, kuru es iemīlēju pāris minūtēs! Pilsēta ar miljons iespējām, vieta, kur gribās atgriezties!

Lai arī uz kurieni Tu, lasītāj, vēlies doties, dari to, pārbaudīsi pats sevi un varbūt būsi pat pārsteigts, cik daudz tu spēj izdarīt viens pats! Ja baidies angļu valodas dēļ-tad Tev pat nav par ko uztraukties, jo es esmu dzīvs piemērs tam, ka, ne ar to labāko angļu valodas līmeni spēju komunicēt, Erasmus studenti ir tādi paši kā Tu-ar augstāku vai zemāku valodu zināšanu, bet visi viens otru saprot, un tas ir pats galvenais! Uz priekšu, ja jau reiz lasi veiksmes stāstus, tad nav ko šaubīties-ir jārīkojas! Lai veicas un noteikti izbaudi šo brīnumaino iespēju! Lai dzīvo ERASMUS! J

Pievienots 01/06/2016