Pārlekt uz galveno saturu

DIVPUSĒJĀS LATVIJAS – NORVĒĢIJAS SADARBĪBAS VEICINĀŠANAS VIZĪTE NORVĒĢIJĀ (Līguma Nr. BFP/2017/13)

Attēla autors: No LLU arhīva

Pētniecības projekta "Inovatīvi risinājumi kailgraudu auzu un miežu un tritikāles izmantošanai cilvēku veselības nodrošināšanai" zinātniskā vadītāja Evita Straumīte un vadošā pētniece Zanda Krūma no 21 līdz 24 maijam piedalījās divpusējās Latvijas – Norvēģijas sadarbības veicināšanas vizītē Bergenā, Norvēģijā.

 

Turpmākai sadarbības plānu veidošanai un apspriešanai vizītē piedalījās arī projekta sadarbības partnera no Norvēģijas NIBIO pārstāve Ieviņa Stūrīte. Pasākumu organizēja IZM sadarbībā ar Norvēģijas starptautiskās sadarbības centru izglītībā. Vizītes ietvaros tika apmeklētas trīs augstskolas Bergenā: Rietumu Norvēģijas Lietišķo zinātņu  universitāte (Western Norway University of Applied Sciences (HVL), Bergenas universitāte un Norvēģijas Ekonomikas augstskola (Norwegian School of Economics (NHH). Rietumu Norvēģijas Lietišķo zinātņu  universitātē bija tikšanās ar ārējo sakaru oordinatori, kura stāstīja par universitāte un studiju virzieniem, kā arī bija noorganizēta tikšanās ar dažādu faultāšu pārstāvjiem. Šajā universitātē tiek realizēta programma Sabiedrības Veslība (Public Health), kas dod iespējas sadarbībai veicot dažādus pētījumus par bioloģiski aktīvo savienojumu nozīmi uzturā. Līdzīgi arī Bergenas universitātē bija iespēja iepazīties ar universitāti kopumā un tur tiek realizētas medicīnas studiju programmas, un veikti zinātniskie pētījumu. Turpmākā sadarbība būtu iespējama veidojot kopīgus projekta pieteikumus un piesaistot Bergenas universitātes pārstāvjus, kā dalībniekus, lai veiktu detalizētus klīniskos pētījumus. Norvēģijas Ekonomikas augstskola ir specializējos dažādos ekonomiska rakstura pētījumos, bet tai ir cieša sadarbība ar Jūras produktu Inovāciju klāsteri (Seafood Innovation Cluster), kurā darbojas 70 industriālie partneri, kas pārstāv visu jūras produktu ražošanas tehnoloģisko ķēdi, kā arī ir izveidota maģistra programma ilgstspējīgām inovācijām globālā jūras produktu attīstībā (Sustainable Innovation in Global Seafood). Tā kā Pārtikas tehnoloģijas fakultātē pašlaik ir uzsākts projekts par inovatīvām tehnoloģijām zivju pārstrādē, sadarbība varētu būt ļoti noderīga.

Pievienots 01/06/2017