Pārlekt uz galveno saturu

Noslēgusies uzņemšana LLU

Ar uzņemšanas nakts pasākumu 12. jūlijā noslēdzās reflektantu pieteikumu pieņemšana uz Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) pamatstudiju un augstākā līmeņa studiju vietām. Pēdējā brīža iespēju pieteikties studijām Jelgavas pilī izmantoja 90 topošie bakalauri un 37 maģistranti.

"Uzņemšanas naktī pamatstudijās jaunus pieteikumus apstiprināja 75 reflektanti, bet apmēram vēl 15 atnāca mainīt prioritātes vai pielikt klāt jaunas programmas. Savukārt maģistra studijām pieteicās 37 reflektanti. Pirmajās divās stundās pat veidojās neliela rinda, un strādājām līdz pat pusnaktij, jo plkst. 23.50 ievadījām datus pēdējam reflektantam. Interesanti, ka plkst. 23.20 bija ieradies pamatstudiju reflektants, kurš pats vēl nebija izveidojis pieteikumu un kurš bija mūsu Atvērto durvju dienu konkursa uzvarētājs, kas viņam deva iespējas ārpus uzņemšanas konkursa iegūt valsts finansētu studiju vietu Vides un būvzinātņu fakultātes studiju programmā "Zemes ierīcība un mērniecība”,” stāsta Studiju centra vadītāja Sandra Sproģe.

Šajā gadā vienotajā elektroniskās uzņemšanas sistēmā portālā www.latvija.lv reģistrējušies 8194 reflektanti, kas iesniedza pieteikumus studijām 11 Latvijas augstskolās. Tādējādi šogad kopumā Latvijā ir par nepilniem 300 studētgribētājiem mazāk nekā pērn.

Noslēdzoties vienotajai uzņemšanai, uz LLU pamatstudijām saņemti 820 pirmās prioritātes pieteikumi, un kopumā LLU studiju programmas pieteikumos minētas 3011 reizes. Salīdzinājumā ar 2015. gadu studētgribētāju interese par LLU programmām ir nedaudz pieaugusi, lai gan kopējais studētgribētāju skaits Latvijā ir samazinājies, jo iepriekšējā gadā tika saņemti 807 pirmās prioritātes pieteikumi un LLU studiju programmas pieteikumos minētas retāk – 2868 reizes.

Populārākā pilna laika pamatstudiju programma šobrīd ir "Veterinārmedicīna", kas saņēmusi 94 pirmās prioritātes pieteikumus. Tai seko "Lauksaimniecība" (75), "Ekonomika" (61), "Mežinženieris" (60), "Datorvadība un datorzinātne" (39), "Būvniecība" (39) un "Pārtikas produktu tehnoloģija" (37).

Savukārt uz augstākā līmeņa studijām saņemti 440 pieteikumi pilna laika un 21 pieteikums nepilna laika studiju vietās, kas ir nedaudz mazāk nekā iepriekšējā gadā. Lielākais pieteikumu skaits iesniegts programmās "Ekonomika" – 81, "Projektu vadība" – 54, "Uzņēmējdarbības vadība" – 42, "Lauksaimniecība" - 27 un "Pārtikas zinātne" – 27. Turklāt atsevišķās maģistra studiju programmās izveidojies konkurss uz valsts finansētajām studiju vietām. Programmās "Meža ekonomika un politika", "Meža darbi un tehnika", "Meža ekoloģija un mežkopība", "Projektu vadība" un "Uzņēmējdarbības vadība" uz tā saucamo "budžeta" vietu pretendē vairāk kā divi cilvēki uz vienu studiju vietu.

Konkurss uz pamatstudijām vienotajā uzņemšanā norisināsies divās kārtās. Pirmās kārtas rezultāti tiks paziņoti 15. jūlijā pēc plkst. 17, otrās kārtas rezultāti – 19. jūlijā pēc plkst. 17. Konkursa rezultāti tiks paziņoti portālā www.latvija.lv, kā arī īsziņu un elektroniskās vēstules veidā. Turpretim rezultāti par konkursu uz augstākā līmeņa studijām būs zināmi no 15. jūlija, zvanot uz attiecīgās fakultātes dekanātu. LLU absolventi tos varēs aplūkot LLU Informatīvajā sistēmā, izmantojot savus pieejas datus.

Provizoriskie uzņemšanas rezultāti liecina, ka dažās studiju programmās vēl būs pieejamas valsts finansētās studiju vietas un maksas vietas, taču par konkrētu vakanto studiju vietu skaitu LLU ziņos pēc 22. jūlija, kad tiks apkopoti rezultāti par studiju līgumus noslēgušajiem reflektantiem.

Interesenti, kas nepaspēja pieteikties studijām, aicināti izmantot papildus uzņemšanas iespēju, jo plānots, ka LLU no jūlija beigām turpinās uzņemšanu uz vakantajām studiju vietām. Detalizēta informācija par LLU studiju programmām atrodama portālā www.llu.lv, sadaļā "Nāc studēt".

Pievienots 13/07/2016