Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! SIA "Itera Latvija" balva piešķirta VBF docentei Unai Īlei

16. jūnijā Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) notika svinīgā LZA, SIA "ITERA Latvija", a/s "Latvijas Gāze" un RTU Attīstības fonda balvu piešķiršanas ceremonija, ziņo LZA.

LZA, SIA "ITERA Latvija" un RTU Attīstības fonda balvu piešķir ievērojamiem Latvijas zinātniekiem un praktiķiem par izcilu veikumu vai mūža devumu vides, zemes un ģeogrāfijas zinātnēs vai par nozīmīgu vides izstrādes sistēmu veicināšanu. Pirmo reizi balva tika piešķirta 2001. gadā. Līdz šim balvu saņēmuši jau 28 zinātnieki un praktiķi.

Šogad LZA, SIA "ITERA Latvija" un RTU Attīstības fonda balva tika piešķirta LLU pētniecei Dr.arch. Unai Īlei par darbu "Dzīvojamo rajonu iekškvartālu ainaviskā kvalitāte Latvijas pilsētās" un ainavu arhitektūras jomas attīstības veicināšanu un popularizēšanu, darbojoties kā mācībspēks LLU Vides un būvzinātņu fakultātē, vadot maģistra studiju programmu un sagatavojot starptautiskā zinātniskā žurnāla “Landscape Architecture and Art” ainavu arhitektūras, arhitektūras un mākslas zinātnes jomā izdevumus.

Docentes Unas Īles zinātniskais darbs ietver nozīmīgu pētījumu par dzīves vides kvalitāti veidojošām urbānām sistēmām un ir apkopots zinātniskā monogrāfijā un zinātniskās publikācijās. Tajā analizēta ainaviskās kvalitātes problemātika postsociālisma valstu lielmēroga dzīvojamos rajonos, to iekškvartālos. Izpētīts 20. gadsimta 60. - 80. gadu dzīvojamās ārtelpas funkcionālais plānojums un apstādījumu problemātika lielmēroga dzīvojamo iekškvartālu teritorijā. Pētījumā iegūti nozīmīgi rezultāti, kas raksturo 20. gadsimta otrās puses iekškvartālu ainaviskās telpas kvalitāti Latvijas pilsētās, kas no teorētiskās atziņu bāzes integrēti vairākos iekškvartālu būvprojektos. Tieši docentes Una Īles veiktā pētījuma zinātniski teorētiskais atziņu pamatojums un izpratne par iekškvartālu ainavisko kvalitāti pakāpeniski popularizēta un veiksmīgi integrēta objektos dabā. Una Īle vairākus gadus pēc kārtas kā mentore aktīvi ņēmusi dalību Lielās Talkas Pagalmu Sakopšanas projektā un SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” pagalmu aktivitātē. Sadarbojoties ar aktivitāšu organizatoriem, kopīgiem spēkiem realizējot un sakārtojot 5 iekškvartālu teritorijas 2013. gadā S.Eizenšteina ielā 63, Rīgā un Nameja ielā 2, 2a, 4, Jelgavā, 2014. gadā Grēdu ielā 1, Rīgā, 2015. gadā Lielajā ielā 8, 10, Kr.Barona ielā 5, Jelgavā un Loka maģistrālē 7, 11, 13,15, Jelgavā.

Unas Īles veiktie pētījuma rezultāti prezentēti gan starptautiskās, gan Latvijas mērogā zinātniski pētnieciskās konferencēs un semināros, kā arī vizītē pie Vācijas federālā prezidenta Joahima Gaukas(Joachim Gauck) Pilsoņu svētkos, Berlīnē, Vācijā 2014. gadā. Docentei Unai Īlei ir LZP eksperta tiesības arhitektūras nozares ainavu arhitektūras apakšnozarē, ir LLU Ainavu arhitektūras promocijas padomes locekle, redkolēģijas locekle Viļņas Gediminas Tehniskās universitātes starptautiskajā zinātnisko rakstu krājumā “Science – Future of Lithuania”, kā arī aktīva Latvijas ainavu arhitektūras biedrības (LAAB) biedre un kopš 2015. gada ir Eiropas Ainavu Arhitektūras Skolu Asociācijas(ECLAS) komisijas locekle, kas ņēmusi dalību starptautisku zinātniski praktisku projektu realizēšanā.

LZA, SIA "ITERA Latvija" un RTU Attīstības fonda balva tika pasniegta arī Dr.biol. Lailai Ikasei par darbu kopu "Dārzkopības zinātne videi draudzīgu augļu dārzu izveidē". Kopumā pasākumā tika pasniegtas sešas balvas, arī LZA, a/s "Latvijas Gāze" un RTU Attīstības fonda balva.

Pievienots 20/06/2016