Pārlekt uz galveno saturu

Neatsverama pieredze un zināšanas pateicoties Erasmus

Attēla autors: No LLU arhīva

Studiju joma: Informācijas tehnoloģijas

Malangas skatsVienmēr bija licies, ka Erasmus apmaiņas braucieni ir tiem drosmīgajiem un tiem, kam svešas zemes un kultūras nav svešas. Es savukārt savā dzīvē nebiju daudz un tālu ceļojusi, kā arī nejutos droši viena un svešās vietās. Taču pietika ar vienu ideju un lēmumu, lai es piedzīvotu šo vienreizējo pieredzi, kas ir Erasmus mobilitāte.

Šo lēmumu man palīdzēja pieņemt 5 dienu ceļojums uz Malagu 2015. gada janvārī vēl pirms biju pat iedomājusies, ka varētu šeit doties mācīties uz veselu pus gadu. Kad pienāca pavasaris un laiks, kad studenti piesakās apmaiņas braucieniem, arī es ziņkārības mākta ieskatījos sadarbības augstskolu sarakstā un ieraudzīju tur Malagas Universitāti, kas piedāvāja studiju apmaiņu tieši manā specialitātē.

Kad ierados Malagā, pirmās dienas jutos kā ielēkusi aukstā ūdenī, pie kura jāpierod. Pašā sākumā viss šķita svešs un jutos vientuļi, jo nebija nekā, kas atgādinātu tuvo un pierasto Latviju. Lielākā daļa no studentiem, ko satiku uz Malagu nebija devušies vienatnē, tāpēc ik pa laikam pieķēru sevi baidoties, ka palikšu pavisam viena. Taču tā nebūt nebija. Septembrī liela daļa no Erasmus studentiem (tai skaitā arī es) devās uz intensīvajiem kursiem spāņu valodā, lai iegūtu vai nostiprinātu savas zināšanas. Valodu kursi notika brīnišķīgā vietā, pāris minūšu gājienā no pludmales. Un kā gan šādos apstākļos var neiegūt draugus? Katru dienu septembris mūs lutināja ar karstām vasaras dienām, kuras izbaudīt visiem kopā gan sportiskās aktivitātēs, gan ekskursijās, gan baudot kokteiļus un daloties stāstos katram par savu dzimteni.

Mācības Malagas Universitātē sākas septembra pēdējā nedēļā. Pieteikšanās process studijām šķiet sakārtots, jo universitātei ir savs starptautiskās sadarbības centrs, kas studijās palīdz iekārtoties vairākiem simtiem ārzemju studentu katru semestri. Taču ikvienam ir jāprot parūpēties par sevi un izsekot līdzi dažādu iesniegumu nodošanas termiņiem un procesu kārtībai. Fakultāšu koordinatori ir pretimnākoši un pie viņiem var vērsties, kad nepieciešams kāds padoms vai palīdzība.

Visspilgtākās pieredzes savā studiju laikā Malagā ieguvu pateicoties organizācijai Malaga South Experiences (MSE), kas piedāvāja studenta kabatai izdevīgus un ļoti interesantus braucienus uz dažādām Andalūzijas pilsētām, kā arī pārgājienus kalnos un slēpošanas braucienus. Noteikti iesaku iesaistīties šīs un vēl citu līdzīgu organizāciju rīkotajos braucienos, jo tas ir vislabākais veids kā iepazīties ar jauniem cilvēkiem, iegūt draugus un tajā pašā laikā gūt iespaidus par valsti un tās kultūru.

Pavisam droši varu teikt, ka pateicoties Erasmus+ esmu ieguvusi pieredzi, ko nemainītu ne pret ko. Šāda studiju apmaiņa patiesībā sniedz iespēju ne tikai iepazīt vienu pilsētu vai valsti, bet gan veselu kaudzi ar kultūrām un paradumiem, jo Erasmus liek satikties un dalīties tik dažādu valstu pārstāvjiem vienuviet. Pilnveidoju arī savu personību, ieguvu drosmi, attīstīju patstāvību. Manuprāt, Erasmus pieredze ievērojami paātrina studentu personības izaugsmi un spēju būt patstāvīgiem, tieši tāpēc iesaku piedalīties Erasmus programmā ne tikai tiem, kam drosme jau ir, bet arī tiem, kam tās trūkst.

Anna Urbāne

2015./2016. studiju gads

Pievienots 26/07/2017