Pārlekt uz galveno saturu

Inženierzinātņu doktora grādu ieguvusi Dace Cīrule

Attēla autors: No LLU arhīva

21. jūnijā promocijas darbu "Termiski modificētas lapkoku koksnes dekoratīvās īpašības un to stabilitātes uzlabošana pret vides faktoru iedarbību” aizstāvēja Dace Cīrule un ieguva inženierzinātņu doktora grādu.

Viena no mūsdienu aktualitātēm ir ilgtspējīgas attīstības nodrošināšana, kas cieši saistīta ar centieniem arvien plašāk dzīves vidē izmantot materiālus, kas iegūti no vietējiem, atjaunojamiem resursiem un pēc kalpošanas termiņa beigām būtu viegli utilizējami. Taču būtisks faktors, kas apgrūtina koksnes konkurētspēju ar citiem materiāliem un kavē to vēl plašāku izmantošanu, ir tās nenoturība pret apkārtējās vides iedarbību. Īpaši aktuāla koksnes modifikācija kļūst Eiropas valstīs, kad arvien stingrāk tiek kontrolēta un ierobežota biocīda lietošana, kas ilgstoši bija galvenais paņēmiens koksnes ilgizturības nodrošināšanai. Koksnes termiskās modifikācijas procesā netiek izmantotas ķimikālijas, un koksnes struktūra un īpašības izmainās koksnes ķīmisko komponentu autokatalītisku reakciju rezultātā, tā padarot šo metodi par videi salīdzinoši draudzīgu, turklāt termiskās modifikācijas iekārtas ir relatīvi vienkāršas un kapitālizmaksas zemas, kas nosaka, ka koksnes termiskās modifikācijas apjomi varētu pieaugt.

Ņemot vērā tēmas aktualitāti, promocijas darba mērķis bija ar speciāli veidotiem plēvi neveidojošiem virsmas pārklājumiem uzlabot termiski modificētas lapkoku koksnes dekorativitātes noturību pret vides faktoru izraisītām pārmaiņām.

Promocijas darba rezultātā ir noskaidrots koksnes krāsu veidojošo hromoforu grupu izmaiņu raksturs termiskās modifikācijas procesā un noteikta šo hromoforo grupu saistība ar koksnes ķīmiskajiem komponentiem. Ir veikta termiski modificētas koksnes krāsas homogenitātes un stabilitātes analīze, kā arī izpētītas termiski modificētas koksnes novecošanās procesu  īpatnības.

Promocijas darbā veiktais pētījums ir ar praktisku nozīmību, proti, zināšanas par koksnes krāsas veidošanos termiskās modifikācijas procesā palīdz pareizi plānot dekoratīvam lietojumam paredzētu koksnes materiālu modifikācijas procesu, kā arī iegūtā informācija par termiski modificētas koksnes novecošanās īpatnībām ļauj mērķtiecīgi veidot efektīvus, ekonomiski un ekoloģiski pamatotus pārklājumu sastāvus tās optimālai aizsardzībai pret vides faktoru iedarbību. Zinātniskā darba rezultātā izstrādāta termiski modificētas koksnes aizsardzībai un dekorativitātes saglabāšanai piemērota, plēvi neveidojoša pārklājuma kompozīcija ar paaugstinātu atjaunojama augu valsts izcelsmes komponenta – linsēklu eļļas – īpatsvaru saistvielas sastāvā un optimizētu funkcionālo piedevu kvalitatīvo un kvantitatīvo sastāvu.

Promocijas darba zinātniskie vadītāji – Dr. habil. sc. ing., Dr. h. silv. Henn Tuherm un Dr. chem. Bruno Andersons.

 Ar promocijas darba kopsavilkumu var iepazīties LLU Fundamentālās bibliotēkas mājas lapā.

Pievienots 21/06/2016