Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! LLU zinātnieku darbs atzīts par gada sasniegumu zinātnē

Latvijas Zinātņu akadēmija, izvērtējot vairāk nekā 50 iesniegtos priekšlikumus dažādās zinātņu nozarēs, nosaukusi 11 nozīmīgākos sasniegumus Latvijas zinātnē 2016. gadā, starp kuriem viens ir LLU zinātnieku pētījums. Turklāt īpaša atzinība izteikta vēl vienam mūsu zinātnieku pētījumam.

Kā viens no gada nozīmīgākajiem sasniegumiem teorētiskajā zinātnē atzīta LLU Dārzkopības institūta atbildīgās redaktores Lailas Ikases vadībā veidotā monogrāfija “Augļkopība”, kas ir apjomīgākā zinātniskā monogrāfija augļkopības nozarē pēdējo 50 gadu laikā.

Izdevums ietver gan augļkopības teoriju, gan praksi, kā arī sniedz ieskatu Latvijas augļkopības zinātnes vēsturē. Grāmata padziļināti iepazīstina ar augļaugu bioloģiju, to bioķīmiskajiem un fizioloģiskajiem procesiem. Tiek analizēta vides ietekme un risinājumi augu stresa mazināšanā. Liela vērība veltīta ziemcietībai kā vienam no limitējošiem faktoriem augļaugu audzēšanā. Grāmata iepazīstina ar mērenā klimata augļaugu sugām un šķirnēm un raksturo mūsdienās lietotās augļaugu selekcijas metodes, t.sk. molekulārās bioloģijas metožu izmantošanas iespējas, kā arī sasniegumus selekcijā Latvijā un pasaulē. Balstoties uz jaunākajiem pētījumiem un pieredzi Latvijā un ārvalstīs, aprakstītas tradicionālās un modernās tehnoloģijas augļaugu pavairošanā, dārzu ierīkošanā un kopšanā, ražas uzglabāšanā.

Savukārt īpaša atzinība - LZA prezidenta Goda raksts - tiks piešķirts LLU, Agroresursu un ekonomikas institūta un Rīgas Stradiņa universitātes pētnieku grupai Pārtikas tehnoloģijas fakultātes vadošās pētnieces Evitas Straumītes vadībā, kuri izstrādājuši inovatīvus risinājumus kailgraudu auzu un miežu un tritikāles izmantošanai cilvēku veselības nodrošināšanai. Sadarbībā ar Norvēģijas zinātniekiem veikti pētījumi par kailgraudu miežu un auzu un tritikāles audzēšanas iespējām Latvijā un Norvēģijā, izstrādāta tehnoloģija diedzētu pārslu ražošanai, saglabājot bioloģiski aktīvās vielas un veikts klīniskais pētījums par diedzētām pārslām cilvēku veselības nodrošināšanai. Pētījuma mērķis ir uzkrāt zināšanas par tritikāles, kailgraudu miežu un auzu izmantošanas iespējām cilvēku veselības nodrošināšanai.

LLU zinātnieku grupa veikusi pētījumus, kas saistīti ar bioloģiski aktīvo vielu noteikšanu graudaugos, to izmaiņām diedzēšanas procesā un izstrādājusi diedzētu pārslu tehnoloģiju. RSU zinātnieki veikuši pētījumus par diedzētu graudu pārslu ietekmi uz cilvēku veselību. Pētījumu rezultāti ir publicēti zinātniskās publikācijās, pētījumā iesaistīti doktoranti, par rezultātiem ziņots starptautiskās konferencēs, kā arī audzētājiem, ražotājiem, mediķiem un interesentiem. Pētījums veikts ar Norvēģijas finanšu instrumenta atbalstu projekta "Inovatīvi risinājumi kailgraudu auzu un miežu un tritikāles izmantošanai cilvēku veselības nodrošināšanai" ietvaros (NFI/R/2014/11).

Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātnieku darbs tiek atzinīgi novērtēts jau otro gadu pēc kārtas, jo Iepriekšējā gadā LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētnieču Ilgas Gedrovicas un Sandras Muižnieces-Brasavas izstrādātās, zinātniski pamatotās ar šķiedrvielām bagātinātās graudaugu pārslas tika atzītas par 2015. gada zinātnes sasniegumu, kurš ir veiksmīgi komercializēts un reģistrēts ar preču zīmi “Milzu!”.

Pievienots 29/12/2016