Pārlekt uz galveno saturu

Doktora grādu mežzinātnē ieguvis Ainārs Grīnvalds

Attēla autors: No LLU arhīva

20. jūnijā promocijas darbu „Stratēģiskās un taktiskās plānošanas sasaistes pilnveidošana galvenajā cirtē” aizstāvēja Ainārs Grīnvalds un ieguva doktora grādu mežzinātnē.

Meža apsaimniekošanas plānošana sākas ar stratēģisko vai ciršanas apjomu plānošanu, kurā cērtamās audzes izvēlas atbilstoši stratēģiskajiem mērķiem un nosacījumiem. Parasti Latvijā un Ziemeļvalstīs stratēģiskais mērķis ir maksimizēt audžu tīro tagadnes vērtību. Nākamais ir taktiskais vai cirsmu plānošanas līmenis, kurā atbilstoši stratēģijā noteiktajiem ciršanas apjomiem, atlasa cērtamās audzes un veido cirsmas. Pārejot no viena plānošanas līmeņa uz otru, jānodrošina līdzīga cērtamo audžu izvēle, un audžu tīrās tagadnes vērtības maksimizācijas principa pārcelšana no stratēģiskās uz taktiskās plānošanas līmeni.

Ņemot vērā tēmas aktualitāti, promocijas darba mērķis bija pilnveidot stratēģiskās un taktiskās plānošanas līmeņu sasaisti galvenajā cirtē, lai nodrošinātu, ka abos plānošanas līmeņos ciršanai atlasītu līdzīgas audzes. Lai sasniegtu mērķi, tika novērtēta meža inventarizācijas datu precizitāte pieaugušās audzēs Latvijā un noteikts risinājums to pilnveidei. Promocijas darbā izstrādāts jauns apaļo kokmateriālu iznākuma prognozēšanas risinājums, kurā audzes kvalitātes ietekmi raksturo audzes taksācijas rādītāji un reģionālā atrašanās vieta Latvijā. Autors arī novērtējis pilnveidoto plānošanas līmeņu sasaistes risinājumu – abos plānošanas līmeņos galvenajai cirtei atlasīto audžu līdzību un ekonomisko ieguvumu no pilnveidotā risinājuma ieviešanas.

Zinātniskajā darbā izstrādātais plānošanas līmeņu sasaistes risinājums nodrošina taktiskajā plānošanā cērtamo audžu izvēli līdzīgi kā stratēģiskajā plānošanā. Iegūtie pētījuma rezultāti nodrošinātu mežsaimniecības peļņas palielināšanos par 8,7% un audžu tīrās tagadnes vērtības palielināšanos par 9,9%, salīdzinot ar tradicionālajiem taktiskās plānošanas principiem.

Promocijas darba zinātniskais vadītājs ir Dr.silv. Dagnis Dubrovskis.

Ar promocijas darba kopsavilkumu var iepazīties LLU Fundamentālās bibliotēkas mājas lapā.

Pievienots 20/06/2016