Pārlekt uz galveno saturu

Zināšanu apguvē jāmaina vide, lai mainītos arī zināšanas

Attēla autors: No LLU arhīva

Studiju joma: Koksnes materiāli un tehnoloģija

VācijaStudēt nenozīmē tikai iekalt jaunas zināšanas, tas ir garš un nogurdinošs sevis izzināšanas process, kura laikā iemācies iegūt, modificēt un analizēt plaša spektra informāciju. To visu darīt var vienā vietā, tomēr daudz prātīgāk ir pamainīt vidi. Šeit atkal ir daudz un dažādi varianti kā to izdarīt, bet vienkāršākais un saprotamākais variants ir doties Erasmus+ studiju mobilitātē. Nelielas formalitātes un galvas palauzīšana par vēlamo valsti, kā rezultātā, iegūts finansējums un pieredze semestra garumā.

Nedaudz par valsts izvēli: nezinu, kā tas ir citām specialitātēm, bet kokapstrādes, jeb koksnes materiāli un tehnoloģijas speciālistam atrast piemērotu augstskolu, kas studijas nodrošinātu angļu valodā, ir grūti, tādēļ Rozenheimas universitāte, kas ir slavena tieši kokapstrādē, ir loģiska izvēle. Piebildīšu, ja tev ir labas vācu valodas zināšanas, tad bakalauram šī ir ideāla universitāte. 

Šī bija mana pirmā pieredze Erasmus+ mobilitātes programmā. Sākotnēji biju neziņā par visu pieteikšanās procesu, bet kā izrādījās, tad process ir salīdzinoši vienkāršs un ātrs. Ieinteresētība gan no nosūtošās, gan no uzņemošās universitātes bija pietiekoša, lai atrisinātu visas problēmas, ja tādas rastos ... neradās.

Jau sākotnēji biju dzirdējis, ka Rozenheimas universitāte ir populāra ar savām kokapstrādes tradīcijām. Tomēr ierodoties universitātē, ātri sapratu, ka šī ne tikai ir viena no slavenākajām kokapstrādes universitātēm Vācijā, bet tā ir populāra arī starptautiskā līmenī. Universitātē studē ne tikai vācieši no visas plašās Vācijas, bet arī studenti no visas pasaules. Manā jaunajā kursā studēja studenti no Ķīnas, Indijas, Čīles, Eritrejas, Bosnijas, Spānijas, Somijas un citām valstīm. Semestra laikā paguvu iepazīties ar visdažādāko valstu studentiem, kas turpmāk ļaus brīvāk spriest par citām kultūrām.

Nenoliedzami, ieguvums ir arī angļu valodas un nedaudz arī vācu valodas zināšanas. Lai arī nevaru lepoties ar spožām valodas zināšanām, sapratu, ka pietiek ar nelielām pamatzināšanām un vēlmi komunicēt, lai varētu savstarpēji saprasties. Kā par brīnumu, uztvert lekcijas nebija problēmas, protams, izvēlējos kursus, kas bija angļu valodā. Nedaudz pārsteigts biju, ka paši vācieši izvēlējās kursus angļu valodā, tikai tādēļ, lai uzlabotu valodas zināšanas. Šī ir pieredze, ko būtu vēlams pārņemt arī mūsu augstskolām.

Zināšanas ir laba lieta, bet nenoliedzami šis ir arī ceļojums. Izvēloties valsti, protams, ieskatījos kartē – pirmā doma, pilsēta Alpu pakājē. Ierodoties gan biju nedaudz vīlies, līdz kalniem vēl kādi 15 km, tomēr skaidrā laikā skats uz kalniem burvīgs. Jā, kad tikām pie saviem velosipēdiem, tad pirmais brauciens bija uz kalniem, uz Austriju. Turpmākie ceļojumi mani aizveda uz Minhenes „Oktoberfest”, Prāgu, Regensburgu, Nirnbergu, Zalcburgu, Kēnigzē, Oberammergavu, Berlīni un, protams, tuvāko Rozenheimas apkārtni (20-30 km rādiusā). Ja ir vēlme paceļot, tad vasaras semestris Rozenheimā ir īstā vieta, noteikti rekomendēju izvēlēties vasaras semestri, jo ziemā sniega ir maz, dienas ir īsas un alus festivāli nav.

Ja vēlies doties studēt uz ārzemēm, tad Vācija nav slikta izvēle, īpaši, ja vēlies redzēt augstu dzīves līmeni. Ja esi Bavārijā, tad noteikti izmanto vilcienu, lai apceļotu Bavāriju, kas ir viena no skaistākajām (atļaušos pat teikt – skaistākā) Vācijas daļa. Savācieties grupā pa 4-5 un ar dienas biļeti izbraukā pa skaistākajām vietām, ievēro, ja redzi sarkanos DB autobusus, tad vari izmantot arī tos, ar to pašu dienas biļeti. Ja esi sportiskāks, tad velosipēds ir īstais veids, lai baudītu skaistās Alpu ainavas.

Vācija mani īpaši nepārsteidza, reizēm pat gribējās teikt, ka esmu vāciskāks par pašiem vāciešiem. Vācieši pēc būtības ir draudzīgi, godīgi un sportiski cilvēki. Jā, sportošana viņiem ir populāra. Jāpiebilst, ka svētdienās viņi nestrādā, tādēļ arī veikali ir slēgti. Rozenheimā nesastapsi lielu pilsētas kņadu, kā arī izbaudīt vētrainu naktsdzīvi būs grūti. Tomēr pilsētā vari atrast jaukus krodziņus, kur pasēdēt un iemalkot kādu gardu Bavārijas alu.

Andris Bērziņš

2015./2016. studiju gads

Pievienots 26/07/2017