Pārlekt uz galveno saturu

Jauni iespaidi pateicoties Prāgas Dzīvības zinātņu universitātei

Studiju joma: Iestāžu un uzņēmumu ārējie sakari

Čehijas pieredzeJau no vidusskolas laikiem bija nācies dzirdēt, cik tā ir vienreizēja iespēja studiju laikā aizbraukt mācīties uz citu valsti. Un ja tu dzirdi kaut ko pietiekami bieži, tas paliek ar tevi. Un kad man parādījās pirmā iespēja uzreiz pēc pirmā mācību gada doties studēt ārvalstīs, es to ar nepacietību īstenoju. Lai gan ir jāizrokas ne vienai vien papīru kaudzei un jāpārtaisa ne viens vien dokuments gan mājas augstskolā, gan ārvalstu, kad tas ir izdarīts, nekas nestāv vairs ceļā uz semestri, kas mainīs tavu turpmāko dzīvi. Tas ir nedaudz salkani teikts un varbūt tiešām semestris ir pārāk īss laiks lai tik ļoti mainītu tavu dzīvi, bet no pieredzētā varu teikt, ka neatkarīgi kur tu atgriezies- Latvijā, Francijā vai Islandē,- tu atgriezies ar nedaudz savādāku domāšanu, savādāku pieredzi un savādāku nākotni.

Es zināju par valstīm uz kurām es nevēlos doties. Lasot tādus pašus rakstus kā šo, meklējot „googlē” informāciju un atsauksmes, kā arī skatoties līdzību programmās, manu uzmanību piesaistīja viena no skaistākajām Eiropas pilsētām - Prāga. Lai gan mums ir jāraksta 3 kadidātvalstis uz kurām doties, es zināju, ka man ir viena izvēle.

Mūsu valsts nav lielākā un mēs pārsvarā zinām kā izskatās galvenās mūsu augstskolas, tāpēc beidzot, ierodoties Dzīvības zinātņu universitātē Prāgā, man pavērās augstskolas komplekss ar modernām fakultātēm, mācību un atpūtas telpām. Tā ir vesela pilsētiņa nevis tikai skolas ēka. Prāgas universitātei ir liela pieredze ar ārvalstu studentiem- viņi jau zina kādas ir mūsu galvenās raizes un kur mums ir lielākās problēmas. Viņi iesaistās, palīdz un risina mums satraucošos jautājumus, atceroties, ka mēs braucam gūt jaunu pieredzi un zināšanas.

Sākumā visi ir nedaudz piesardzīgāki, bet redzot sev apkārt simtiem līdzīgus Erasmus studentus no visām pasaules malām - Amerikas, Kanādas, Spānijas, Rumānijas, Turcijas un vēl desmitiem citu valstu,- tu sajūties labāk, ieintriģēts kas notiks drīzumā. Un arī redzi, ka šī universitāte ir pieprasīta un ne jau tā pat vien. Es varēju redzēt un izjust savādāku izglītības sistēmu un procesus, man bija iespēja mācītie pie čehu, amerikāņu, kanādiešu, spāņu un citu valstu pasniedzējiem. Es studēju savādākā veidā, man apkārt nepārtraukti bija multinacionāla vide, es piedzīvoju lietas, ko nekad nebiju iedomājusies redzēt vai darīt ar cilvēkiem, kurus nezināju pirms 5 dienām, bet tagad mēs plānojam kopā ceļojumus, runājam par ģimenēm un gatavojam kopā vakariņas.

Ir vērts pievērst uzmanību kādas ir kaimiņvalstis, jo vairāk, jo interesantāk. Tas nav istabiņā sēdēšanas laiks, par to vari aizmirst - traki piedzīvojumi, izklaides iespējas tevi gaida visur. Un nevajag pārlieku raizēties par savām angļu valodas zināšanām, es satiku studentus ar tik dažādām valodas zināšanām un līmeņiem, bet viens no iemesliem jau ir, lai mums rodas reālas iespējas uzlabot sevi, kā arī žestu valodu neviens vēl nav atcēlis.

Atgriezties bija nedaudz grūtāk pat kā aizbraukt, jo kā vienmēr pietrūkst laika un jauniegūtas mājas un draugus diemžēl ir jāpamet. Taču ar mani paliek lieliskas atmiņas, pieredze, jauniegūtās zināšanas un kontakti gandrīz visā pasaulē. Atvērtas durvis viņu mājās. Esmu laimīga par iespēju būt daļai no šīs programma un ceru, ka man vēl būs iespēja doties Erasmus+ piedzīvojumā.

Beāte Kaktiniece

2015./2016. studiju gads

Pievienots 25/07/2017