Pārlekt uz galveno saturu

Notiek Agrometrikas konference “Matemātika un statistika sabiedrības ilgtspējīgai attīstībai”

Attēla autors: No LLU arhīva

No 15. līdz 17. septembrim Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) norisinās X Baltijas-Ziemeļvalstu Agrometrikas konference “Matemātika un statistika sabiedrības ilgtspējīgai attīstībai,” kurā piedalās Baltijas valstu universitātes no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Agrometrikas tīklojums pastāv jau no 1998. gada, apvienojot Baltijas un Ziemeļvalstu tā saukto, Lauksaimniecības universitāšu matemātiķus un statistiķus, kā arī šobrīd tīklojumam ir aicināti pievienoties reģionālās universitātes, kas pēc būtības arī ir vērstas uz lauku attīstību reģionu griezumā.

Konferences laikā tiks prezentēti 20 referāti, kā arī notiek plenārsēde un piecas lekcijas. Šajā konferencē piedalās četras augstskolas no Latvijas – Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Universitāte (Matemātiķi no FIZMAT) un Ventspils Augstskola. Lietuvu pārstāv divas augstskolas - Aleksandra Stulginska Universitāte un Šauļu Universitāte, savukārt Igauniju pārstāv viena augstskola -  Igaunijas Dzīves Zinību Universitāte.

Konferences pirmajā dienā notika pieredzes apmaiņa starp augstskolām, tās iepazīstināja ar savām matemātikas un statistikas studiju programmām, mācību metodēm, kredītpunktu sistēmu u.c. Šī konference noteikti kļūs par pagrieziena punktu attīstībā – matemātika un statistika ilgtspējīgai attīstībai.

Sadarbības rezultātā tiek veidoti diagnostikas testi matemātika, ko šogad pildīja visi LLU pirmā kursa studenti, ir izveidoti 2001. gadā un visas augstskolas tos arvien pilda, tādējādi iespējams salīdzināt studentu priekšzināšanas matemātikā Baltijas valstīs, kā arī tiek veidoti kopīgi standarti matemātikā un, lai šo īstenoti tika pieaicināti arī programmu direktori.

Bet šobrīd notiek reāls darbs pie studiju kursu izveides par matemātikas pielietojumu, lai studentos veidotu prasmi izprast resursu izlietojuma problēmas (pamatstudiju studentiem un maģistrantiem), kā arī tiek izstrādāts ietvars, lai izprastu, kā organizēt statistikas konsultācijas.

Konference notiek Nordplus Augstākās izglītības programmas projekta Nr. NPHE-2016/10342 "Izpratnes veidošana par matemātikas lomu speciālista kompetences sekmēšanā ilgtspējīgas attīstības kontekstā“ ietvaros.

 

Pievienots 16/09/2016