Pārlekt uz galveno saturu

7 mīti par LLU jeb ko Tu nezināji par universitāti Jelgavā

Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) ir viena no mītiem apvītākajām universitātēm Latvijā. Vai nu seno tradīciju, atrašanās vietas vai neizskaidrojamu citu iemeslu dēļ tā daudzos prātos raisa sapņu un fantāziju mošanos.

  1. LLU atrodas dziļi Latvijas laukos.

Ja vien vārds "Jelgava” kādam asociējas ar laukiem, nevis ceturto lielāko pilsētu Latvijā, iespējams, kaut kāda patiesība šajā mītā ir meklējama. Bet ja nopietni – LLU atrodas Jelgavā, 40 km attālumā no galvaspilsētas Rīgas un tā ir viegli sasniedzama ar jebkāda veida transportu – automašīnu, autobusu, vilcienu vai pat nelielu kuģīti vai lidmašīnu. Jā, tieši tā – Lielupe, kuras krastā ir izvietota LLU, ir kuģojama upe, un Jelgavā ir arī savs lidlauks.

  1. Visa LLU "ietilpst” Jelgavas pilī.

Unikālā, barokālā laikmeta Jelgavas pils ir lielākā pils Baltijā. Visi ar LLU saistītie to parasti sauc par savām mājām, taču par spīti tās iespaidīgajiem apmēriem visiem LLU studentiem un fakultātēm tajā vietas nepietiek. Patiesības labad jāsaka, ka šobrīd Jelgavas pilī izvietotas tikai divas no astoņām fakultātēm – Informācijas tehnoloģiju un Lauksaimniecības fakultātes – un universitātes administrācija, bet pārējās veido savdabīgu universitātes pilsētiņu Jelgavā un atrodas dažādās ēkās netālu no tās. Bet ja ne visi LLU studenti, tad grandiozā Rundāles pils gan lieluma ziņā "ietilptu” Jelgavas pils pagalmā.

  1. LLU sagatavo speciālistus tikai vienā, šaurā nozarē.

LLU vēsturiski ir veidojusies kā lauksaimniecības akadēmija, un tieši šīs tradīcijas dēļ universitāte nes ar vienu nozari saistītu nosaukumu. Bet līdzīgi kā ir mainījusies Latvijas tautsaimniecības struktūra, kurā no lauksaimniecības kā galvenā ekonomikas virzītājspēka 20. gs. sākumā ir notikusi pāreja uz daudznozaru ražošanu 20. gs. beigās, mainījusies arī universitātes būtība. Latvija vairs nav agrāra valsts, tāpat kā lauksaimniecības nozare nav vienīgā, kurā jaunieši var gūt zināšanas, studējot LLU. Patiesībā universitāte šodien studētgribētājiem piedāvā vairāk kā 60 studiju programmas vienā no trijiem īstenotajiem virzieniem – biozinātnēs, inženierzinātnēs vai sociālajās zinātnēs.

  1. LLU ir īstena padomju laika universitāte un visiem studentiem rudenī jādodas kartupeļu talkās.

Kartupeļu talkas rudenī bija vienas no neskaitāmajām, kurās bija jāpiedalās studentiem padomju laikos. Tā laika absolventiem vēl joprojām ir saglabājušās "siltas” atmiņas par aizvadīto laiku kolhozu laukos. Diemžēl vai par laimi šodien universitātē nekas tāds vairs nenotiek. Patiesības labad gan jāsaka, ka no lauku gaisa ieelpošanas plaušās nevar izvairīties neviens klātienē studējošais, jo visiem 1. kursa studentiem ir obligāta iepazīšanās ar lauku saimniecību un pāris dienu prakse LLU mācību un pētījumu saimniecībā "Vecauce”. Taču, ja kāds cer šīs prakses laikā izbaudīt kartupeļu talkas burvību, tad veltīgi, jo prakses uzdevums ir iepazīstināt studentus ar daudznozaru uzņēmuma lauksaimniecībā darbību un parasti studenti dodas ekskursijās uz moderni aprīkotām govju fermām, biogāzes ražotni, tehnikas darbnīcām, augļkoku stādījumiem un svaigās produkcijas glabātavām.

  1. LLU absolventi visbiežāk kļūst par bezdarbniekiem un pēc studijām nespēj atrast darbu.

Tas ir visbiežāk paustais mīts par LLU, kuram nav nekāda pamatojuma realitātē. LLU izglītību ieguvuši un karjeras sākuši informācijas tehnoloģiju jomas jaunie spīdekļi, Latvijas lielāko zemnieku saimniecību īpašnieki, lielāko kokapstrādes, enerģētikas u.c. nozaru uzņēmumu vadītāji, tāpat kā talantīgi pedagogi, sociologi, veterinārārsti un ainavu arhitekti. Jelgava ir vieta, kur top veiksmīgas karjeras. Vai zināji, ka LLU absolventu vidū ir motosportists un zemnieku saimniecības vadītājs Jānis Vinters, AS "Latvenergo” valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs, Latvijas Basketbola savienības viceprezidents Edgars Šneps, AS "Latvijas Finieris” valdes priekšsēdētājs Jānis Ciems vai Latvijas Civilās Aviācijas Aģentūras IT sektora vadītājs Ivo Tukris? Un šie kungi ir tikai daži no desmitiem tūkstošu absolventu, kuri savu izglītību ieguvuši Jelgavā, turklāt lielākā daļa savas darba gaitas jau sākuši studiju laikā, pateicoties veiksmīgam darbam praksēs.

  1. Pavasara palu laikā studijas LLU nenotiek Jelgavas pilī, jo tā applūst.

Lielupe patiesi ir pāris soļu attālumā no Jelgavas pils. Pat vairāk – Jelgavas pils atrodas uz salas, ko veido 2 upes – nelielā Driksa un iespaidīgā Lielupe. Taču, kā liecina vēstures avoti, pavasara palu laikā var applūst puse Jelgavas un lielākā daļa no Pils salas, uz kuras atrodas Jelgavas pils, bet pati pils nekad nav bijusi ūdenī un pali nav bijuši iemesls lekciju atcelšanai. Patiesības labad gan jāsaka, ka piebraucamais ceļš, kas izveidots mūsdienās, lielāku palu laikā applūst, bet vēsturiskais gājēju ceļš vienmēr ir sauss. Mūsu senči zināja, kā un kur būvēt savas mājas.

  1. LLU mācās tikai studenti no laukiem.

Ja kādam skrupulozam burta kalpam ir pietiekami daudz brīvā laika, tad viņš var izskatīt LLU uzņemšanas noteikumus, lai pārliecinātos, ka studenta dzīvesvieta nav atlases kritērijs studijām Jelgavā. Bet ja nu tomēr rīdzinieki, jelgavnieki, liepājnieki, rēzeknieši vai kādas citas pilsētas iedzīvotāji lasa šo rakstu, tad esat mierīgi – pilsētnieki LLU netiek diskriminēti. Plašajā LLU saimē studē visdažādākie jaunieši no visas Latvijas, un ir pilnīgi vienalga, kur viņi dzīvo, kāds ir viņu ģimenes stāvoklis vai ko viņi ēd vakariņās. Visu izšķir tikai centralizēto eksāmenu sertifikāts!

Uzzini patiesību par LLU un apmeklē www.llu.lv.

Pievienots 22/06/2016