Pārlekt uz galveno saturu

Erasmus+ studijas Budapeštas Corvinus universitātē, Ungārijā

Studiju joma: Ainavu arhitektūra un plānošana

Budapeštas pieredzeSpilgtākie iespaidi par studijām (studiju process, studiju kvalitāte)

Ierodoties Budapeštā mūs laipni uzņēma un sagaidīja, katram Erasmus dalībniekam nozīmētais Tandempartneris, kurš arī turpmāk vienmēr atbalstīja, palīdzēja, ja radās kādi jautājumi. Pirmajās studiju dienās notika pasākumi, kas palīdzēja veiksmīgāk iejusties jaunajā studiju vidē, saprast studiju procesu un notikumu secību. Ja radās kādi jautājumi, uz tiem vienmēr laipni tika atbildēts.

Izvēlēties mums piemērotākos studiju kursus bija ērti, jo universitātei ir sava informācijas sistēma, kurā ir iespējams izvēlēties sev interesējošākos studiju kursus no diezgan plaša piedāvājuma klāsta.

Studiju kursus vadīja ļoti zinoši lektori, kuri bija gan universitātes profesori, gan vieslektori ar profesionālu pieredzi un zināšanām attiecīgajā jomā. Nodarbībās notika daudz diskusiju par attiecīgo tēmu, kas lika vēl vairāk izprast stāstīto, kā arī izzināt situāciju par valstīm, no kurām ieradušies apmaiņas studenti. Daudz tika prezentēts un stāstīts arī par situāciju savā valstī, kas uzlaboja angļu valodas zināšanas un komunikācijas prasmes, jo visas studijas notika angļu valodā, un arī pasniedzēji labi pārzināja angļu valodu. Studiju process bija pieredzes un informācijas bagāts. Tika iegūtas vērtīgas gan teorētiskas, gan praktiskas zināšanas, kā arī neaizmirstama bija pilsētas apskate kopā ar pasniedzējiem, pārgājieni.

Par studentu dzīvi (sporta aktivitātes, ārpusmācību nodarbības, izklaides pasākumi)

Universitātē aktīvi darbojas Starptautiskā studentu apvienība (ESN), kas studentiem ik nedēļu piedāvāja dažādas ārpus studiju aktivitātes, ekskursijas (gan pa pašu Budapeštu, gan valsti, gan kaimiņvalstīm) un apmaiņas studentu kopīgus pasākumus (galvenajā universitātes ēkā), filmu vakarus, nakts izklaides, kas satuvināja studentus. ESN rīkotie pasākumi notika ļoti bieži un ar īpašu tematiku. Viens no iespaidīgākajiem ESN rīkotajiem pasākumiem, ko paši arī apmeklējām, bija divu dienu ekskursija dodoties līdz vietai, ko ungāri paši dēvē par savu jūru, proti, Balaton ezeru. Apskatījām skaistākās pilsētas, nodegustējām ungāriem raksturīgos vīnus, izspēlējām dažādas atraktīvas spēles, izbaudījām peldi termālajā baseinā kopā ar vēl 200 apmaiņas studentiem no visas pasaules.

Universitāte piedāvāja dažādas sporta aktivitātes (basketbols, volejbols, futbols u.c.), kurās varēja piedalīties gan individuāli, gan arī iesaistīties kādā no universitātes komandām. Par tām nebija jāmaksā papildus.

Budapešta ir populāra arī ar termālajiem baseiniem, kas nozīmē, ka lielas iespējas nodarboties ar kādu aktīvu sporta veidu bija arī tiem studentiem, kam patīk ūdens. Tomēr, ja kāds students vēlējās vienkārši savā nodabā paskriet vai uzspēlēt kādu bumbu brīvā dabā, tad bija iespējas doties uz kādu tuvāko parku vai promenādi, kur apvienot patīkamo (skaistās pilsētas apskati) ar lietderīgo (nodarboties ar sportu). Plašas iespējas apmeklēt kultūras pasākumus bija arī operas cienītājiem, ko nereti studenti arī izmantoja. Mums gan iecienītāki bija kino apmeklējumi, jo bija iespējas skatīties filmas arī orģinālvalodā. Bija iespēja arī papildus apgūt Ungāru valodu (Šo iespēju gan neizmantojām).

Būtiskākais par sadzīvi (transports, cenas, valoda, dzīvošanas iespējas)

Runājot par sabiedrisko transportu, mēs to ļoti novērtējām - jau sākot ar to, ka studentiem (pat ārzemju) bija iespēja iegādāties sabiedriskā transporta pasi, ne tikai uz nedēļu vai mēnesi, bet pat uz veselu semestri, kas sabiedriskā transporta izmantošanu padarīja daudz ērtāku un lētāku. Vienu pasi varēja izmantot visos sabiedriskajos transportos. Mēs vairāk izmantojām tramvajus un metro, kas kursēja ļoti bieži. Un, ja ar transportu kaut kas bija noticis, tad ātri vien viss tika novērsts vai atrasta kāda alternatīva, lai pasažieriem nerastos nekādas neērtības. Arī satiktie cilvēki sabiedriskajos transportos bija ļoti atsaucīgi un laipni.

Neskatoties uz to, ka mums ungāru valoda nebija pienācīgi apgūta, mums nebija pilnīgi nekādu problēmu sazināties ar vietējiem iedzīvotājiem vai veikalu pārdevējiem. Ja kāda no abām pusēm nesaprata viena otru, tad viss veiksmīgi tika noskaidrots ar žestu palīdzību. Cenas par pārtiku bija līdzīgas, kā Latvijā (neskatoties uz izmaiņām atsevišķām precēm). Tomēr cenas par apģērbu bija nedaudz zemākas, īpaši, ja mācēja atrast īpašus veikalus (kas nebija grūti). Bija pieejami daudzi lielveikali un tirgus.

Izmaksas par dzīvošanu mums nebija tik augstas kā citiem studentiem, jo savlaicīgi interesējāmies un atradām dzīves vietu. Ir jāņem vērā, ka katram studentam caur universitātes vai sociālo tīklu palīdzību pašam jāatrod sev dzīvoklis, vai kāda cita dzīvesvieta, jo universitāte nespēj piedāvāt visiem studentiem kopmītnes. Tomēr atrast ērtu dzīvokli nesagādā nekādas problēmas. Var meklēt arī caur aģentūrām, kas iespējami sadārdzina dzīvošanas izmaksas. Laba dzīvokļa cenas par vienu istabu vai vietu dzīvoklī vienam cilvēkam, izmaksāja sākot no 150 euro (bez komunālajiem maksājumiem).

Kultūratšķirības

Protams, katrai kultūrai ir savas raksturīgās iezīmes. Daudz lielāka pilsētas teritorija, internacionāla pilsēta, kalnains apvidus, īpaša arhitektūra un telpu interjers, ko varēja novērtēt dažādos bāros un izklaides iestādēs, savas nacionālās dejas un dziesmas. Cilvēki bija ļoti atvērti un laipni. Patīkams pārsteigums bija redzēt, ka ungāri ir atktīvi grāmatu lasītāji un moderno tehnoloģiju izmantotāji.

Ceļošanas iespējas, ievērojamākie apskates objekti

Ceļošanas iespējas bija diezgan plašas, jo Ungārija atrodas centrālajā Eiropas daļā, kas nozīmē, ka ir viegli aizceļot uz visām debess pusēm un visur ieraudzīt kaut ko jaunu un interesantu. Daudzi studenti izmantoja šīs iespējas aizceļot uz kaimiņvalstīm, tomēr mūsu mērķis bija vairāk iepazīt pašu ungāru kultūru un Ungārijas apkārtni. Personīgi mēs ar vilcienu devāmies uz Visegrad un Szendendre pilsētām, jo iepriekš no studentiem dzirdējām labas atsauksmes par šīm vietām.

Kā stāstīja citi studenti - bija samērā viegli noīrēt auto, un doties ceļojumā pašiem saplānojot savu maršrutu. Bija iespēja ceļot arī vairākas dienas no vietas, jo pasniedzēji bija atsaucīgi un saprata, ka arī ceļošanai ir liela nozīme. Tā teikt – visu varēja sarunāt. Tomēr arī nodarbību plāns bija veiksmīgi izveidots, lai nedēļas ietvaros varētu brīvi ceļot.

Mūsuprāt, Budapeštas iespaidīgākie apskates objekti bija krāšņā parlamenta ēka, Gallerta kalns, kura galotnē atrodas brīvības statuja, astoņi tilti pāri Donovas upei viens par otru dažādāks. Daudz parku un skvēru. Eiropā otrā vecākā metro līnija.

Ieteikumi citiem Erasmus+ dalībniekiem

Sargāt naudu un sekot līdzi tās izdevumiem, savlaicīgi domāt par dzīves vietas atrašanu, izbaudīt visu brīvo laiku, kaut vai apskatot pilsētu tikai ar kājām un sabiedrisko transportu, kā arī apskatīt pilsētu pēc iespējas vairāk gan dienas, gan nakts gaismā. Iepirkties lielveikalos, jo norēķināties ar skaidru naudu ir ļoti dārgi.

Izmantot ESN piedāvātās izklaides iespējas (pirms tam iegādājoties ESN karti). Uzturēt kontaktus ar Tandem partneri – mums ļoti palīdzēja orientēties dažādās neskaidrās situācijās. Atpūsties, iegūt jaunu pieredzi un zināšanas. Izmantot iespēju un nebaidīties runāt angļu valodā. Izbaudīt kādu no termālajiem baseiniem. Iesaku izmantot iespēju sazināties ar visiem (ārzemju un citiem studentiem, pasniedzējiem, pasākumu rīkotājiem) caur facebook.com un droši jautāt, kas jautājams. 

Madara Sildega un Rūdolfs Feldmanis,

2014./2015. studiju gads

Pievienots 01/06/2016